Hisense 55U8KQ: Skoraj predobro, da bi bilo res
Marjan Kodelja 20. novembra 2023 ob 06:24

Manjše sijalke za zaslonom, več območji zatemnitve, skorajda vgrajena zvočna letev in na prvi videz odlične lastnosti, za manj kot jurja. Kje je trik, kot vendarle podobno zmogljivi televizorji največkrat stanejo več?

Odkrito rečeno, se mi ne sanja. Vse je mogoče. Hisense namenoma v želji po pokoritvi evropskih trgov postavlja nižje cene, vgrajuje manj kakovostne komponente, kar midva težko preveriva, ali pač drugi menijo, da imajo več ugleda in lahko za isto stvar iztržijo več. Upam, da ni to zadnje, kajti takšno razmišljanje se pogosto vrne kot bumerang. Toda za kupca je vse to odveč. Pomembna je cena v povezavi s kakovostjo slike in morebiti še videzom, saj grdobca nihče noče imeti več čas pred očmi. Hisensov televizor na tekoče kristale s podporno tehnologijo mini sijalk (mini LED) še zdaleč ni popoln. Ni najboljši, ne najslabši, temveč po mojem mišljenju nekje vmes. Nekatere bo zadovoljil, drugih, kot sem sam videl, ne, ker so morebiti preveč navajeni na drugačno okolje in drugače razmeščene funkcije. Rade volje priznam, da mi sistem Vidaa ni pretirano všeč. Posebej, ko ga primerjaš z Googlovim ali okoljem televizorjev Samsung in LG. A nudi vse, ali vsaj skoraj vse, kar potreebujem. Prej ali slej se navadiš nanj, oziroma se zaveš, da ko enkrat prilagodiš nastavitve in namestiš želene aplikacije, redko ali nikoli nimaš več stika z njim. O sistemu je Matjaž več zapisal v testu televizorja Hisense 65U6KQ, zatorej nima smisla, da ga ponavljam.  

Skrije se v povprečju

Zaslon140 cm (54,6 palca), VA, 4K (3840×2160 pik),
500 kandel (1500 vrhnja), kontrast 5000:1
OsvetlitevMini LED, kvantne točke
Osvežitev48 – 144 hercev (običajno 120 Hz)
ProcesorMediatek MT9618 (4-jedrni)
Vidni kot178 stopinj
Zvočniki2.1.2 kanalni (2×10W, 20W, 2×5W), Dolby Atmos
Standardi HDRDolby Vision, HDR10, HDR10+
PriključkiHDMI (4, dva 2.1), USB (2, en 3.0), Ethernet, optični zvočni,
antena, CI+, izhod za slušalke
BrezžičnoWi-Fi, Bluetooth 5.1, DLNA
Mere (s stojalom)123,3 x 78,4 x 30 cm (7,7 za zaslonom)
Teža19,4 kg
Cena949 €

Oblikovno ne nudi večjih presežkov. Robovi okoli zaslon z izjemo spodnjega z zvočniki so sodobno tanki, a ne bi nikomur krona padla z glave, če bi bili vsaj videti kovinski. Poceni trik za lepši in bolj prefinjen videz, ki preverjeno deluje. V primerjavi s cenejšim modelom U6 so sijalke LED za panelom fizično manjše, preverjanega podatka o številu področji zatemnitve mi ni uspelo najti, jih je pa gotovo več kot tisoč, a televizor vseeno ni pretirano tanek. Pravzaprav je razmeroma debel, kar se pogojno pozna, če ga namestiš na steno, medtem ko postavljen na obilno sredinsko kovinsko nogo debelina ne pride toliko do izraza. Mesto za večini priključkov je ob levem robu, gledano s sprednje strani, le trije priključki (omrežni, digitalni zvočni in ena vrata USB) so obrnjeni nazaj. Štirje priključki HDMI so dovolj, morda se bo kdo obregnil v njihovo raznolikost. Dva sta standarda 2.1 zmogljivosti signala 4K v 120 hercih, eden od njiju omogoča povratni zvočni signal (eARC), in dva standarda 2.0 sposobna prenosa signala razločljivosti 4K s 60 herci. Približno na sredi hrbtišča je še nizkotonski zvočnik, ki skrbi za čim boljše base.

Sredinska noga je primerna, kadar televizor postaviš na manjši pohištveni kos. Pri tem upoštevaj nosilnost, saj 20 kilogramov teže ni ravno zanemarljivo malo. Površina pred zaslonom je prosta in obenem je postavljen dovolj visoko, da pogleda ne bi motila morebitna dodatna zvočna letev. V primeru, da se zanjo odločiš kljub številčnosti in razmeroma dobrih zvočnih gonilnikov.

Daljinski upravljalnik ni sodoben minimalistični, temveč klasični in velik. Svetla stran je, da ga bo vsak znal zlahka uporabljati. Na njem so namenske tipke za dostop do priljubljenih pretočnih storitev in v njem mikrofon, nujen za govorne ukaze. »Slabost«, če jih sploh tako rečem, je povezava preko očem nevidne infrardeče svetlobe, namesto radijskega signala. Drugače se dobro obese tudi v procesu prvih nastavitev televizorja. Malce dlje traja vnos gesel in uporabniških imen. Ni tragično, saj gre za opravilo, ki ga običajno narediš samo enkrat.  

Za zmogljivostni razred dobra slika in …

Ko gre za oceno kakovosti slike, sem vedno raje previden. Razliko vidiš, ko sta televizorja postavljena eden poleg drugega, ter predvajajta vsebino iz istega vira, drugače pa težko. Oči se navadijo na prikaz in možgani zanemarijo manjše napake. Vseeno, ta televizor z zaslonsko tehnologijo VA ter kombinacijo na svetlobo odzivnih materialov (kvantna pika) in številnih malih svetlečih diod (LED) za panelom prikaže lepe barve in globoko črno, ki vpliva na razmeroma visoko kontrastno razmerje. Ker zaslon obenem nudi visoko vrhnjo svetilnost, ni zanemarljiv niti dinamični razpon. Z gotovostjo eden boljših na televizorjih tega cenovnega razreda. A ne brez težav. Pri visokih nastavitvah, ki jih pogosteje uporabljaš med gledanjem v svetlem prostoru, se mi je zazdelo, da so barve nekoliko izprane.

Poleg že nastavljenih slikovnih načinov, kot univerzalen se dokaj dobro obnese standardni, so dostopne še bogate možnosti ročnega prilagajanja lastnosti slike. Zanimiva je tudi hitrost osveževanje. Za video vsebine in televizijske programe gre osveževanje do 120 hercev, medtem ko je 144 hercev s prilagodljivim osveževanjem (VVR) na voljo v načinu za igranje iger.

… nadpovprečen zvok

Pogosto pravim, da je za dober zvok nujna zvočna letev. To gotovo velja za modele z dvema zvočnikoma. Kot bi nekateri namenoma vgrajevali slabše gonilnike, da bi subtilno pregovorili kupca še v nakup letve. Ne bi stavil, da ni tako. Dodatna letev pri tem televizorju ni nujna. Morda le dva zvočnika, ki ju postaviš za sabo, da pričarata boljši prostorski zvok. Sicer pet zvočnikov dovolj dobro reproducirajo zvoke. Niso le kakovostni, temveč tudi več kot primerno glasni, da preglasijo (skoraj) vse v povprečno veliki dnevni sobi. Nizki toni (basi) so boljši od povprečja, a ne bom rekel, da ne bi mogli biti še boljši.

Omenil sem, da je televizor glasen. Morda celo preveč za povprečno uporabo. Kar je nenazadnje dobro, če ne celo odlično. Razen ko obrneš »gumb« za jakost zvoka do konca in zaslišiš rahlo popačenje visokih tonov. Bolje je, da tega ne počneš.  

HVALIMO:
 • Za cenovni razred dobra kakovost slike in zvoka
 • Hitrost osveževanja v igralnem načinu
 • Dostopnost in številčnost priključkov HDMI
 • Malo odsevov z zaslona
 • Cena
GRAJAMO:
 • Energijski razred G
 • Poslabšanje slike ob gledanju s strani (slabši vidni koti)
 • Neizrazito oblikovanje
 • Arhaični daljinski upravljalnik

Predloga naslovne fotografije DepositPhotos

Hisense 55U8KQ
 • IZGLED IN PRIKLJUČKI
 • KAKOVOST ZASLONA IN SLIKE
 • KAKOVOST ZVOKA
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
 • CENA
3.8

Naj kupim?

Če me kaj moti, potem je to velikost. Za 55-palčni zaslon težko še vedno trdimo, da je velik, saj se, kot nesojeni dnevno sobni »standard«, vse bolj uveljavlja 65-palčni. Na voljo je, toda za 250 evrov višjo ceno, kar se mi ne zdi več tako zelo ugodno. U8K je na splošno dober televizor. Slika je svetla med prikazom vsebine standardnega ali visokega dinamičnega razpona, zaradi česar se v kombinaciji z malo odboja s površine, dobro izkaže v svetlih prostorih. V temnih do izraza pride kontrast in lepe barve. Obdelava slike je dobra, izbor priključkov bo zadostil večini ter na »krovu« so vsi uporabnejši slikovni in zvočni standardi. Po zaslugi hitrega osveževanja, kakovosti slike in kratkih odzivnih časov, se izkaže tudi povezan z igralno konzolo. Žal vidni koti niso najboljši, zato gledalec od strani ni deležen podobno kakovosti slike kot tisti, ki na zaslon gledajo pod čim bolj pravim kotom.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja