Gopro Hero 10 Black: Zgolj vedno dražji pripomoček za snemanje dodatnih kadrov ali še kaj več? (#video)
Matjaž Ropret 20. januarja 2022 ob 11:15

Akcijske kamere so pred več kot desetletjem, ko so bil velika novost, hitro doživele najprej razcvet, a širše množice so tudi približno enako hitro izgubile interes. Tehnološke izboljšave, kot je možnost snemanja v 4K, so spodbudile nov nakupovalni cikel, vendar v manjši meri, poleg tega poskušajo proizvajalci z dodatnimi funkcionalnostmi te naprave preusmeriti še v kaj drugega iz zgolj polja »akcije«. Toda deseta generacija Goprojeve paradne kamere kljub nesporni kakovosti in uporabnosti ne more skriti krize identitete.

Razlogi, zakaj so se te naprave nekako izpele že pred leti, so bolj ali manj jasni. Malo je uporabnikov, ki snemajo kar zares akcijskega oz. če že posnamejo nekaj na kolesu, v vodi, mogoče v zraku ali kjerkoli že, le redki iz posnetkov znajo in uspejo tudi sestaviti atraktiven video. Za bolj statično, umirjeno snemanje so enako dobri ali celo boljši pametni telefoni. Kar ne pomeni, da Hero 10 Black nima določenih adutov in da ne ponuja razlogov za nakup, vprašanje pa je, ali so ti dovolj močni, da se poslovimo od več kot 500 evrov.

Kamere sicer skoraj ni mogoče ločiti od predhodnega modela. Če bi bila na njej številka 9 namesto 10, ga verjetno ni junaka, ki bi opazil napako. Medtem ko je konkurent DJI šel v konkretno zmanjšanje ohišja in modularno zasnovo, je Gopro ohranil znano velikost in obliko. Vse skupaj se zato zdi nekoliko bolje zaščiteno in robustno, sprednja in zadnja plat sta gumirani, osrednji del pa je iz trde plastike. Objektiv že tradicionalno štrli nekoliko ven, nanj je mogoče namestiti dodatek za še širši pogled. Sprednji zaslonček, ki je v prejšnji posodobitvi pridobil barve in prikaz žive slike, ima zdaj še spodobno hitrost osveževanja, da je slika res taka, kot mora biti. Zaslon na zadnji strani ostaja enako velik (oz. majhen, če ga primerjamo s telefoni), je pa pomikanje po vmesniku na njem nekoliko bolj gladko. Tipki na ohišju sta enaki, še vedno ju je treba pritisniti točno na sredini, kar je težko zadeti z rokavicami, in še naprej stranska zoprno počne dvoje – vklaplja in izklaplja kamero ter skrbi za menjavanje funkcij (fotografiranje, snemanje in zajemanje s časovnimi presledki (time lapse)). Trapasto je tudi, da se privzeto vedno postavi v način fotografiranja, ne snemanja. Spodaj je seveda klasični nastavek za pritrjevanje na različna stojala in držala, ki se ob neuporabi pospravi v ravnino ohišja. Odpiranje stranskih vrat, ki zakrivajo režo za pomnilniško kartico (microSD), priključek USB-C in baterije, je še za odtenek bolj nadležno od obeh gumbov, poleg tega ostajajo neugledno priprta, če imamo kaj priključeno, denimo zunanji mikrofon ali baterijo.

Več možnosti kot s telefoni

Velika prednost take kamere pred telefoni je v tem, da jo zlahka namestimo kamor koli, da ni treba skrbeti, kaj bo z njo, če slučajno pade na tla ali kam zadane, da lahko nekje snema, uporabnik pa na telefonu v aplikaciji (Gopro Quik) spremlja oz. kadrira, kajti med snemanjem v aplikaciji žive slike ni mogoče gledati. Stvar je definitivno priročna, že brez dodatkov se jo da kam postaviti in tudi njena oblika je v marsikaterem primeru prijaznejša kot dolg in tanek telefon. Toda vse to je znano. Ali snema kaj lepše kot prejšnje generacije? Morda, toda razlike so majhne. Video je vsekakor lep, vsaj s pravimi nastavitvami, ki poskrbijo za dovolj naravno sliko, sicer je hitro vse skupaj pretirano kontrastno in umetno ostro. Detajli morda niso tako dobri kot pri najboljših telefonih, tudi šum se hitro prikrade in še posebej ob padanju svetlobe slika postaja vedno manj čista. Prav tako pri skoku s 4K na razločljivost 5,3K, čeprav bi morala biti slika lepša, v resnici trpijo podrobnosti. Pozna se, da Gopro še vedno uporablja majhno tipalo. V dnevni svetlobi so rezultati dobri in primerni za marsikateri namen, da se izvleči naraven izgled, ki ga je s telefoni težko, toda pod črto so slednji bolj zmogljivi, vsaj tisti najboljši in najdražji (Apple iPhone 13 Pro, Samsung Galaxy S21 Ultra, Xiaomi Mi 11 Ultra, …).

Ko omenjam, da je mogoče priti do lepe, naravne slike, imam v mislih predvsem nastavitev barvnega profila. Izbrati je treba nastavitev Flat, kajti drugi dve (Natural in Warm) res hudo poudarita kontraste, prineseta v sliko ogromno črnin in tudi več ostrine. Za slednjo je sicer na voljo še nastavitev Sharpness, in če je izbran barvni profil Flat, je za ostrino primerna srednja vrednost, sicer je vse skupaj nekoliko »mehko«. Tako možnost prilagajanja izgleda slike lastnemu okusu, ne da je vse prepuščeno »umetni inteligenci« oz. algoritmom proizvajalca, dejansko pogrešam pri telefonih. In že zato se mi Hero 10 Black za uporabnike, ki vedo, kaj počnejo, zdi smiseln nakup. Poleg tega ponuja še izbiro čuda različnih »hitrosti« snemanja. Mogoče je izbrati 24, 25, 30, 50, 60, 100, 120 in pri razločljivostih pod 4K še celo več sličic na sekundo. Odvisno je sicer od nastavitve, s katero frekvenco električnega omrežja (Anti-Flicker) naj se kamera ujema, da slika ne utripa zaradi sijalk ali zaslonov. Pri 50 Hz so tako na voljo hitrosti 24, 25, 50 in 100 fps, pri nastavitvi frekvence 60 Hz pa 30, 60 in 120 sličic na sekundo. Prvi nabor je za tiste, ki poleg z »goprojko« snemajo z resnimi fotoaparati, drugi pa za uporabnike, ki bodo zraven kombinirali še posnetke s telefonov, kajti ti običajno snemajo s 30 ali 60 fps, le redki, denimo iPhone in določeni Sonyjevi modeli, ponujajo 25 in 24 sličic na sekundo, kar naj bi sicer zagotavljalo bolj »filmsko« sliko.

