HIT LETA: Z izbiro brezžičnih slušalk le še težko zgrešiš
Matjaž Ropret 30. decembra 2021 ob 06:40

Posamezna kategorija naprav postane zrela, ko najmanj v srednjem cenovnem razredu ni več slabih primerkov oz. so zelo redki. Lepo bi bilo, če bi to veljalo za celotno pahljačo, vendar je jasno, da se bo sploh pri poceni izdelkih vedno našel »pofl«, ki ga prodajajo samo zato, da izvlečejo denar od kupcev, ki so ali premalo pozorni ali pa preveč stiskaški, in jih bo to kmalu stalo novega nakupa. Do stopnje, ko je skoraj vse, kar na novo prihaja v prodajo, dovolj dobro, so prišle popolnoma brezžične slušalke.

Napredek in vzpon tega zvočnega pripomočka je bil zares meteorski. Od prvih modelov proizvajalca Braghi, ki se ga zdaj še komaj kdo spominja, do še danes povsem spodobnih prvih Airpods, sta minili morda dve leti. Še približno dvakrat toliko pa do tega, da so slušalke za približno 60 evrov najmanj enako dobre in imajo vgrajeno še kakšno dodatno funkcionalnost.

Še lani je bilo težko priporočati kateri koli model za manj kot sto evrov, razen kadar se je kakšen z višjo izhodiščno ceno znašel na razprodaji. Vsi res dobri pa so imeli priporočeno ceno med 150 in 200 evri. Letos je situacija povsem drugačna. Proizvajalci se kajpak še trudijo ohranjati ta cenovni nivo za svoje premijske izdelke, toda večina jih ima nekaj zelo spodobnega v portfelju še za precej manj evrov.

Prve popolnoma brezžične slušalke, ki so me v 2021 dobesedno šokirale, so bile Huaweijeve Freebuds 4i. Kasneje so se dobre, cenovno dostopne še namnožile. Start-up »soustanovitelja« Oneplusa Carla Peija, imenovan Nothing (Nič), je splovil za sto evrov kar impresivne in dizajnersko posebne (prozorne) Ear 1. Honorjeve Earbuds 2 Lite niso daleč stran od Huaweijevih. Xiaomijeve Mi True Wireless Earphones 2 Pro so morda v nekaterih pogledih še boljše (ponujajo npr. brezžično polnjenje). Tudi Jabra Elite 3, četudi brez aktivnega dušenja hrupa, so kakovostne in vredne pozornosti.

Vse te nudijo zelo soliden zvok, udobno nošenje, dovolj dolgo avtonomijo baterije, polnjenje prek USB-C, spodobne mikrofone in uporabno aplikacijo, nekatere poleg tega še neverjetno dobro aktivno dušenje hrupa (glede na ceno in dejstvo, da je bila ta zmožnost še lani rezervirana za višji cenovni razred) in samodejno ustavljanje predvajanja ob jemanju iz ušes. Večinoma manjkata brezžično polnjenje in hkratna povezava z dvema naprava, pa še kakšna napredna programska funkcionalnost, denimo »prepuščanje« zunanjega zvoka (»transparency«). Običajno več denarja kupi še malo boljši zvok, vendar pri marsikateri moderni zvrsti glasbe in večini običajnih virov (pretočne storitve, Youtube) hudo zaznavne razlike res ne bo. Letos so bile denimo zanimive Huawei Freebuds 4, Oneplus Buds Pro, Samsung Galaxy Buds 2 in Technics AZ40/AZ60, malo manj (precenjene) Applove Airpods 3 in Jabra Elite 7 Pro, ki predstavljajo komaj kaj napredka v primerjavi z dve leti starim in še vedno enim mojih najljubših modelov Elite 75t.

Kot verjetno eden največjih ljubiteljev te vrste slušalk sem še pred dvanajstimi meseci vseeno moral priznati, da morda niso za tiste, ki se nočejo posloviti od približno 150 ali z nekaj sreče 120 evrov. Vsaj, če hočejo nekaj res dobrega. Ob letu osorej z velikim zadovoljstvom ugotavljam, da je situacija povsem drugačna. Za pol toliko, kolikor je bila lanska vstopna meja, se dobi tako dobre primerke, da bodo zadovoljile, verjetno celo navdušile najmanj 90 odstotkov kupcev. Razen za konstantno uporabo z dvema naprava naenkrat in za bolj zahtevne glede zvoka ali dušenja hrupa, mogoče še glede estetike in kakovosti plastike, ne vidim veliko razlogov za nakup slušalk iz višjega cenovnega razreda. Navsezadnje so moje najbolj uporabljane tudi letos ob vsej izbiri ostale zdaj že skoraj dve leti stare Galaxy Buds Live (v pogostih akcijah naprodaj za skoraj smešnih 70 evrov). Tak razvoj trga, ki ob inflaciji modelov vseh mogočih znamk nikakor ni presenetljiv, je zame hit leta 2021.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Ker se počasi približuje novo leto 2022, bilahko napisal kakšen članek kaj lahko pričakujemo v novem leto 2022 na posameznih področjih (tehnika, operaterji, …).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.