Googlovih Pixlov za slovenske kupce še ni na vidiku
Matjaž Ropret 22. oktobra 2016 ob 17:55

Sodeč po vprašanjih na družabnih omrežjih in iskanjih na guglu je tudi v Sloveniji nekaj zanimanja za Googlova telefona Pixel in Pixel XL. Verjetno pa bodo potencialni kupci razočarani nad informacijami iz operaterskih krogov in očitno osredotočenostjo razvijalca androida in po novem tudi proizvajalca telefonov na peščico »pomembnih« držav.

Ne v Telekomu Slovenije ne v Simobilu, ki je del skupine Telekom Austria in partner Vodafona, za zdaj nimajo nikakršnih informacij, če in kdaj bi bila lahko Pixla na voljo v Sloveniji. Za razliko od telefonov Nexus zdaj vse ureja Google, ki je za zdaj osredotočen na ZDA in še nekaj držav. Povsem možno in verjetno je, da bo telefona pripeljal kakšen preprodajalec, vendar to ne bo »uradna« prodaja in vprašanje je kako bo s servisom. Kot lahko sklepamo tudi iz testov na tujih tehnoloških spletiščih, je pri teh izdelkih v ospredju ne samo »čista« različica androida, ampak predvsem Googlov (osebni) navidezni pomočnik. Ta pa dobro deluje le v določenih jezikih, primarno seveda v angleščini, pa mogoče še v nemščini, španščini in katerem od jezikov z več deset milijoni govorcev. Slovenščina bo še dolgo zunaj tega kroga, pa tudi kot trg ni zanimiva. Zato se zdi, da bodo navdušenci, ki bodo enega ali drugega Pixla želeli imeti še letos, ponj morali v tujino, denimo v Nemčijo.

Googlov pomočnik je najbolj uporaben v angleško govorečih državah.
Googlov pomočnik je najbolj uporaben v angleško govorečih državah.

Ocene telefonov so sicer kar pozitivne. Še najmanj navdušenja tuji kolegi kažejo nad izgledom in materiali. David Ruddock je v opisu za Android Police, v katerem je Pixla pohvalil, da »preprosto deluje«, zapisal, da ga pojavnost tega izdelka ne navdušuje.

V srebrni barvi je kuhinjski pripomoček. V modri je aluminijasta borovnica. Črn je vsaj nevsiljiv  … toliko, da je že dolgočasen. Dizajn je enostavno preveč ziheraški.

Zato pa je večini všeč občutek med držanjem in uporabo. Pixel je eden redkih mobilnikov, pri katerih gre oblika »v konus«. Zgoraj je malo debelejši kot spodaj, kar ima dva pozitivna učinka. Ni izbokline za fotoaparat, še vedno pa ni predebel za držanje. In menda je tudi masa dobro porazdeljena. Trajanja baterije nihče prav posebej ne hvali, zato pa so večinoma navdušeni nad hitrostjo. Ruddock trdi, da je iphone še vedno »hitrejši«, fantje z Android Central pa so mnenja, da odzivnejših telefonov še niso videli.

Pomočnik Google je za Američane, Britance in Avstralce seveda dobrodošel, ampak tudi tu so mnenja deljena. David Pierce, ki ga je testiral za Wired, je prepričan, da je to prvi glasovni pomočnik, ki zares funkcionira. Nekateri drugi pritrjujejo, da je zadeva korak naprej glede na Google now (on tap), ampak imajo občutek, da vseeno ne bo imeli večjega vpliva pri uporabnikih.

Kaj pa fotoaparat, domnevno najboljši doslej v pametnih telefonih? Če nič drugega, je doživel konkreten pospešek v primerjavi z nenavadno počasnim Nexusom 6P. Pa tudi nad kakovostjo posnetkov in konsistentnostjo rezultatov so opisovalci pretežno vzhičeni. Celo stari maček Steve Litchfield, ki pa je kljub temu pokazal, da po čisto tehnični plati fotografij Pixel še vedno rahlo zaostaja za Nokijinima velikotipalnima klasikama 808 in lumio 1020, pa tudi za lumio 950.

En aspekt guglfona, poleg tega, da ni vodotesen, pa je zmotil vse, ki so ga preizkusili. Cena je identična iphonovi, kar izdelek kljub vsem svojim vrlinah le že težko upraviči. Morda ga tudi zato Google vsaj za zdaj niti ne poskuša distribuirati v države z nekoliko nižjo kupno močno.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.