Govorno upravljanje v kuhinjo in povsod drugam
Matjaž Ropret 6. septembra 2017 ob 11:36

Če sodim po videnem med sprehajanjem po berlinskem sejmišču v zadnjih dneh, bi moral moj dan izgledati nekako takole. Ko se zbudim, naročim sijalkam, naj se vključijo s polovično svetilnostjo. Nato me pozdravi kavni avtomat in vpraša, če želim enak jutranji napitek kot včeraj. Ob odhodu od doma še pošljem robotski sesalnik na obhod po stanovanju in, prav tako glasovno, zaženem pralni stroj. Ko se vračam nazaj, v avtu ukažem predvajanje marsowskega podcasta, nato pa se spet doma zleknem na kavč in televizorju povem, katero serijo na netflixu bi rad gledal.

Na kratko – v tej rahlo utopični tehnicistični viziji sedanjosti in prihodnosti bomo domače naprave upravljali glasovno, kakšnih tipk in nerodnih vmesnikov ne bomo več potrebovali. Amazonova Alexa se je na Ifi pojavila v nekaj deset novih izdelkih in imela cel oddelek v hali, namenjeni start-upom. Primeri iz uvoda so povsem realni. Navidezno pomočnico so dodali v kuhinjske izdelke in belo tehniko (Bosh, LG, Miele, …), robotske sesalnike in kosilnice (znova LG, Neato in drugi), avte, televizorje (Toshiba, Vestel), nadzorne kamere, nove zvočnike in še kam.

Googlov pomočnik se širi malce počasneje in manj obsežno. Še vedno je pretežno na telefonih, urah in zvočnikih, najde pa se tudi kakšna kosilnica ali kakšna druga naprava. Toda obema ponudnikoma se zdi še kako pomembno, da sta prek različnih pripomočkov prisotna v čim več domovih. Ne samo domovih, ampak sobah. Glasovnega asistenta v vsak kotiček. Podatki tako pritekajo, obe korporaciji vesta več o nas, nam lahko strežeta bolj »prilagojene« oglase in prodajne akcije, obenem pa izboljšujeta svojo umetno inteligenco, da se nam zdi vedno bolj nenadomestljiva. Medtem Apple še ni ponudil svoje Siri drugim izdelovalcem naprav, kar pa bi se utegnilo z novim vodstvom te platforme tudi spremeniti. Drugače se bo zaostanek za vodilnima na tem področju še povečeval. In enako velja za Microsoft, ki je s Cortano sicer prisoten na osebnih računalnikih, a jo tam malokdo uporablja, izgubil pa je telefone in za zdaj ni niti poskušal zares prodreti v dnevno sobo ali kuhinjo. Po novem bodo do Cortane lahko prišli uporabniki Alexe (in obratno), kar velikanu iz Redmonda vendarle rahlo odpira vrata, vprašanje pa je, kaj lahko Cortana ponudi, česar Alexa ne ve ali ne zmore.

Še večje vprašanje pa je smiselnost vsega skupaj. V nekaterih situacijah (ko imaš polne roke) in za določena opravila je narekovanje res bolj priročno kot iskanje na zaslonu ali vrtenje gumbov. Tudi odgovore na določena vprašanja, ki se porodijo v tistem trenutku, je mogoče dobiti takoj. Pa preveriti vremensko napoved ali koledar in opraviti kakšno naročilo. V drugih primerih pa je vse skupaj naravnost trapasto. Če moram v kavni avtomat tako ali tako naliti vodo in vstaviti kapsulo, bo pač pritisnil še tipko za zagon. In v vsakem primeru moram biti blizu, ker kako bom drugače spil to skodelico? Koliko časa bo pralni stroj še vrtel boben me pravzaprav kaj malo zanima in sesalnik ali kosilnico lahko nastavim na redno rutino, ni mi ju treba vsakič znova opominjati, naj gresta v akcijo.

Inteligenca in uporabnost teh pomočnikov vsekakor napreduje, če nam želi industrija pokazati njihovo pravo vrednost, pa bi morala bistveno več narediti še širitvi njihove dostopnosti in poliglotstva. Alexa je jezikovno še vedno omejena na angleščino in nemščino, zemljepisno pa na ZDA, Veliko Britanijo in Nemčijo. Siri in Pomočnik Google ta sicer na voljo povsod, a tudi le v nekaterih jezikih in z malo uporabnimi podatki za države, kot je Slovenija. Microsoft pa Cortano še naprej po nepotrebnem veže na regijske nastavitve sistema Windows – če nastavim Slovenijo, me Cortana ne mara, če VB, je takoj na uslugo. Celotna panoga zabavne elektronike se obnaša, kot da cel svet govori angleško ali nemško in kot da nekateri ne živimo v državah, ki so vsem zadnja briga. Na Ifi smo na žalost gledali samo primere integracije že znanega v nove naprave, niso pa slišali nobene napovedi, da se bo obseg držav in jezikov, ki jih obvlada navidezna pomoč, kaj povečal.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.