Googlova Pixel 5 in Pixel 4a 5G tekmujeta z Galaxyjem S20 FE, LG-jem Velvet, Oneplusom Nord in podobnimi
Matjaž Ropret 1. oktobra 2020 ob 06:45

Že nekaj časa je jasno, da je Google izstopil iz »premijskega« konca telefonskega trga. Pretekla leta so pokazala, da se telefoni Pixel ne morejo dostojno kosati z Applovimi iPhoni, Samsungovimi Galaxyji S in Huaweijevo družino P. Zato tokrat premik v srednji cenovni razred, žal pa še vedno brez razširjene distribucije. A morda bodo cenejši telefoni spodbuda za kakšnega uvoznika, da znova poskusi tudi na slovenskem trgu, ki nekaj dodatne konkurence vsekakor potrebuje in glede na podporo za 5G pri obeh bi bilo še toliko bolj zanimivo, vendar v to ne polagam veliko upov, če bi ju v ponudbo vzel največji operater, ki svoje omrežje pete generacije komercialno zaganja v začetku prihodnjega tedna.

Pixel 4a 5G na levi in Pixel 5 na desni.

Pixel 4a 5G, ki ima zmogljivejši procesor ter večji zaslon in baterijo od običajnega 4a, ter Pixel 5 sta v marsičem identična. Oba poganja Qualcommov procesor Snapdragon 765G, ki smo ga srečali že v Oneplusu Nord in se je kar izkazal. Prinaša pa tudi podporo za 5G, v večini držav za frekvence pod 6 GHz, nekaj ameriških različic pa bo podpiralo še t. i. milimetrski spekter (26 GHz). Pri vseh je čitalnik prstnih odtisov na hrbtišču telefona. Tudi kamere so enake. Zadaj sta dva objektiva – glavni z 12-milijonskim tipalom, verjetno enakim kot v predhodnih Pixlih, in ultraširokokotni s 16-milijonskim tipalom. Tokrat se je torej Google po kritikah Pixla 4 odločil za zamenjavo. Namesto teleobjektiva z dvakratno optično povečavo je vgradil široki pogled (107 stopinj v primerjavi s 77 stopinjami pri običajnem objektivu). Spredaj je en fotoaparat z osmimi milijoni pik v luknjici v levem zgornjem kotu zaslona.

Že od nekdaj pa je pri Pixlih glavna čarovnija v programski, ne strojni opremi. Tokrat se v Googlu hvalijo, da so še izboljšali algoritme za HDR+, dodali nočni vid in možnost simuliranja »studijske« osvetlitve k portretnemu načinu ter izpopolnili umirjanje slike med snemanjem videa, med drugim za švenke, kakor snemalci v žargonu rečejo zveznemu premiku kamere v levo ali v desno. Video 4K je mogoče zdaj snemati tudi pri 60 sličicah na sekundo.

Razlike so v zaslonih, pomnilniku, materialih in še nekaterih lastnostih. Pixel 4a 5G ima večji, 6,2-palčni zaslon OLED, toda malenkost manjši, 6-palčni OLED pri Pixlu 5 (oba imata razmerje stranic 19,5:9) podpira osveževanje z 90 Hz, kar naj bi se odrazilo v bolj gladkem pomikanju vsebine po zaslonu in lepši igričarski izkušnji. Baterija v manjšem Pixlu 5 je nekoliko večja, a 195 mAh (4080 proti 3885) najbrž v praksi ne bo predstavljalo velike razlike. Polnjenje je pri obeh žal zgolj 18-vatno, torej za današnje razmere dokaj počasno. Oba telefona bosta ponujala 128 GB prostora za podatke, brez možnosti razširitve, delovnega pomnilnika pa bo pri 4a 5G 6 GB, pri petici pa 8 GB. Lepo je videti, da je Google končno začel vgrajevati zadostno količino na obeh pomnilniških straneh. Povezljivost Wi-Fi ne podpira najnovejšega standarda 6, za mobilna omrežja pa je, kot že pri prejšnjih Pixlih, na voljo ena fizična reža za kartico SIM in še ena vgrajena e-SIM.

Telefona imata stereo zvočnike, izhod za slušalke pa je eno od področij, kjer je cenejši 4a 5G celo boljši od dražjega brata. Ta je izdelan iz recikliranega aluminija, medtem ko je drugi plastičen (polikarbonatni). Pixel 5 je vodotesen in omogoča brezžično polnjenje, tudi povratno (denimo za polnjenje slušalk na telefonu), ne vem pa, kako so to izvedli pri kovinskem ohišju.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V Nemčiji bo Pixel 5 stal malo čez 600 evrov, Pixel 4a 5G pa malenkost pod 500 evri, razlike je slabih 130 evrov, zato se najbrž splača poseči po petici, ki bo tudi na voljo prej, ter na voljo še v zeleni, ne samo črni barvi. Seveda pa je treba nekako prepričati Googlovo uradno trgovino, da je kupec iz Nemčije, ali pa upati, da bosta telefona na voljo še pri kakšnem trgovcu, ki vsaj dopušča kupovanje tujcev. Tam, kjer bosta telefona na voljo tudi pri operaterjih vsekakor imata nekaj možnosti, da ju kupci opazijo in se odločijo zanju, saj Google tokrat ni toliko pretiraval s cenami kot pri prejšnjih Pixlih, ki so vedno znova štartali za približno dvesto evrov previsoko.

Fotografije: Google

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.