Hisense gre letos na mini LED
Matjaž Ropret 13. januarja 2022 ob 11:30

Med znamkami, ki so že predstavile ključne televizorje za leto 2022, je tudi Hisense, lastnik velenjskega Gorenja. Podobno kot pri Samsungu so tu na vrhu ponudbe izključno modeli z zasloni mini LED, medtem ko novih OLED-ov vsaj za zdaj niso pokazali.

Hisense je po lastnih navedbah vodilni na kitajskem, japonskem, južnoafriškem in avstralskem trgu. Lani je uspel prodati več kot 30 milijonov televizorjev in komercialnih zaslonov (denimo za javne prostore), celotna skupina, ta seveda ponuja tudi belo tehniko in še kaj drugega, pa je ustvarila več kot 27 milijard dolarjev prihodkov (približno 24 milijard evrov), kar je predstavljajo 20-odstotno rast v primerjavi z letom prej. Pri operacijskem sistemu za pametne televizorje Vidaa so zabeležili 80 milijonov uporabnikov, letos so si za cilj zadali preseči 100 milijonov uporabnikov.

Med letošnjimi serijami, ki bodo na različnih trgih imele nekoliko različne oznake in oblike ohišja, so pomembne naslednje tri – U9, U8 in U7. Prva predstavlja najboljše, kar Hisense ponuja, druga linijo z verjetno najboljšim razmerjem med ceno in kvaliteto za zahtevne gledalce, tretja pa najboljši nakup za tiste, ki za TV ne želijo odšteti preveč, a še vedno dobiti precej.

U9

Tehnologijo mini LED imata vgrajeno seriji U9 in U8. Od teh U9 ponuja skoraj 1300 posamičnih območij diod in bo zmogla svetilnost vse do 2000 kandel na m2, kar je za nekako zgornja meja pri televizorjih z dostopno ceno. Podprti so vsi pomembni kodeki HDR, vključno z Dolby Vision IQ in HDR10+, na voljo je nastavitev slike »režiserjev način« (Filmmaker mode) za kar najbolj verno predvajanje filmov ali serije in tisto, kar zanima igričarje – spremenljivo osveževanje do 120 Hz pri razločljivosti 4K in kratki zakasnitveni časi. Tu je kajpak tudi posodobljen procesor za obdelavo slike in nova različica omenjenega sistema Vidaa.

Serija U8, kot rečeno, tudi na osnovi mini LED-a, bo dosegala 1500 kandel svetilnosti, sicer pa bo ponujala vse zgoraj našteto, na voljo pa bo tudi v manjših diagonalah. U9 naj bi bil namreč zgolj 75-palčni TV (190 cm), U8 pa bo še v 65- in 55- palčni diagonali (165 in 139 cm).

U8

Z U7 bodo igričarji še vedno dobili polni priključek HDMI 2.1 ter spremenljivo osveževanje (do 120 Hz) in kratke zakasnitve, prav tako ljubitelji filmov in serij ustrezne kodeke HDR, zaslon pa bo običajen LCD s stransko osvetlitvijo. Kupiti se ga bo dalo v 55-, 65-, 75- in tudi orjaški 85-palčni izvedbi (216 cm). Kot pri večini znamk bodo novo televizorji postopoma prihajali v trgovine od pomladi naprej, nekateri tudi šele poleti. Glavna sezona za kupovanje televizorjev, ko so tudi cene in dobavljivosti najboljše, pa je tako ali tako okrog »črnega petka« in pred božičem.

Fotografije: Hisense

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.