Hitrosti pod sto megabiti niso več zanimive
Matjaž Ropret 14. marca 2023 ob 06:28

Čez vikend smo v anketi spraševali, kakšne internetne hitrosti se vam zdijo glede na ponudbo operaterjev in vaše potrebe najbolj primerne, in rezultati so nekoliko drugačni, kot sem pričakoval.

Anketa je najprej spraševala glede pritočne (»download«) in nato še odtočne (»upload«) hitrosti. Pri prvem sem pričakoval, da bo marsikdo zadovoljen že z nekaj deset megabiti na sekundo, kar je ponujala dvojica odgovorov. Vendar se je izkazalo, da ni povsem tako, saj ju je izbralo manj kot 30 odstotkov glasovalcev. Zgolj slabih 12 odstotkov se vas je odločilo za odgovor, da brez težav shajate s hitrostjo 20 Mb/s, in slabih 17 odstotkov pa želi imeti vsaj 50 Mb/s, da je nekaj rezerve, če kdo gleda vsebine v 4K ali prenaša kaj večgigabajtnega. Po drugi strani med bralci Tehnozvezdja tudi ni veliko snobov, ki se ne pogovarjajo o hitrostih pod gigabitom, saj je na to možnost kliknilo dobrih sedem odstotkov vseh, ki so sodelovali v anketi.

Ta anketa je zaključena

Kolikšna je zadostna pritočna hitrost domačega internetnega priključka?

Skoraj povsem enako število glasov sta imela odgovora iz »zgornje sredine,« oba po skoraj tretjino. Za glas je zmagalo prepričanje, da je prava hitrost nekaj sto megabitov na sekundo, saj je treba izkoristiti danosti, ki jih tehnologija ponuja. In kar, konec koncev, v marsikaterem naročniškem paketu, nudijo tudi operaterji. Vsaj na določenih tehnologijah (optika, »kabel«, LTE ali 5G), kajti druge (xDSL) tako visoko ne sežejo. Ob tem je treba poskrbeti tudi za ustrezno domačo omrežno opremo, da se hitrost ne izgubi med potovanjem signala po hiši ali stanovanju, najsi bo po kablih ali brezžično.

Tisti, ki za domače omrežje še nimate dovolj zmogljive ali sodobne opreme, ste kot primerno izbrali hitrost »okrog 100 megabitov,« ki je, roko na srce, še vedno več kot zadostna za večino potreb, tudi za sočasne video tokove 4K, nameščanje grafično zahtevnih iger, prenašanje večjih količin podatkov iz oblaka in druge priložnosti. Vsekakor pa rezultati kažejo, da je prej sto kot deset zdaj osnovna merska enota za pretočne internetne hitrosti. Jasno je, da jih vsi še vedno ne morejo dobiti, lahko pa upamo, da bo vsaj to ena od pozitivnih sprememb pri uvajanju tehnologije 5G, ki je doslej kar nekoliko razočarala.

Malce so me presenetili tudi rezultati za odtočne hitrosti. Pa me morebiti niti ne bi smeli, kajti jasno je, da predvsem tehnološka javnost zahteva čim višje hitrosti v smeri proti omrežju, če se le da poravnane (simetrične) z onimi iz omrežja proti uporabniku. Ko smo enkrat na nekaj sto megabitih ali celo gigabitni hitrosti, je realno težko pričakovati simetrijo, vseeno pa vas skoraj dve tretjini meni, da je fino imeti tudi za nalaganje v oblake in na različne storitve hitrost najmanj 100 Mb/s ali višjo, da je izkušnja primerljiva s tisto pri pretakanju k sebi. Natanko četrtina bi bila zadovoljna tudi s 50 megabiti in petina z 20 megabiti. Oboje je za uporabnike, ki ne objavljajo nekajkrat na teden večminutnih videov 4K ali si s sodelavci ne izmenjujejo kdo ve kaj vse, povsem zadovoljivo. Slabih 17 odstotkov vas je izbralo odgovor, da zadošča hitrost med petimi in desetimi megabiti na sekundo. Nižje hitrosti v anketi nismo ponudili, prav tako mislimo, da je ne bi smeli nuditi operaterji, in glede na rezultate mislimo, da ne bi imela veliko privržencev.

Ta anketa je zaključena

Kolikšna je zadostna odtočna hitrost domačega internetnega priključka?
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja