Matjaž Ropret 23. septembra 2016 ob 12:15

Akcijske kamere so izgledale že v zatonu, prodaja je začela upadati, toda zdaj so to področje kar naenkrat mnoga podjetja prepoznala kot njihovo potencialno rešitev ali priložnost za povečanje prodajnih številk. Nikon, Olympus, Ricoh, Sony in gruča kitajskih izdelovalcev vsi poskušajo ponuditi ali nekaj edinstvenega ali pa vsaj bistveno boljšo ceno od konkurence. Toda Gopro je na prvi pogled s svojo novo linijo Hero5 in letalnikom Karma pokazal, da še vedno najbolje razume akcijske kamere in zna ponuditi najbolje zaokrožen komplet.

Prejšnja serija z oznako 4 Goproju ni najbolje uspela, predvsem cenovno zadeve niso bile najbolj posrečeno umeščene. Še posebno, mali kockasti Session se je potencialnim kupcem zdel predrag. Tokrat cene resda niso nižje, toda nova proizvoda vseeno izgleda bolj vabljivo. Tako Hero5 kot Hero5 Session sta zagotovo najlepši in na otip najbolj prijetni kameri gopro doslej. Nista dolgočasno črna, ampak privlačno siva, deli ohišja so izdelani iz gumirane plastike z dobrim oprijemom in večina ostalih kamer, ki smo jih videli na Photokini ni niti blizu takemu izgledu in občutku v rokah. Hero5 ima tudi dvopalčni zaslon na dotik, ki je zagotovo najbolj kakovosten med vsemi, kar smo jih videli v akcijskih kamerah.

Hero5 video snema v 4K s 30 sličicami na sekundo, lahko pa v Full HD s 120 fps, kar potem omogoča štirikratni počasni posnetek. Fotografije imajo ločljivost 12 milijonov točk, možno jih je zajemati tudi v surov zapis (raw), objektiv pa ima znova precej širokokoten pogled. Ima pa zdaj v izbirnikih možnost, da pogled »uravna«, tako da na robovih ne izgleda sodčkasto. Kamera ima vgrajen gps, in je brez dodatnega ohišja vodotesna do 10 m, edino odpornosti na padce, s čimer se hvali Nikon, ne omenjajo. Za povezovanje sta na voljo bluetooth in wifi, možno je povezati brezžičen daljinski upravljalnik in z njim kamero upravljati glasovno. Zaenkrat v sedmih jezikih, ampak tudi slovenski uporabnik zlahka izreče »gopro« in kakšen dodaten ukaz v angleščini, medtem ko kolesari, vesla ali počne kaj adrenalinskega, in ne more z roko seči do kamere. Hero5 bo na voljo oktobra za 429 evrov.

Manjši in sto evrov cenejši Hero5 Session nima zaslona, ločljivost 10 milijonov točk, ne vhoda za mikrofon in možnosti zajemanja v raw. Tudi videosposobnosti so malo slabše, toda najvišja razločljivost je še vedno 4K 30p in tudi vodotestnost do 10 m je ostala. Vseeno pa se zdi »pravi« Hero5 kamera s precej boljšim razmerjem med ceno in dobljenim.

Je pa obe kameri kljub vsemu na razstavnem prostoru Gopro na Photokini zasenčil nov dron Karma. Njegova posebnost je v tem, da se lahko lično zloži in pospravi v kovček, pa tudi oblikovanje in izdelava izgledata na visokem nivoju. Nosilec za kamero je prilagojen za Hero5, ki bo lahko tudi v kompletu za nekaj več kot tisoč evrov. Priložena je tudi upravljalnik, ki izgleda kot kakšen gameboy, torej igralni plošček z zaslonom. Nosilec za kamero s triosnim umirjanjem slike pa je mogoče sneti z letalnika in ga uporabljati kot ročno orodje.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja