Za ponovno osvojitev Slovenije izbrali zanimiv telefon
Marjan Kodelja 9. novembra 2021 ob 06:18

Po razhodu s Huaweijem in ponovno pridobitvijo dovoljenja za nameščanje Googlovih storitev in aplikacije se je podjetje Honor vrnilo na slovenski trg (kar smo napovedali pred časom). Kot nam je dejal direktor za trge Slovenije, Hrvaška in Srbije Bruce Huang, naj bi imela blagovna znamka kljub več kot enoletni odsotnosti, še vedno dober sloves in prepoznavnost.

Bruce Huang

O tem sicer ne dvomom, kajti znano je, da je tedaj Honor z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo prepričal predvsem mlade, ki niso ali ki še vedno ne želijo preplačati svojega telefona. A kljub temu me je do nekje presenetilo, da niso za ponovni vstop izbrali premijskih modelov Magic 3. Znano je, da dobršen del uporabnikov posega po najboljših napravah, če pa ne, potem so jim ti vodilo pri nakupu cenejših telefonov istega izdelovalca. Da je slovenski trg drugačen od ostalih dveh, se Huang zaveda, vendar trenutno drugače ne more biti, kajti telefoni premijske družine so večinoma namenjeni kitajskemu trgu. Drugače bo predvidoma s predstavitvijo modelov Magic 4 pomladi prihodnje leto. Ti bodo hkrati tudi prvi v celoti oblikovani pri Honorju, kajti pri letošnjih modelih ni mogoče spregledati podobnosti s telefoni Huaweija. Logično, glede na zgodovino obeh podjetij. Še nedolgo je bil Honor blagovna znamka prvega z napravami za mlade uporabnike, zato je bil razvoj en sam. In ker za telefon traja vsaj dve leti (morda celo več), podobnosti ni mogoče izključiti. Z veliko izjemo. Honorjevi imajo naložene Googlove storitve ter aplikacije in podpirajo omrežje pete generacije (5G), za oboje so pri Huaweiju (še vedno) prikrajšani.

Honor 50 – estetike mu ni mogoče oporekati.

Kitajska ofenziva v zadnjem mesecu na slovenski trg se tako nadaljuje s telefonoma Honor 50 in Honor 50 lite. Prvi je zmogljivejši in s procesorjem Snapdragon 778G ter podporo za 5G sodi med čistokrvne predstavnike srednjega razreda. To namreč podkrepi zaslon OLED s 120-herčnim osveževanjem in milijardo barv, 32-milijonsko sprednjo in 108-milijonsko glavno zadnjo kamero ter hitro polnjenje baterije kapacitete 4300 mAh s 66 vati. Najprej bo na voljo pri Telemachu, predvidoma naslednje leto še pri A1 in verjetno še kje, medtem ko priporočena cena znaša 529 evrov za 128 GB (6 GB RAM) ali 599 evrov za model z 256 GB velikim pomnilnikom (8 GB RAM). O telefonu bom več lahko povedal kmalu, kajti danes sem ga začel preizkušati. Poleg odzivnosti me namreč predvsem zanima, kako se bo odrezala 108-milijonska kamera v različnih svetlobnih razmerah.  

Cenovno ugodnejši bo Honor 50 lite. Zanj zahtevajo 299 evrov, čeprav je z visokim (preko 94-odstotnim) razmerjem med zaslonom in telesom videti prav zanimiv. Procesor je slabši (menda Snapdragon 662) in glavna kamera ima 64-milijonsko tipalo. Druge tri, širokokotna (8 MP) in 2-milijonski kameri za globino ter bližinsko fotografijo, so pri obeh telefonih bolj kot ne za okras oziroma dvigajo število kamer v fotografskem sklopu.

Kot se zadnje čase za resnega izdelovalca pametnih telefonov spodobi, v ponudbi ne smejo izostati popolnoma brezžične slušalke z aktivnim dušenjem hrupa. V tem primeru gre za slušalke Honor Earbuds 2 s prav tako spodbudno ceno 79 evrov. Kot o telefonu bom lahko tudi o kakovosti zvoka in učinkovitosti dušenja hrupa kmalu povedal več. Cena namreč obeta, če se bodo dobro obnesle v obeh lastnostih.

Maja Keuc je zapela uradno skladbo Honorja, ki je privzeta melodija zvonjenja (Go Beyond).

Ravno tako, morda za nekatere celo bolj zanimiva, je najava prihoda Honorjevih prenosnih računalnikov MagicBook X14 in X15, verjetno enkrat v prvi polovici naslednjega leta. Pred dobrim letom dni na okrnjenem sejmu IFA sem ju videl prvič in danes sem se lahko ponovno prepričal o kakovosti izdelave ohišja in sodobnem videzu. Če se bosta izkazala še v kakovosti in predvsem v prijazni ceni, potem znata popestriti ponudbo v kategoriji dostopnejših prenosnikov.

Honor se je včeraj uradno vrnil na naš trg, toda pred njim je pravzaprav veliko ovir in neznank kljub ugledu blagovne znamke. Neposrednega tekmeca ima v Xiaomiju, ki je prav tako pred kratkim pompozno vstopil na slovenski trg. Zgodi se lahko, da bo poleg videza in cene odločala kakovost mobilne fotografije, zato bo zanimivo gledati, s katerim fotografskim specialistom bo Honor sklenil partnerstvo. O imenih Huang ni želel govoriti, je pa dejal, da pogovori potekajo.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja