Gopro Hero 9 Black (1. del): Kralj znova utrjuje vladavino (#video)
Alan Orlič 22. oktobra 2020 ob 06:35

Kljub prevladi telefonov v fotografiji se akcijske kamere dokaj uspešno držijo in zaenkrat nič ne kaže, da bi jih prvi ogrožali. Pripomočki, kot je Gopro, pa tudi širijo svoj obseg zmožnosti in nalog. Tokrat se bomo posvetili predvsem tistemu osnovnemu poslanstvu – snemanju akcijskega videa in fotografiranju –, druge naloge, kot so vloganje, nadomeščanje spletne kamere in še kaj, pa bomo pustili za kasnejši članek.

Zaradi še vedno očitnih prednosti pred telefoni nas torej ne sme presenečati, da vsako leto dobimo pri Goproju nov model, ki se tokrat ponaša s številko 9. Prihaja približno leto dni po predhodniku in tokrat lahko rečemo, da s svežnjem uporabnih novosti. In malenkost višjo ceno (499 evrov).

Značilno zaobljena, skoraj kockasta oblika akcijske kamere da jasno vedeti, iz katerega loga prihaja. Novinec tu ne odkriva tople vode, na prvi pogled je enak kot predhodniki, le zrastel je v vse dimenzije za nekaj milimetrov. S tem je največ pridobila baterija, ki se ponaša s približno tretjino večjo kapaciteto, kar seveda blagodejno vpliva na dolžino snemanja. Prednji zaslon, ki je bil dolgo časa črnobel in namenjen zgolj prikazu nastavitev, je konkretno zrastel, postal barven in namenjen tudi spremljanju žive slike, podobno, kot to že ima DJI Osmo Action.

Tudi zadnji zaslon je še malo zrasel, vrnila se je zamenljiva zaščita za objektiv. Slednja prinaša še eno novost, dodatno širokokotno predlečo, ki pa je tu predvsem zaradi videa in zaradi tega, da bo kot na sliki še širši. Ostale novosti se skrivajo v notranjosti. Po dolgem času imamo odmik od klasičnih 12 milijonov pik na 20 oziroma skoraj 24 milijonov, če smo čisto natančni. Gopro se je namreč odpravil v svet ločljivosti 5K, za kar 12 milijonov ni več dovolj. Obenem so se še izboljšali elektronsko umirjanje, kar tudi zahteva dodatne pike za lovljenje in umirjanje slike.

Zdaj lahko skočimo nazaj na že omenjeno predlečo, namreč z njeno pomočjo in zmanjšanjem ločljivosti na 2,7K lahko kamero zavrtimo okoli osi snemanja za 360 stopinj, a horizont bo še vedno ostal vodoraven. Recimo vsa nagibanja na kolesu, motorju, različne smučarske akcije in še marsikje drugje bodo po novem lahko izgledale drugače. Slednje že malo vleče na 360-stopinjske kamere, le da smo tu po eni plati prisiljeni le v eno smer snemanja, po drugi pa dobimo višjo ločljivost, ki je uporabna tudi za resne namene.

Ostale novosti bolj kot ne že poznamo. Tudi tu lahko uporabimo razširitve, ki jih je prinesla osma različica, prav tako ni bistvenih razlik v načinih snemanja oziroma fotografiranja. V praksi to pomeni vse možnosti, ki smo jih poznali do sedaj, vključno z dolgimi časi, nočnim načinom ter HDR sestavljanjem posnetka v kameri. Kljub temu priporočamo format RAW, če res želite potegniti zadnje detajle, HDR sestavljanje zna včasih sestaviti malce po svoje.

Preskok iz 12 na 20 milijonov je v prvi vrsti prinesel snemanje v ločljivosti 5K in odlično umirjanje slike. Priznamo, navdušeni smo. Za rezultat, kakršnega Gopro Hero 9 doseže v kameri neposredno med snemanjem, potrebujejo drugi dodatno obdelavo na osebnem računalniku, pa še nato je končna kvaliteta slabša. Detajli in dinamični razpon so za akcijske kamere odlični, 5K pa omogoča dodatno izreze ali prehode, če je končni rezultat v nižji ločljivosti. Edino dovolj zmogljiv računalnik in posodobljeno različico programa za montiranje je treba imeti, da vse skupaj prebavi. Predvsem med samim montiranjem, končno zapisovanje že lahko počakamo. Tudi osnovno snemanje zvoka je odlično in če niste perfekcionisti, mikrofonskega dodatka ne potrebujete. 

Zatakne se pri fotografskemu delu, kjer se kmalu vidi, da dodatne pike ne vplivajo najbolje. Šum se hitro začne nabirati, včasih je opazen že pri najnižji občutljivosti, detajlov v sliki pa ni bistveno več, kot pri prejšnjih modelih. Gopro Hero 9 je tako bolj kot ne postal video naprava s pridruženim fotografskim delom. Še posebej, če pomislimo še na vse ostale zmožnosti, ki jih tokrat še nismo obdelali. Ob dejstvu, da je kamera hitra in odzivna, nas to kar malo žalosti, saj bi lahko bila odlična naprava, ki bi konkretno presegala predhodnike.

Kaj na vse to pravi konkurenca? Pravzaprav za novinca velja, da je le združil tisto, kar drugi ponujajo v različnih modelih. Prednji barvni zaslon – DJI Osmo Action. Snemanje v 5K – Insta360 One R 1-inch Edition. Goprojev čar je drugje, na eni strani odličen marketing, ki ga obvladajo že leta, in na drugi več kot spodoben končni rezultat. Velika večina ljudi bo kamero uporabljala za snemanje, zato lahko novinca brez težav priporočimo. Z malo truda je mogoče dobiti veliko, stvar pa je dovolj majhna, da je lahko vedno v žepu ali torbi. A komur je pomembnejši fotografski del, priporočamo razmislek o katerem od starejših modelov, na primer Hero 7 Black, ali o konkurenci. Mora pa se zavedati, da bo s tem žrtvoval najboljši video del v akcijskih kamerah.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:
  • Odlična kakovost video posnetkov (v dobri svetlobi)
  • Še izboljšano umirjanje slike
  • Za tretjino daljša avtonomija baterije kot pri lanskem modelu
  • Ohranjanje horizonta pri vrtenju kamere
  • Sprednji barvni zaslon
  • Dobra kakovost zvoka
GRAJAMO:
  • Fotografski del je nazadoval
  • Ni klasičnega vhoda za zunanji mikrofon
  • Spremenljiva občutljivost zadnjega zaslona na dotike (kar bi lahko popravila najnovejša posodobitev programske-strojne opreme)

Posodil: Foto klik

Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.