Snemanje z več sličicami, ki lepše prikaže hitro premikanje, in omogoča dobre počasne posnetke, precej hitro pije zalogo v bateriji. Še posebej, če zaslon ostaja vklopljen, kar pri tako širokokotnem objektivu, kot ga ima kamera, sicer ni nujno, še posebej, če je kamera nekje pritrjena in je med snemanjem ne premikamo. Veselja je lahko konec v dobre pol ure, zato je za resne seanse priporočljivo imeti pri roki kakšno rezervno. Niso drage, približno 20 evrov stane ena (originalna). Vsaj pri testni obremenjevanje žal pomeni tudi občasno »zmrzovanje« kamere, ko pomaga zgolj nasilno izklapljanje z odstranjevanjem baterije. Toda na srečo se vse posname in kamera potem tudi takoj znova oživi. Zelo lepo snema t. i. time lapse, medtem ko je za fotografiranje še vedno srednje uporabna. Pogosto so fotografije nekoliko temne in v primerjavi s tem, kar zmorejo telefoni, so slabši tako detajli kot dinamični razpon. Najbrž bi se tudi tu z dodatnimi nastavitvami dalo še kaj izboljšati, a se niti nisem pretirano poglabljal. Odkar imajo telefoni ultraširokokotne objektive, se je prednost akcijskih kamer pretežno izgubila. Seveda nekateri mobilniki ponujajo še teleobjektiv, pa tudi njihov standardni ima za kakšen mm bolj ozko goriščnico, tudi če upoštevamo, da s kamero snemamo pri nastavitvi Linear, ki naredi nekaj izreza in izravna sliko. Nastavitev Narrow že izkorišča digitalni zum in kar opazno poslabša kakovost slike. Funkcionalnosti spletne kamere, čeprav jo Gopro že nekaj časa ponuja, mi tokrat ni uspelo izkoristiti. Gonilnik sem namestil na dva računalnika, vendar se v nobenem primeru kamera ni želela pravilno povezati.

Umirjanje slike so menda tokrat še izboljšali in res nimam pripomb čezenj, ker se le redko opazi kakršno koli nemirno premikanje, večina posnetega videa je popolnoma gladkega. Način uravnavanja obzorja (Horizon Leveling), ki poskrbi, da je slika kljub nagibanju kamere ravna, pa je tudi impresiven. Deluje do določenega kota, preveliki zasuki vendarle nagnejo tudi sliko.

Zvok v osnovi posname presenetljivo dobro, učinkovito izlušči govor od kakšnega hrupa v  ozadju, tudi odpravlja veter in podobno, seveda do določene mere, kajti čudežev kamera ni sposobna. Če bi namestil male »mačke«, ki bi veter še malo zadušili, bi bilo verjetno še bolje. Toda za priklop zunanjega mikrofona, denimo »bubice«, je treba za 50 (!) evrov dokupiti prilagojevalnik s priključka USB-C. V androidne telefone lahko vklopim bubico neposredno na USB-C in deluje, ne da bi bilo treba karkoli nastavljati. Tu žal ne in to vidim kot velik minus.

Dvomim, da si bo veliko kupcev Gopro Hero 10 Black omislilo kot primarno kamero. Večina si jo bo verjetno »za zraven,« za snemanje dodatnih kadrov, ki bodo malo popestrili končni video, o čemer koli že bo in s čimer koli bo v osnovi posnet. Za take namene je kamera dovolj dobra in lepo fleksibilna, da je mogoče snemati s pravim načinom, ki kasneje med montažo videa ne povzroča težav. Realno pa so za take namene dobre vse najmanj od osmice naprej in čakamo, da Gopro znova stori kakšen večji korak naprej.

HVALIMO:
 • Dobra kakovost videa s pravimi nastavitvami in ob zadostni svetlobi
 • Presenetljivo kakovosten zvok
 • Sprednji zaslon je uporaben za vlogerje
 • Več možnosti nastavljanja parametrov videa kot pri pametnih telefonih
 • Zelo fleksibilna za snemanje atraktivnih dodatnih kadrov
 • Dober privzeti način za snemanje s časovnimi presledki (Time Lapse)
 • Še vedno priročno in dovolj robustno ohišje
 • Kadriranje na daleč, prek aplikacije
 • Preprosto menjavanje (poceni) baterij
GRAJAMO:
 • Malo novosti v primerjavi s predhodnico
 • Predraga, kadar ni vsaj sto evrov popusta (kot je bil pred božičem)
 • Težko ali nemogoče jo je prepričati, naj deluje kot spletna kamera
 • Včasih postane neodzivna (»zmrzne«)
 • Ista tipka za vklop in menjavanje načinov
 • Način odpiranja vrat za dostop do kartice, baterije in priključka USB-C
 • Nujna uporaba ekstra dragega in velikega prilagojevalnika za priklop zunanjega mikrofona
 • Kratka avtonomija baterije
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.