Hisense C1: Ta pa ni več zgolj »gadget« za popestritev zabav!
Marjan Kodelja 12. aprila 2024 ob 06:33

So prenosni projektorji in je projektor, ki ob manj udobni prenosljivosti v vsem ostalem »koketira« s profesionalnimi modeli, ki zlahka nadomestijo televizor!

V zori takšnih in drugačnih projektorjev so nekateri sanjali, da bi z njimi zamenjali televizor, a se je izkazalo, da so predragi, težki in pogosto preglasni, ter da obenem zahtevajo stalno pritrditev, še najbolje pod strop. Majhni prenosni modeli, ki bodisi uporabljajo tehnologijo sijalk led ali laserjev, so to do nekje spremenili, vendar imajo večinoma premalo svetlo sliko prenizke razločljivosti, da bi bili splošno uporabni. Hisensov projektor C1 je druge »matere sin«. Predvsem zaradi teže ni najbolj primeren, da bi ga ves čas nosili s sabo, vendar je vseeno dovolj majhen in predvsem preprost za nastavitev, da ga, če nič drugega, zlahka vržete v avto in odpeljete drugam. Ni ravno prenosen, je pa premičen.

Svetlobni virTrojni laser (RGB)
Čip za oblikovanje slike (DLP)0,47-palčni DMD
Razločljivost4K (3.840 x 2.160)
Standardi HDRHDR10, HLG in Dolby Vison
Življenjska doba sijalke25.000 ur
Svetilnost1.600 ANSI lumnov
Diagonala slika165 (65) do 762 cm (300 palcev)
Osvežitev zaslona60 Hz
Razdalja projekcije1,7 do 8 m
SistemVidaa OS
Zvočnik2 x 10 W
VmesnikiWi-Fi 5, HDMI (2.0 in 2.1) , USB (3.0 in 2.0),
Ethernet, audio (optični), audio 3,5 mm
Moč180 W
Mere245 x 173 c 216 mm
Teža4,6 kg
Cena1.999 €

Tehnika laserske projekcije za manjše projektorje predvideva laser kot izvor svetlobo in barvno kolo, ki poustvari tri osnovne barve, iz katerih je sestavljena slika. Kompromis je nujen, da je projektor majhen in cenen, vendar ne najboljši, ko je v osredju želja po čim večji svetilnosti in razločljivosti. Tedaj se kot boljši izkažejo trije izvori laserske svetlobe, po eden za vsako osnovno barvo (RGB), in mehansko elektronski čip (DMD) razločljivosti 4K, kar je v bistvu srce projektorja Hisense C1. 

Kljub industrijskemu videzu je projektor dovolj subtilen, da se zlije s skoraj vsakim interjerjem. Perforirani stranici prepuščata obilen zračen tok, ki ga poganjata počasi se vrteča velika ventilatorja, s čimer so se izognili motečemu hrupu, celo takrat, ko nastavite svetilnost slike na najvišjo vrednost. Leče objektiva pri tem projektorju niso pokrite, zato velja previdnost, da jih ne umažete ali poškodujete. Okoli so še tipala, ki so nujno za samodejno prilagajanje geometrije in ostrile slike. Na dnu ohišja skoraj oblike pravilne kocke je vijačnica za pritrditev projektorja na stojalo ali vodilo v primeru namestitve na strop in štiri majhne nogice. So rahlo prilagodljive po višini, zaradi česar lažje prilagajate naklon projekcijskega žarka med postavitvijo projektorja na ravno površino. Hrbet naprave je večinoma prazen, razen vdolbine s priključki. Škoda, da napajalnik ni del ohišja, temveč napajalnega kabla. Škoda zato, ker je veliko »opeko« razmeroma težko skriti.

Na zgornji površini ohišja so še najbolj nujni gumbi, med njimi gumb za vklop, a za normalno uporabo je priložen še razmeroma minimalistični daljinski upravljalec. Toda zadošča praktično za vsa opravila, celo za vpisovanje poverilnic za omrežje in storitve v postopku prve aktivacije naprave.

V primernih svetlobnih pogojih se projektor obnese odlično. Tokrat barv slike celo ni zmotila pastelno sveto rumena stena, ki običajno povzroča slabšim projektorjem kar nekaj težav. Od blizu se sicer vidi, da »slika« ni ravna, ker pač stena ni gladka, to pa je tudi vse. Močan svetlobni vir, obilen barvno razpon projektorja in razločljivost 4K prekrije marsikatero nepravilnost na ozadju in ustvari lepo vidno sliko v delno osvetljenem prostoru, ki ponoči zasije v vsej svoji lepoti. Še posebej lepo so izpadli posnetki narave v živih izstopajočih barvah in v visokem dinamičnem razponu (HDR), saj je na visoki ravni še kontrastno razmere. V primeru, da boste projektor uporabljali namesto televizorja, potem se vam splača nabaviti še kakovostno projekcijsko platno, kajti potem bo slika že za odtenek boljša.

Hisense C1 ima zaradi razmeroma velikega ohišja dokaj velika zvočnika, ki nudita boljši zvok od manjših projektorjev in celo nekaterih televizorjev. Že pri nizki glasnosti je zvok dovolj močan za povprečno veliko sobo, ob zadovoljivi uravnoteženosti nizkih, srednjih in visokih tonov. Le v primeru najvišje glasnosti se mi je zdelo, da so visoki toni majceno popačeni. V kolikor vam kakovost vgrajenih ne zadošča, lahko projektor, tako kot vsak televizor, povežete z zunanjimi. Preko kabla ali vmesnika Bluetooth.  

Operacijski sistem projektorja je enak sistemom televizorjev Hisense. Lepo je odziven in preprost za uporabo, a ima obenem tudi kakšno napako. Predvsem v morebitnem pomanjkanju aplikacij, ki jih potrebujete oziroma želite. Dejstvo je, da jih je za Android, s katerim so opremljeni nekateri tekmeci, običajno na voljo več. A po drugi strani je ravno tako prednost, da uporabnikom Netflixa ni treba iskati bližnjice, kar je pogosto primer, če naprava ni potrjena od ponudnika te pretočne storitve.

Hisense C1 je v vseh lastnostih eden boljših projektorjev za domači kino. Cena je relativna. Nekaterim se bo zdela visoka, a za ta denar pravzaprav nudi veliko. Opravka imamo namreč s projektorjem, ki ima sistem treh laserjev in takšni znajo biti še nekoliko dražji.

HVALIMO:

  • Razločljivost 4K
  • Odziven operacijski sistem
  • Vmesnik za ožičeno omrežje
  • Odlična svetla slika
  • Dober bogat zvok

GRAJAMO:

  • Pretežek za pogosto prenašanje
  • Samo dva priključka HDMI
  • Za marsikoga (pre)visoka cena
  • Povprečna hitrost osveževanja
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja