Gopro Hero10 Black je zmogljivejši, boljši in dražji
Matjaž Ropret 20. septembra 2021 ob 11:41

Kot vsako leto je Gopro predstavil novo paradno kamero Hero10 Black. Lani je bila pravzaprav »Črna« tudi edina s številko devet v imenu. Letos upamo, da se pridruži še kakšna desetica, kajti ob vsem, kar ponuja novinka, bi si marsikdo želel kakšne cenejše.

Cena zna biti glavna ovira pri Hero10 Black, saj so jo postavili na 569 evrov. To je 70 evrov cenejše od lanske izhodiščne cene za predhodnico in že ta je bila dražja kot osmica. Ne neupravičeno, saj je prinesla precej novosti, med drugim zaslon z živo sliko na sprednji strani in snemanje v ločljivosti 5K. Desetica ima še nekatere izboljšave, predvsem povezane v povsem novim, dvakrat zmogljivejšim procesorjem GP2.

Prejšnjega GP1 je Gopro uvedel s kamero Hero 6 Black pred štirimi leti in ga nato uporabil še v treh naslednjih generacijah. Z novim čim obljubljajo, da se bo vse dogajajo hitreje – zagon, začetek snemanja, pomikanje po izbirnikih in podobno. Poleg tega zaradi dodatne procesorske moči kamera zmore snemanje s še več sličicami na sekundo pri določenih ločljivostih, denimo 120 v 4K in 240 v 2,7K, dodatno izboljšano umirjanje slike (hypersmooth 4.0) ter izravnavanje obzorja pri še večjih naklonih, vse do 45 stopinj. Omogoča pa še algoritme za naprednejšo analizo slike in s tem naprednejši »HDR« in odpravljanje šuma.

Razen procesorja je strojno kamera pretežno enaka kot lanska. Tipalo kamere je identično s 23,6 milijoni pik. Pri fotografiranju v polni ločljivosti naj bi procesor prav tako omogočal, da kamera iz zajetih informacij iztisne več. Pri zajemanju fotografij med snemanjem videa pa je denimo pri 5,3K pri 30 sličicah na sekundo mogoče dobiti fotografije s 19,6 milijoni pik in 15,8 megapikami med snemanje 5,3K pri 60 sličicah na sekundo. Oboje je kar precejšen napredek v primerjavi z lani.

Tudi sprednji zaslon je enak, torej še vedno dokaj majhen, a vseeno zelo uporaben za vlogerske in podobne namene. Ima pa, vemo zaradi česa, hitrejše osveževanje, s čimer slika ne deluje zatikajoče se in ne zaostaja. Še naprej so tu možnosti uporabe v vlogi spletne kamere in za oddajanje v živo, tudi prenašanje podatkov na računalnik bo hitrejše.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Vseeno se zdi podražitev dokaj visoka za bolj ali manj eno samo izboljšavo – zmogljivejši procesor. Tudi glede na percepcijo tako naprave, investicijo bodo verjetno lahko upravičili le tisti, ki snemajo dobičkonosne videe za Youtube. Najmanj, kar bi moral Gopro storiti, je uradno obdržati v prodaji Hero9 Black s precej ugodnejšo ceno, ali pa izdati še Hero10 Silver za tiste, ki ne potrebujejo višje ločljivosti od 4K ter nekaterih zgoraj omenjenih pridobitev. V okoliščinah, ki ne zahtevajo trpežnosti in kjer ni pomembno, da naprave »ni škoda«,  je namreč mogoče z nekaj iznajdljivosti in pravimi nosilci ter morda umirjevalniki slike (gimbali) enako ali celo več (v boljši kakovosti) doseči s telefoni, ki jih že imamo, brez dodatne, namenske naprave.

Fotografije: Gopro

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja