Honor 9 in Huawei P10 dobro pokažeta, v čem so dražji telefoni boljši
Matjaž Ropret 25. avgusta 2017 ob 10:23

Mnogokrat poslušam in berem zmrdovanja okrog cen vrhunskih telefonov in pridušanje, da (pol) cenejši zmorejo večino tistega, kar ponujajo dražji. In zdaj sem imel konkretno priložnost pogledati, kakšna je res razlika med dvema modeloma, ki sicer nista tako daleč vsak sebi, sta pa po papirnatih lastnostih skoraj identična, a je novejši za dobrih sto evrov cenejši. Govorim seveda o Honorju 9, ki je, tega v Huaweiju niti ne skrivajo, P10 z drugačno estetiko za mlajšo, cenovno malo bolj občutljivo publiko.

Honor 9
 • Oblika in izdelava
 • Zaslon
 • Fotoaparat
 • Delovanje
 • Programska oprema
 • Cena
3.9

Naj kupim?

Mogoče. Po taki ceni, kot je izdelek na voljo v Nemčiji, kar pomeni vsaj 50 evrov manj kot pri nas. Pa tudi sicer se mi P10 zdi boljša izbira. Pri Huaweiju so vanj vgradili boljše komponente, poleg tega pa je manjši, tanjši in manj drseč.

Osnove so res na prvi pogled enake. Zaslon z diagonalo približno 5,1 palca in polno visoko ločljivostjo, dvojni fotoaparat na zadnji strani z nazivno enakima tipaloma in objektivoma z zaslonko f/2,0, isti procesor Kirin 960, štirje gigabajti pomnilnika in tako naprej. Vidna razlika je v materialih, saj se Honor 9 ponaša z visokosijajnim steklom na zadnji strani, P10 pa z ohišjem iz enega kosa aluminija in oznako Leica pri fotoaparatu, ki je novejši in cenejši derivat nima. Že to dvoje daje slutiti, kje bi lahko bile razlike, še dodaten namig pa dajeta kratici LPTS IPS in IPS-NEO pri oznaki tehnologij obeh zaslonov. Tako ni potrebna kakšna huda detektivska žilica za iskanje in dokazovanje prednosti dražjega.

Vse je zelo očitno že pri samem rokovanju. Honor je na pogled res bolj seksi. Barve se prelivajo, zaobljenost je bolj izrazita, ni antenskih črt. Je pa tudi debelejši, kar ni samo vidno, se tudi občuti. Prav tako je večji in zadnja stran, čeprav atraktivna, je problematična. Hitro nabira prstne odtise, trkanje po njej ne daje vtisa drage izdelave in ko je telefon na mizi, ob vsakem drajsanjem po zaslonu kar poplesuje. To je mobilnik, ki skoraj zahteva ovitek. P10 se mi ne zdi hudo privlačen na pogled, je pa fin za uporabo. Majhen (za današnje pojmovanje pametnih telefonov), tanek in nedrseč, predvsem pa obvladljiv z eno roko.

Zares pa se razkorak opazi pri zaslonu. Ločljivost je res enaka in svetlost oba dosežeta podobno, toda pri enaki svetlosti P10 pokaže svoje adute, Honor 9 pa slabosti. Hitro se vidi, da zaostaja v kontrastih, dinamičnem razponu, prikazu čiste beline in »prave« črnine in še čem. Sam zase je ekran v tem telefonu čisto spodoben, zagotovo se ne bo nihče pritoževal nad njim, zraven P10 pa res ne naredi najboljšega vtisa. Vidi se, kje so varčevali. Ali drugače, s prostim očesom je mogoče videti, zakaj paradni Huaweijev izdelek stane več kot 500 evrov.

In potem fotoaparat. Razlike so tu mogoče celo manjše kot pri zaslonu, vseeno pa so. Aplikacija in hitrost sta podobni, kar je tudi pričakovano glede na isti procesor. Vseeno nekaj razlik je, pri P10 je denimo ročni način dostopen hitreje. Pri samih posnetkih je opazno, da ima P10 nekaj več dinamike. Razpon odtenkov posamezne barve je večji. V slabi svetlobi se ne zateka toliko k večji svetlitvi motiva, kar potem pri Honorju 9 pripelje do določenih presvetlitev, ampak vse skupaj ohranja v bolj zmernih mejah. Nasploh Honor poudarja kontraste in nasičenost, najbrž zato, da bi s tem prikril določene slabosti. Rezultati pri njem niso slabi in se bodo zagotovo večini kupcev zdeli čudoviti. Trdim pa, da P10 producira bolj naravne fotografije z več detajli in boljšim dinamičnim razponom. Oznaka Leica se vendarle nekje pozna.

Pri obeh pa me moti, da je Huaweijeva fotografska aplikacija še vedno nerodna. Preklapljanje v ločen način za snemanje videa je povsem odveč. Prav tako me moti, da ni samodejnega HDR-ja in da poseben način za visok dinamični razpon daje čudne rezultate, samodejni način pa pravzaprav je (tudi) HDR. Čista zmeda, ki bi jo lahko končno odpravili. Tudi to, da ni na voljo nobene bližnjice za skok v fotoaparat, kot imajo drugi telefoni denimo dvojni pritisk ne eno od tipk, Oneplus risanje črke O po izključenem zaslonu ali Sony celo namensko tipko za sprožilec, je kar velik minus. Že res, da se s prepoznavo prstnega odtisa telefon hitro odklene, ampak to je že en korak preveč. Prav tako Huawei še ni ponudil kakšne različice vedno vključenega zaslona, ki bi prikazoval uro in obvestila.

P10 (zgoraj) je opazno manjši in tanjši kot Honor 9.

Še eno področje, kjer so dosegli nižjo ceno Honorja 9 so prednaložene aplikacije in igre. Saj jih je tudi na P10 nekaj (eno ali dve so z nadgradnjami celo odstranili), toda tu je Huawei presegel celo prakso Asusa ali Sonyja. Asphalt Nitro, Booking.com, Dragon Mania, eBay, Kingdoms, Little Big City 2, Quik, Runtastic Results, Spider-Man: Ultimate Power, TripAdvisor, pa najbrž sem tule še kakšno izpustil. Večina teh programov, razen iger, je »sistemskih«, kar pomeni, da se ne pustijo odstraniti in tako po nepotrebnem zasedajo blizu gigabajta prostora. Čeprav, shrambe je 64 GB (proste cca 50 GB), vstaviti pa je mogoče še pomnilniško kartico, tako da večjih zadreg glede tega ni.

S primerjavo nikakor nočem dokazovati, da je Honor 9 slab ali neprijazen telefon. Prej kaže močne plati P10, ki sicer v primerjavi s korejsko konkurenco po ničemer zares ne izstopa, je pa dobro premišljen in kakovostno izdelan mobilnik. Novi Honor prav tako ima svoje čare. Kljub slabšemu zaslonu in fotoaparatu ter večjim meram je še vedno zanimiv in tudi cenovno privlačen (v tujini za zdaj še bolj kot pri nas). Ima izjemno hitro in zanesljivo prepoznavo prstnih odtisov, deluje več kot zadovoljivo hitro, je lep in razen drobnih pomanjkljivosti sam zase nima večjih slabosti. So pa dražji telefoni vseeno tehnološko naprednejši.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
 • Trenutno se na nemškem amazonu za isto ceno (okoli 460€) prodajata Huawei P10 in Honor 9 128GB, ki ima 6GB rama. Ali lahko dodaten ram dolgoročno odtehta Honorjeve pomanjkljivosti?
  Iščem telefon “za v žep”. V tem smislu ima P10 manjšo prednost. Ali slučajno obstaja še kakšna zanimiva alternativa omenjenima telefonoma?
  Hvala.

  • Pomanjkljivosti Honorja 9 se kažejo predvsem pri zaslonu in fotoaparatu (objektivu), pri tem pa dodaten pomnilnik nič ne pomaga. Za enako ceno bi se sam vsekakor odločil za P10. Ne bi pa odpisal Galaxyja S7 (edge) in LG-ja G6, ki se ju da dobiti za podobno ceno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja