Honor EarBuds 2 Lite: Ime ne more skriti porekla
Marjan Kodelja 4. januarja 2022 ob 06:28

Honor se je pred letom dni ločil od matere in to je verjetno prekratko obdobje za konkreten lasten razvoj, zato so izdelki, s katerimi se je vrnil na naš trg, izrazito enaki Huaweijevim. To ravno tako velja ta slušalke Earbuds 2 Lite, ki so pravzaprav preimenovane Freebuds 4i z večjo in bolj kvadratno škatlico.

Dolgo časa sem iskal razlike v zasnovi, obliki in zmogljivosti ušesnih čepkov. A ker jih ni, jih nisem našel. Čepka sta namreč do zadnje podrobnosti identična. V obliki in zmogljivosti. Razlika je morda le v slabši odzivnosti površine občutljive na dotik, saj sem občasno moral večkrat ponoviti kretnjo, dvakratni dotik ali dotik in zadržanje prsta, da se je izvedel želeni ukaz. Torej če sta čepka enaka, potlej zanju velja vse tisto, kar je omenil Matjaž, ko je preizkušal Huaweijev model Freebuds 4i.

Kvadratna zaščitno polnilna škatlica

Opazna razlika je v škatlici. Pri Earbudsih je ta škatlastega videza, a ker je večja, je v njej zmogljivejša baterija. Čepka v škatlici ležita s steblom proti tečaju pokrovčka, obratno, kot v škatlici ležita čepka Freebuds 4i, zato se zna zgoditi, da boste imeli občasno težave vzeti ju ven z enim samim gibom.

Čepka lepih in predvsem ergonomskih oblin sta v kombinaciji s pravim parom silikonskih »konic«, na voljo so v treh velikostih, stabilna v ušesu in zato primerna za nošenjem tudi med športno dejavnostjo. Ker sta lahko (55 gramov) dolgotrajno nošenje ni utrudljivo in čeprav konici relativno dobro zatesnite ušesna kanala, vsaj jaz nisem čutil pretiranega občutka tesnjenja ali srbenja.

Z upravljanj znajo biti težave

Seznanjenje preko Bluetootha 5.2 poteka hitro in preprosto. Čeprav mobilna aplikacija ni nujna in nima izenačevalnika zvoka, jo vseeno priporočam, kajti v njej boste lahko spremeniti funkcije upravljanja. Razen dotika in zadržanje prsta na levem čepku, ki je rezerviran za upravljanje s funkcijo dušenja hrupa. A tu se lahko pojavi težava, saj gre za Huaweijevo aplikacijo AI life, ki v zadnji različici (še) ni dostopna v Googlovi trgovini Play. Zaradi tega boste vsaj za nekaj časa morali na svoj telefon namestiti trgovino AppGallery in aplikacijo namesti iz nje.

Slušalke so lahko sočasno povezane z dvema napravama, pri čemer znajo samodejno preklapljati med njima in zaznajo, ko jih odstranite iz ušesa, da tedaj prekinejo predvajanje. Delovanje je sicer dostikrat odvisno tudi od programa oziroma aplikacije. Zaustavljanje predvajanje je vedno delovalo, samodejno ponavljanje, ko je čepek spet na svojem mestu, pa ne. Sploh če sem čepek vzel in ponovno vstavil v izredno kratkem času.  

Aktivno dušenje hrupa je na uporabni ravni, sploh če upoštevate, da je govora o slušalkah cenovnega razreda okoli 70 evrov. Delovanje upravljamo z dotikom in poleg izklopa je na voljo še način »ozaveščanja«, ko nekaj zvokov okolice slušalke spustijo do čutila sluha. Dobršen del zaslug za dobro dušenje gre silikonskim konicam, ki skrbijo za dokaj solidno zvočno izolacije uporabnika od hrupne okolice.

Poudarek na nizkih in visokih tonih

Ko se »spodobi« za večino sodobnih slušalk, še posebej majhnih in cenovno dostopnih, je poudarek na nizkih in visokih tonih, medtem ko so srednji nekoliko zapostavljeno. Earbudsi niso izjemam, saj 10-milimetrski dinamični gonilnik reproducira dovolj kakovosten zvok, pa vendarle bi lahko dejal, da je uglasitev za moj okus preveč na strani basov. Ker aplikacija nima izenačevalnika zvoka, se boste morali z nudenim zadovoljiti. Kakovost zvoka je preprosto rečeno zadovoljija, sploh za občasne poslušalce sodobnih glasbenih zvrsti, navdušence nad podkasti in za vse, ki imate slušalke ves čas v ušesih.

Baterije za zahtevne

Pri majhnih ušesnih čepkih je pomemben kompromis med težo in velikostjo, ki vplivata na udobje nošenja, in kapaciteto baterije. Vprašanje je, kje je meja. Honor jo je postavil pri kapaciteti baterije 55 mAh v čepku, ki zadošča za do deset ur predvajanja brez dušenja hrupa. V primeru dušenja avtonomija pade približno na polovico. Kapaciteta baterije v polnilni škatlici znaša 410 mAh, kar skupaj zadošča za do 32 ur delovanja (brez dušenja). Veliko, kajti Freebudsi zagotavljajo deset ur manj.

HVALIMO:
  • Ugodna cena glede na vse, kar te slušalke ponujajo
  • Zvok pri večini glasbenih zvrsti ni dosti slabši od precej dražjih slušalk
  • Solidno aktivno dušenje hrupa
  • Samodejno ustavljanje in nadaljevanje predvajanja
  • Pregledna aplikacija AI Life
  • Niso prevelike in predebele kot mnoge v tem cenovnem razredu
  • Solidno velika baterija v polnilni škatlici.
GRAJAMO:
  • Nekoliko cenena, ne pretirano lepa kvadratna škatlica
  • Aplikacija nima izenačevalnika in za pravo različico je še vedno treba ponjo v tržnico AppGallery
  • Zaradi drugačne lege jih je težje vzeti iz škatlice
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.