HIT LETA: Vsako leto smo bolj zadovoljni s tem, kar nekaterim močno greni življenje
Marjan Kodelja 27. decembra 2021 ob 06:05

Vsi smo danes srečni (Everybody’s happy nowadays), pesem angleške pank rok skupine iz leta 1979, ne odraža v celoti stanje duha v današnji družbi. Sploh ne, ko pomislimo na pandemijo in razdeljenost glede bistvenih eksistenčnih vprašanj. Toda vse bolj smo pomirjeni in zadovoljni z zmogljivostjo oziroma tistim, kar nam nudi tehnologija in tehnološke igračke.

Čeprav ni (še) nujen, je prav, da so operaterji zagrizli v 5G. Slovenska stvarnost je drugačna od gosto naseljenih mest po Evropi. Zaradi zasedenosti omrežji ali prenizkih dostopnih hitrosti nam še nekaj časa ne bi bilo treba graditi omrežja, za katerega je po drugi strani popolnoma jasno, da predstavlja prihodnost »komunikacij«.

Koliko gospodinjstev ima na primer stacionarni telefon ali še bolje, če ga ima, v koliko ga stanovalci uporabljajo. Vse manj, pove zdrava kmečka pamet in statistika. Mobilni telefoni so uničili fiksne. Doma in v službah, saj so bolj praktični, bolj priročni in omogočajo še kaj več kot le telefoniranje. Podobno se lahko zaradi omrežja 5G pripeti še kakšni »fiksni« storitvi. Bolj kot kadarkoli prej, bodo mobilna omrežja alternativa fiksnemu dostopu v internet. V kolikšni meri, bo odvisno od politike operaterjev. 100 GB podatkovnih količin je za enega uporabnika ogromno, a je malo na ravni domačega dostopa v internet. Ne govorim na pamet. S tremi telefoni, aplikacijo Youtube in razločljivostjo video tokov 1440p je trajalo manj kot dva dneva, da je 100 GB izpuhtelo. Jasno, vse je relativno.

Konec leta je dal v obratovanje prvo radijsko (bazno) postajo operater BeeIN, katerega storitve so usmerjene v digitalizacijo industrij. Radijsko omrežje deluje na frekvencah 733–736 MHz/788–791 MHz, ki jih je Akos dodelil kritičnim poslovnim rešitvam.

5G postaja gonilo prodaje novih pametnih telefonov, kajti zadnja leta so nas vse težje prepričali, da je čas za novega. Pred desetimi leti, morda še kakšno leto več, je bila stvar drugačna. Nov model je prinesel kakšno tehnološko novost, zaradi katere se ga je splačalo kupiti. Boljši in večji zaslon, zmogljivejša kamera, podpora novim in hitrejšim standardom mobilnega prenosa podatkov, manjši in tanjši … Telefone smo menjali vsako leto, najpozneje v letu in pol. Trend, ki bi si ga izdelovalci želeli ohraniti do konca sveta. Še vedno nas vsako leto pričakajo novi modeli s kupom vsaj na »papirju« zanimivimi novostmi. Kupci pa ne padajo več nanje. Vsaj ne več, kot so. Kako to, da ne? Kaj se je spremenilo v njihovi miselnosti? Pravzaprav ne veliko. Zadovoljni so z zmogljivostjo in delovanjem naprav, ki jih imajo, zato ne pomislijo, da bi kupili nove, če ni ravno nujno.

Predstavitev vsakega novega zmogljivega modela telefona za kratek čas povzroči skomine po zapravljanju denarja, ni pa več sposobna ustvariti evforije med kupci. Če izdelovalci želijo priznati ali ne, dali so nam tisto, kar potrebujemo, novosti pa nujno ne pomenijo razlike.

Prišli smo do točke, kjer so celo najcenejši pametni telefoni dovolj hitri, da za silo zadostijo potrebam dobršnega dela uporabnikov. So razlike v kakovosti med najcenejšimi in najdražjimi. Velike. O tem ni dvoma. Vendar če tehtamo, kupiti telefon za tisočaka in več ali za dvesto evrov, toliko bolj, če je denarnica že dodobra izpraznjena, ni dvoma, katerega se bolj splača kupiti. Smo že blizu temu, da slabega telefona ne bomo mogli več kupiti. Hkrati smo uporabniki leto ali celo več let starega, tedaj vrhunskega modela pametnega telefona popolnoma zadovoljni s tem, kar ta nudi. Moti nas lahko le izrabljena baterija, a to je v skrajnem primeru mogoče zamenjati.

Vse bolj postaja očitno, da izdelovalce mobilnih naprav zanimajo le ocene njihovih izdelkov, merjene hitrosti delovanja, kakovost fotografije oziroma vsega, kar lahko izmerimo, da se z njimi lahko hvalijo. Zdaj ko so nam prodali, kar potrebujemo, nam želijo prodati, česar ne potrebujemo. Višja ločljivost zaslona, več pik v tipalu kamere, in kaj vem kaj še vse. S podporo za omrežje 5G so spet dobili v roke dobro karto, kajti kot na dlani je, da če zdaj kupujete telefon, potem naj ima podporo zanj, saj zato dlje časa ne bo zastarel.

Naslovna fotografija DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.