Gopro Hero9 Black je mnogo več kot samo akcijska kamera
Matjaž Ropret 19. septembra 2020 ob 16:51

Zakaj bi imela kamera ločljivost snemanja 4K, če ima lahko 5K? In čemu bi se zadovoljili z enim zaslonom, če sta lahko dva? A nočem zveneti cinično, saj mislim, da je oboje dobrodošlo za tiste, ki se resno ukvarjajo z videom.

Snemanje 5K in dodaten zaslon z diagonalo 1,4 palca na sprednji strani ima akcijska kamera Gopro Hero9 Black, ki je te dni prišla v prodajo za 500 evrov. Naprava ima kajpak še nekaj drugih novosti in izboljšav v primerjavi s črno osmico, verjetno pa sta ti dve največji, poleg dodatnega »objektiva« Max Lens Mod. Proizvajalci fotoaparatov in kamer v zadnjem letu eden za drugim ugotavljajo, kar smo jim mnogi ustvarjali vsebin poskušali dopovedati že dolgo. Če hočemo snemati prvoosebne zgodbe, pripovedovati v kamero, je nujen vrtljiv ali zaslon na sprednji strani. Brez tega, da vsaj približno vidiš, ali si v kadru in izostren, se pač ne da delati. Tako ima zdaj še Gopro sprednji zaslon in lahko rečem samo – Aleluja!

Za snemanje 5K bo tudi marsikdo zamahnil z roko, češ, kdo to potrebuje, in pričakujem kakšen komentar spodaj, ki bo spet pojasnjeval, kako še televizijskih programov v 4K ni in podobno. Pozabite na te odvečne argumente, sploh ni poanta v tem. Pogosto pride prav višja ločljivost, ker je tako nekaj zaloge v postprodukciji. Možno je narediti izrez in tako bolj izpostaviti nek objekt ali motiv. Denimo, da s kamero fizično ni mogoče bližje, ali pa se ne da izostriti na krajšo razdaljo. Da se tudi pri montaži narediti gladek prehod iz ene v drugo smer (švenk), ki je v bistvu samo učinek, ker pa je osnoven kader v večji ločljivosti, končna kakovost videa zaradi tega ne trpi. Za pripovedovanje v kamero mnogi Youtuberji tudi uporabljajo občasno rahlo spremembo »goriščnice«, da slika ni preveč statična, ampak so enkrat malo bližje gledalcu, drugič pa je okrog njih malo več scene. Tudi za take namene je višja ločljivost od tiste, ki jo ima končni video zelo dobrodošla. 5K bo sicer bolj primerna za neakcijske vsebine, ker je največja »hitrost« 30 sličic na sekundo, pri snemanju 4K pa je mogoče izbrati tudi 60 fps.

Kamera ima sicer novo tipalo, ki zmore 20-milijonske fotografije. Izboljšano je (digitalno) umirjanje slike in izravnavanje horizonta, baterija naj bi zdržala za tretjino dlje in tudi zadnji zaslon je večji, saj ima diagonalo 2,27 palca in ponuja povečevanje slike s prsti. Kamera ima vgrajene tri mikrofone in večji zvočnik, žal pa ni vhoda ali celo nastavka za zunanji mikrofon.

Max Lens Mod pa je nekaj podobnega, kot so dodatne leče za iPhone, ki spremenijo pogled (goriščnico) fotoaparata. S tem dodatkom, ki bo naprodaj za sto evrov, bo slika še širša in bo imela dodatno umirjanje, najvišja ločljivost pa bo 2,7K pri 60 sličicah na sekundo (ker »leča« ne pokrije celotnega tipala).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Že nekaj let se mnogi sprašujejo, kako Gopro sploh še prosperira in koga še nagovarjajo akcijske kamere. Toda Hero9 Black je pokazatelj, da so te naprave že zdavnaj presegle zgolj akcijske okvire. Zdaj so to še vlogerske naprave, dodatne kamere za različna snemanja, predvsem za tiste kadre, kjer so kakšni drugi aparati preveliki in jih je škoda, lahko so v vlogi oddajanja v živo (pri ločljivosti 1080p) ali spletne kamere na računalniku. Možnosti uporabe je obilo in ker se kakovost iz generacije v generacijo izboljšuje, s tem pa seveda viša tudi cena, se vedno najde dovolj uporabnikov.

Fotografije: Gopro

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja