Matjaž Ropret 30. marca 2017 ob 15:07

Huawei je že lani imel nekaj dobrih izbir med telefoni nižjih cenovnih razredov. Še posebej P9 Lite je ponujal veliko glede na svojo cenovno umeščenost in tudi Honor 8 je bil in je še vedno precej posrečena, za moj okus celo prijaznejša, rahlo okleščena različica Huaweija P9. Zdaj je naprodaj še dodatno okleščeni Honor 8 Lite, ki pa se za 280 evrov v prosti prodaji tudi kaže kot dober nakup.

Kakšne so razlike v primerjavi s polnokrvno osmico? Izstopata dve glavni, pri fotoaparatu in procesorju. Prvi je je zgolj enojen, nima dveh tipal na zadnji strani, klasika torej. Drugi pa je nekoliko nadgrajena različica tistega iz P9 Lite, kar pomeni sestop za zmogljivostni razred. Druge razlike so manj pomembne, še posebej, ker je zaslon, vsaj po diagonali (5,2 palca) in tudi na oko enak. Je lep in s polno visoko ločljivostjo dovolj oster.

Na pogled telefon niti ne izdaja svoje nizkocenovne zasnove. Narejen je iz kombinacije kovine in stekla in izgleda precej bolj fino, kot kakšni plastični predstavniki, ki še vedno zastopajo ta cenovni razred. Je pa treba skrbeti, da je ustrezno obrisan, ker se prstni odtisi zelo, zelo dobro poznajo. Pazljivost pri stroških mogoče nekoliko izdajajo robovi okrog zaslona, optimizacija velikosti ni najboljša, vseeno pa mislim, da se večini potencialnih kupcev reč ne bo zdela prevelika. In tudi tanjša je kot »prava« osmica. Vsekakor čisto prijeten telefon za uporabo.

Hitrostno omejevanje se malo pozna, ne pa preveč. Vsaj dokler uporabnik ne postane prezahteven in želi naenkrat rotirati med desetimi aplikacijami, vmes pa s polnimi podrobnostmi igrati še najnovejši Asphalt. To pač ne gre, za Maria in podobne igre pa je zmogljivosti in pomnilnika dovolj, pa tudi za, recimo temu zadovoljivo gladko uporabo družabnih omrežij in drugih nujnih aplikacij. Baterijska požrešnost ni prevelika, mislim, da se da brez večjih težav iz enega polnjenja iztisniti dva dneva uporabe. Nekateri drugi Huaweiji, predvsem Nova, pa tudi P9 Lite, so še boljši, ampak tudi Honor 8 Lite se je kar izkazal.

Koliko zaradi pomanjkanja drugega tipala trpi fotografska izkušnja? Zagotovo je manj zabavna, ker pač ni možnosti za (pretežno umetno, pa vseeno) zamegljevanje ozadja in druge trike, sama kakovost pa sploh ni napačna. V dobri svetlobi fotografije izpadejo zelo lepe, z veliko detajli, samo nekoliko previsoko osvetlitev nastavlja samodejni način, tako da je treba paziti, da posnetki niso presvetljeni. Ko svetloba pade, se hitro prikrade šum in podrobnosti začenjajo izginjati. Spet klasika. Za fotografiranje zvečer, ponoči in v zaprtih prostorih je še vedno treba poseči najmanj po telefonu iz zgornjega cenovnega razreda (z boljšo optiko ali/in procesorsko močjo za združevanje več hipno zajetih posnetkov v enega bolje osvetljenega in z manj šuma) ali, še bolje, resnemu fotoaparatu.

Video je pričakovano v polni visoki razločljivosti, 4K še ni prodrl v ta cenovni razred. Res pa je, da Nova, ki podpira 4K, ni več dosti dražja. Kakovost izgleda zelo dobra, dokler je video na zaslonu telefona. Na monitorju ali televizorju navdušenje malo uplahne, še vedno pa ni slabo. In tudi zajeti zvok je soliden, na žalost pa vgrajeni zvočnik ni kaj prida.

Ena od stalnic telefon tega proizvajalca, ne glede na znamko, je hiter in zanesljiv čitalnik prstnih odtisov. V skladu s tradicijo, ki jo je prekinil edino P10, je tipalo na zadnji strani, kar se mi zdi manj priročna pozicija, še posebej, če je telefon na mizi. Nenavadno je bilo tudi to, da sem moral pogosto najprej pritisniti tipko za vklop zaslona, šele nato je čitalnik sploh hotel prebrati prstni odtis. Navajen sem namreč, da prst samo prislonim na tipalo in se telefon brez dodatnega pritiskanja odklene.

Huawei je v zadnjem času bistveno izboljšal svojo androidno preobleko EMUI. Ta ni več načičkana, obvestilno polkno in nastavitve so po izgledu bližje čistemu Googlovemu Androidu (in s črnim ozadjem!), mogoče je dobiti nazaj ločen razdelek za aplikacije (angl. app drawer), tako da so na domačem zaslonu (ali zaslonih) samo tiste, ki jih uporabnik res želi imeti tam. Tudi posiljevanja uporabnika z različnimi obvestili in »optimizacijo delovanja« telefona je zdaj manj. Če bodo še nadgradnje – na telefonu je različica 7.0, kar je v redu – in varnostni popravki ažurni, je to velik korak v pravo smer.

O kakšni vodotesnosti ali drugih lastnostih iz višjih segmentov tule ni govora, vseeno pa je Honor 8 Lite eden bolje zaokroženih telefonov v razredu pod 300 evri, brez večjih opaznih slabosti. Njegova težava je zgolj v tem, da boljša hišna (Huawei Nova, Honor 8) kot druga konkurenca (Sony Xperia X compact), ne stane nujno veliko več. Zato je zgolj od odločitve kupca, ali se bo res omejil z določenim zneskom ali je pripravljen odšteti nekaj deset evrov več za še malo dodatne zmogljivosti in funkcionalnosti odvisno, kako atraktivno bo na trgu izpadel najnovejši Honorjev izdelek.

Honor 8 Lite
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema
  • Cena
3.9

Naj kupim?

Za manj kot 300 evrov v prosti prodaji je težko dobiti dobiti boljši telefon uveljavljene blagovne znamke. Za 50 do sto evrov več pa se že dobi kaj občutno zmogljivejšega.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja