Honor 10: Take rabimo, a brez programske navlake
Matjaž Ropret 17. septembra 2018 ob 12:31

Huawei nadaljuje že poznano taktiko. Najprej predstavi družino telefonov pod svojo znamko, v konkretnem primeru P20, od katerih je najbolj »prodajljiv« model Lite, za imidž služi Pro, izvedba brez dodatnih oznak pa je nekakšna osnova, ki tekmuje s konkurenti drugih znamk. Toda mesec ali dva kasneje sledi zelo podoben telefon z napisom Honor in opazno nižjo ceno. Da kupci ne bi slučajno pogledali drugam, če se jim prava stvar vseeno zdi predraga, Lite pa malo preveč oskubljen. Kako se v tej vlogi znajde Honor 10?

 

Honor 10
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema
  • Cena
3.9

Naj kupim?

To je telefon za vse, ki se jim zdi preveč plačevati za najboljše modele, vseeno pa ne bi bili radi pretirano prikrajšani. Če bi le tekel malo čistejši Android na njem.

Brez ovinkarjenja je to fon, kakršne danes najbolj rabimo. Nima vsega, kar imajo »najboljši«, npr. zveneče oznake ob fotoaparatu in zaščite proti vdoru vode, je pa atraktiven (z zadnje strani) in v vsem ravno dovolj dober, da kupec zlahka oprosti tistih nekaj manjkajočih lastnosti. In dovolj poceni, da tudi ne bo prevelik problem, če bo čez dve leti že tako počasen, da ga bo treba zamenjati. Še vedno je pol cenejši kot najcenejši akutalen iPhone. Zdaj veš bistvo, če se ti še da brati, pa si novinca poglejmo malo podrobneje.

V bistvu je začetek podoben kot že lani. P10 je bil simpatičen, toda Honor 9 je privlačil poglede. In letos spet – P20 je prikupen, a neizrazit, Honor 10 pa malo bolj zaobljen, barvno izstopajoč in zanimiv za oči in za postavljanje pred vrstniki. Tudi lažji, kar mogoče nakazuje na manj kakovostne materiale, toda občutek v roki je dober in ne tega ne huaweija brez ovitka ne bi rad spustil na kakšna trdna tla.

Spredaj je čitalnik prstnih odtisov integriran v steklo, ki sicer prekriva tudi zaslon, kar je mogoče še najslabša ideja pri tem telefonu. Zadeva namreč deluje malo drugače, kot smo navajeni. Drugod je dovolj, da prst samo položiš na tipalo, tu pa je treba malo bolj pritisniti ali podrsati, da sistem zazna odtis. Potem je odklepanje kljub precej stisnjenemu čitalniku brezhibno. Dokler ne ugotoviš, kako je treba ravnati, pa lahko kdaj preklinjaš, zakaj telefon ni zaznal prsta.

Zaslon je bil lani velika razlikovalna točka med P10 in Honorjem 9, pa še ta samo, če je kdo telefona postavil skupaj. Tokrat tega nisem imel priložnosti storiti, pa tudi sicer se je prikaz zdel na višjem nivoju v primerjavi s predhodnikom. Lepe barve, dobra svetilnost in vidljivost na soncu, ne verjamem, da se bo kdo nad čim pritoževal. Če že, zareza ni povsem skrita, ker LCD ne da od sebe take črnine kot jo OLED.

Tudi za negodovanje glede fotoaparata ni razloga. Čeprav ni napisa Leica, so rezultati dobri. Včasih za moj okus še celo boljši kot pri Huaweiju, ki rad pretirava s kontrasti in navijanjem barv. Oboje je lahko ob vklopljeni »umetni inteligenci« prisotno tudi pri Honorju, vendar malo manj izrazito. Z AI ali brez je detajlov precej in dinamika solidna, sploh za ta cenovni razred, razpoloženje fotoaparat pa malo niha, tako da so lahko posnetki kdaj izjemno živahni, drugič pa rahlo mlačni, brez leska. In v mraku nivo v splošnem malo pade. Dvojni »zum« ni ravno brez izgube kakovosti, a je kljub temu lahko uporaben. Vsaj za igranje z zamegljenim ozadjem. Sprednji fotoaparat pa nekoliko preveč zlika obraz, očitno je to Azijcem všeč, sicer pa je dober.

V telefonu je procesor Kirin 970, enak kot v Huaweijih Mate 10 Pro, P20 in P20 Pro, pa tudi v prihajajočem »igričarskem« Honorju Play. Vmes je dobil še programski pospešek za grafiko, ki je bila pred tem rahla slabša točka. Hitrost delovanja, odzivnost je več kot dobra, čisto primerljiva s čimer koli. Bila pa bi še boljša, če ne bi bil vmesnik EMUI tako načičkan in poln različnih ne nujno potrebnih možnosti. Zdi se mi, da je situacija še za odtenek hujša kot pri telefonih matične znamke in če bi zaradi česa pomišljal pred nakupom, je to prav konkretna androidna preobleka s stalnimi obvestili in iphonovsko podobo. Vse skupaj je malo posiljeno in odveč.

Škoda je, da telefon ne podpira bluetootha 5.0, hitrega prenosa podatkov čez priključek USB-C in evropskega satelitskega sistema Galileo. Ima pa izhod za slušalke, NFC in dve reži kartico SIM. Z baterijo tudi ni težav, za cel dan preverjanja družabnih omrežij je zaloge več kot dovolj, za dva dni pa je treba frekvenco »čekiranja« malo zmanjšati. In vrednost za ceno je blizu vrhunske, saj ob vsem opisanem dobiš 64 ali 128 GB prostora za aplikacije, muziko, videe in ostalo. Bilo pa bi to razmerje vrhunsko, če desetica, kot večina Honorjevih telefonov, v Sloveniji ne bi bila za nekaj deset evrov dražja kot v tujini.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Razumem da je članek subjektivno napisan pa vendarle me zanima kateri del EMUIa je tako zelo načičkan? Ker glede na predhodne različice je ta emui precej okleščen nekih dodatnih funkcionalnosti. Glede Galilea pa mislim da se lahko strinjamo, da bi podpora za sistem verjetno zelo vplivala na koncno ceno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja