Honor 50 Lite: Predrag glede na ponujeno!
Marjan Kodelja 18. januarja 2022 ob 06:29

Soliden videz, veliki zaslon in izredno hitrost polnjenja govorijo v korist telefonu Honor 50 Lite. Toda drugje je nekoliko »prekratek«, da bi se popolnoma enakovredno kosal s konkurenti v cenovnem razredu okoli 300 evrov.

Medtem ko se Honor želi z modelom 50 prikupiti kupcem telefonov srednjega cenovnega razreda, je lahka (Lite) različica namenjena vsem onim, ki se jim prvi zdi predrag. Podobnost med modeloma pa se končna pri imenu, saj sta popolnoma različni napravi. Oblikovno in zmogljivostno! Ravno tako ni mogoče skriti porekla. Honor 50 lite je namreč Huawei nova 8i z Googlovimi storitvami in aplikacijami. Ker sta na voljo na slovenskem trgu in v izogib težavam, je to dobro vedeti.

Plastika prevladujoč material

Oziraje na cenovni razred, je plastika osrednji material ohišja. Oblikovanje sicer ni slabo, nekaj več pozornosti bi lahko namenili podrobnostim med stiki in tudi na otip je telefon še kar soliden. Sredi hrbta se bohoti ogromna izboklina z objektivi kamer, čeprav glede na zmogljivosti tipal ni potrebe po tolikšni velikosti. Površina je gladka in temu primerno »močno« občutljiva na prstne odtise. S sprednje strani so opazni ozki robovi in nekoliko (pre)velika zaslonska luknjica s sprednjo kamero. Moti namreč med predvajanjem videa preko celega zaslona. Razporeditev tipk je logična in glede na razred so solidno odzivne, zanesljivo tipalo prstnega odtisa se skriva v tipki za vklop.

Velikost ohišja narekuje udobje uporabe z eno roko, ki razumljivo ni najboljše. Prav je povedati, da se s to težavo pravzaprav sooča večina sodobnih telefonov, saj so redkokateri manjši in z eno roko lažje obvladljivi. Zaradi gladke površine oprijem ni najboljši, občutek imate, da vam bo naprava spolzela iz rok in ker robustnost ter zaščita ohišja pred vplivi nista vrhunski, je uporaba ovitka toplo priporočljiva. Kar pa telefon še poveča.

Razen zaslona druge zmogljivosti pod povprečjem razreda

17-centimetrski (6,67-palčni) LCD zaslon je še največje presenečenje telefona, čeprav bi bila zaslonska tehnologija OLED boljša. Polna visoka razločljivost (gostota 391 pik na palec) sicer ni najboljša možna, toda v spregi z lepimi barvami (barvni obseg DCI-P3) in solidno svetilnostjo za uporabo na prostem, zadošča. Ravno tako je za razred dobro 180-herčno vzorčenje prepoznave dotika, medtem ko bi si namesto 60- želeli vsaj 90-herčno osveževanje zaslona.

Če imate kakovostne žične slušalke, boste veseli, da vas Honor ni spregledal. Telefon je namreč opremljen s 3,5 mm priključkom. Skoraj je nujen, kajti en sam zvočnik v spodnjem desnem kotu ne nudi najboljših zvočnih užitkov. Glasnost še nekako zadošča, česar ne morem trditi za slabo izrazite nizke tone. Poleg tega zaradi položaja zvočnik zlahka zadušite med držanjem naprave v vodoravni (panoramski) orientaciji.

Kljub solidnemu zaslonu, ki zlahka »prežveči« tudi kakšno bolj zahtevno mobilno igro, te omejuje procesor Snapdragon 662 s preslabotnimi zmogljivostmi. Med izvajanjem običajnih opravil omembe vredne počasnosti delovanja običajni uporabnik ne bo zasledil. Omejitve se namreč kažejo v počasnejšem odpiranju nekaterih aplikacij, pri čakanju, da fotografska aplikacija preklopi med sprednjo in zadnjimi kamerami ter še posebej pri nočnem načinu fotografiranja. Čas, ki poteče od konca odštevanja časa, do trenutka, ko je fotografija »sestavljena« in shranjena v galeriji, je za moj okus občutno predolg. Honor 50 lite nima ležišča za spominske kartice, zato boste odvisni od 128 GB, kolikor vam vgrajeni pomnilnik nudi. Večkrat sem že dejal, da je toliko pomnilnika zame spodnja meja. Ker so fotografije in video posnetki vse bolj podatkovno požrešni, ga boste namreč hitro zapolnili.

Baterija s kapaciteto 4300 mAh ne sodi med velike, a glede na strojne komponente zagotavlja brezskrbno zmerno uporabo vse do večera. Najmanj. Vseeno je prav povedati, da se kapacitete baterij v fizično tako velikih telefonih gibljejo med 4500 in 5000 mAh. Kakorkoli že. Življenjska doba do 7 ur igranja oziroma do 16 ur brskanja po spletu, kar so uradni podatki, ne bi pomenila ničesar posebnega, če ne bi bilo podpore za hitro polnjenje z močjo 66 vatov. Se pravi do 40 odstotkov v desetih minutah.  

Korekten vmesnik, toda brez napovedi nadgradnje

Uporabniški vmesnik, pri katerem Honor ne skriva dosedanje navezanosti na razvoj Huaweia, me ni pretirano presenetil, a še manj razočaral. Sodi v zlato sredino tega, kakšen mora biti dober vmesnik in kaj mora nuditi. Všeč mi je na primer, da ni tovarniško po nepotrebnem nameščena nobena aplikacija, medtem ko se mi zdijo ikone za odtenek preveč »risankastične«. Odkar je Honor pretrgal povezavo s Huaweiem, ima dovoljenje za nameščanje Googlovih aplikacij in storitev, kar pravzaprav predstavlja njegovo glavno prednost. Hkrati navezanost vmesnika Magic UI 4.2 na razvoj njenega okolja EMUI, ki je daleč od slabega, predstavlja njegovo glavno orožje v tekmovanju s konkurenti.

Pred kratkim je Honor najavil različico vmesnika 6.0, toda za enkrat nič ne kaže, da bo ta različica na voljo za model 50 Lite.

Ena zadnja kamera bi bila dovolj!

64-milijonska glavna kamera je najmanj solidna, 8-milijonska širokokotna v povprečju razreda, medtem ko sta 2-milijonski globinska in bližinska nepotrebni!

Tipalo s 64 milijoni slikovnih pik se je uveljavilo v napravah srednjega cenovnega razreda. Fotografije so dobre, čeprav je opazno poudarjanje barv. Število podrobnosti je dovoljšno in enako velja za dinamični razpon. Za moj okus je preveč digitalnega šuma, toda večina bo z delovanjem glavne kamere v dobrih svetlobnih razmerah več kot zadovoljna. Funkcija 2-kratne digitalne povečave je manj uporabna, saj je podvržena težavam z ostrenjem.

Širokokotna kamera ima za razred solidno 8-milijonsko tipalo. Mučijo ga običajne težave. Manjša občutljivost na svetlobo, neenakost barv na istem prizoru in izguba ostrine proti robovom. Glede na ločljivost so podrobnosti solidne in ravno takšna je dinamika. Morda vam celo uspe narediti širokokotno fotografijo, ki bo uporabna še za kaj več kot objavo na družbenih omrežjih in prikaz na zaslonu telefona.

Nočna fotografija ni zgodba o uspehu. Poleg dolgega časa obdelave fotografije, ki je posledica manj zmogljivega procesorja, je težko narediti jasno in ne zmazano fotografijo. Predvsem me moti pretirano mehčanje prizora.

Bližinska kamera ni potrebna, kajti poleg nepravih barv, jo muči še občutno prenizka ločljivost. Zato ni bližnjega prizora, kjer se ne bi bolje obnesla glavna kamera.

Delovanje 16-milijonske sprednje kamere je v mejah pričakovanj. V slabih svetlobnih razmerah odpove in v dobrih ponudi solidne fotografije.

Še nekaj besed o snemanju videa. Kakovost slike je v mejah zmogljivosti tipal, kar moti je nizka hitrost 30 sličic na sekundo (razločljivost FHD), zaradi česar hitri premiki telefona med snemanjem zameglijo dogajanje. In še, da kamera primerno izostri prizor.

HVALIMO:
 • Hitro polnjenje in dostojno trajanje baterije
 • Solidni rezultati glavne kamere v dobrih svetlobnih razmerah
 • Velikost zaslona
GRAJAMO:
 • Podpovprečne zmogljivosti
 • Globinska in bližinska kamera z 2-milijonskim tipalom
 • Ni podpore za omrežja 5G
Honor 50 Lite
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
 • CENA
3

Naj kupim?

V cenovnem razredu okrog 300 evrov, cena za Honor 50 Lite je namreč približno 315 evrov, je kar precejšnja gneča različnih modelov. Telefon pravzaprav ni slab in kompromise, ki so jih snovalci morali sprejeti, da je dosegel zastavljene cenovne okvirje, mu zlahka spregledamo. Počasnost procesorja pri nekaterih nalogah morda malo manj, a naj bo. Glavna kamera vam bo gotovo dobro služila, ostale mnogo manj. Ali sploh ne. Manjka nekaj drugega. Nekaj, kar bi ta telefon dvignilo iz povprečja. Zaradi česar bi izstopal. Ker tega preprosto nima, je odločitev zanj odvisna od morebitne akcijske ponudbe ali preprostega dejstva, da ste nekoč že imeli cenovno dostopnejši Honorjev model in ste bili z njim zadovoljni.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja