Hišna baterija iz domačih logov
Matjaž Ropret 18. oktobra 2021 ob 06:36

Najbolj poznana je zagotovo Teslina, vendar so na trgu še druge »baterije« za shranjevanje električne energije iz sončnih elektrarn. Najnovejše to plod slovenskega znanja, saj sta e-hranilnike Moon, ki jih imenujejo, skupaj razvili Porsche Slovenija in TAB iz Mežice.

Kot pravijo pri znamki Moon podjetja Porsche Slovenija so želeli zasnovali izdelek, ki bi bil slovenski, unikaten in cenovno konkurenčen, predvsem pa tudi varen za namestitev znotraj objektov. Poanta je v shranjevanju električne energije za kasnejšo uporabo. S tem bi se lahko, vsaj v teoriji, gospodinjstvo ali podjetje v celoti oskrbovalo s sončno energijo, proizvedeno čez dan, in bilo popolnoma neodvisno od sistema. Problem fotovoltaike je kajpak v tem, da takrat, ko morda največ porabimo (zvečer), ne proizvaja električne energije, njeni viški pa so v času nizke porabe (popoldne). Med razlogi za postavitev tovrstnega hranilnika (ali večih), baterija v resnici ni najbolj ustrezen izraz, navajajo tudi zmanjševanje stroškov. Za ta del bi bilo treba bolj natančno preračunati vse skupaj, kajti cene se začnejo pri sedmih in segajo do 17 evrskih tisočakov za posamezen hranilnik.

Ti so sicer na voljo v izvedbah Home edition in Premium edition. Razlike je v izhodnem toku, kajti prvi ponujajo enofazni sistem, drugi pa trifaznega. Pri izvedbi Home sta na voljo kapaciteti 10 in 15 kWh z izhodno močjo 5 kW, Premium pa ponuja kapacitete od 14, 20 in 28 kWh z izhodno močjo 9 kW. Globina praznjenja (DoD) je pri vseh 80 odstotkov, torej ni mogoče porabiti celotne zaloge pred naslednjim polnjenjem. Izkoristek je 98-odstotni, obljubljajo pa 3.000 ciklov polnjenja (en cikel ustreza času polnjenja popolnoma izpraznjene baterije do polne napolnjenosti) in ponujajo 10 let garancije.

Baterije v hranilnikih so litij-železo-fosfatne (LiFePO4), ki imajo v primerjavi z bolj pogosto uporabljanimi litij-ionskimi daljšo življenjsko dobo in naj bi bile primerne tudi za namestitev v notranjost hiše. Glede na temperaturne specifikacije – od 0 do 30 stopinj Celzija – v naših krajih postavitev zunaj sploh ne bi bila ustrezna. Hranilniki Home so visoki 150, Premium pa 180 cm, širina je pri prvih 55 in pri drugih 70 cm, globina pa pri vseh 40 cm. Torej nekaj podobnega kot garderobna omara, le precej težja, saj se masa giblje od 145 do kar 320 kg.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Če je za zdaj tovrstna »baterija« nekakšen luksuz ali sredstvo za nekoga, ki bi se rad znebil navezanosti na elektroenergetsko omrežje oz. ne bi uporabljal električne energije iz »umazanih« virov, bo morda že čez nekaj let drugače. Postavljanje in priklapljanje sončnih elektrarn se je namreč letos upočasnilo, če ne celo zastalo, v prihodnje pa se na tem področju obetajo precej drastične spremembe. Zelo verjetno bo, vsaj za nove namestitve, konec zdajšnjega sistema poračuna med oddano in porabljeno energijo ob koncu leta (t. i. net metering). Zaradi vse večjih težav (nihanj), ki jih v omrežju, nujno potrebnem nadgradenj, povzročajo sončne elektrarne, pa bo morda celo treba zraven imeti hranilnik, da bodo lahko upravljavci omrežja ta nihanja izravnavali.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.