Hitrejši Wi-Fi za naročnike T-2
Matjaž Ropret 19. marca 2021 ob 12:15

Marsikateri naročnik kot domači omrežni usmerjevalnik uporablja kar napravo (»modem«), ki mu ga prinese tehnik njegovega operaterja. Za večino je priklop dodatnega ali kompleta za porazdeljeno omrežje že prehuda naloga, morda tudi ne vidijo pravega smisla. Težava pa je v tem, da so omenjene naprave večinoma dokaj povprečne. T-2 po novem naročnikom ponuja usmerjevalnik s podporo za brezžični standard Wi-Fi 6 (802.11ax).

V T-2 so se pohvalili, da s tem omogočajo »najvišje hitrosti tudi pri brezžičnih povezavah« in da so te ekvivalentne hitrostim preko žičnega omrežja (Ethernet). »Nadgrajeni standard Wi-Fi 6 poleg višjih hitrosti in kakovosti prenosa zagotavlja tudi večjo zmogljivost, kar se kot prednost izkazuje v okoljih, kjer je brezžično omrežje še posebej obremenjeno,« so še poudarili v omenjenem operaterju.

Z drugimi besedami naprave, ki standard podpirajo, omogočajo za približno 40 odstotkov višje hitrosti kot v standardu Wi-Fi 5 (802.11ac), kar gre na račun bolj učinkovite izrabe radijskih valov (nekaj podobnega kot tudi pri tehnologiji 5G). Poleg tega so povezave bolj zanesljive in lahko sežejo dlje, usmerjevalniki pa prenesejo večje število povezanih naprav, kar je še posebej pomembno, saj imamo po domovih kopico telefonov, tablic, računalnikov, televizijskih sprejemnikov in predvajalnikov ter drugih pametnih naprav, ki se vse po vrsti večinoma povezujejo brezžično. Delo od doma in šolanje na daljavo sta obseg naprav samo še povečala.

Več o standardu Wi-Fi 6 smo pisali že lani, ko je postajal aktualen. Kasneje pa tudi o uporabi frekvence 6 GHz za domača omrežja, česar sicer večina naprav še ne podpira.

Treba je vedeti, da morata imeti za izrabo šeste generacije podporo zanjo tako usmerjevalnik kot naprava, ki se nanj povezuje, torej telefon, računalnik ali kaj drugega. Mnogi lanski in letošnji telefoni in prenosniki iz višjega, pa tudi srednjega cenovnega razreda ta standard že podpirajo, seveda pa je v prodaji in predvsem v uporabi še veliko naprav, ki sežejo največ do Wi-Fi 5.

Innbox U92 Foto: T-2

Tudi zato v T-2 za zdaj ne hitijo z menjavo modemov pri vseh naročnikih. Njihova naprava Wi-Fi 6 je Innbox U92, ki ga proizvaja kranjski Iskratel, enako kot komplete za porazdeljeno omrežje Innbox M60, ki smo ji testirali nedavno. Novi usmerjevalnik bodo ob priklopu dobili novi naročniki paketa Oranžni diamant na optičnem omrežju. »Pri obstoječih naročnikih bomo ob izpolnitvi zahtevanih pogojev nadgradnje izvajali postopoma,« so še povedali v T-2.

Innbox U92 je samostojna naprava, zraven ni mogoče dodati še dodatnih, ki bi v večjih stanovanjih ustvarile porazdeljeno omrežje (mesh). Zato je verjetno kljub pridobitvam novega standarda bolj primerna za ne prevelike kvadrature.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja