Googlova nenasitna želja po lokacijskih podatkih
Matjaž Ropret 21. novembra 2017 ob 19:32

Pogosta uporabniška zmota je, da z izklapljanjem določanja lokacije (pomembno) varčujejo z baterijo telefona. Očitno pa se s tem niti ne moremo izogniti temu, da bi telefon zbiral in pošiljal podatke o naših lokacijah. Vsaj od začetka leta Google gleda podatke, na katere bazne postaje so priključeni androidni telefoni. S triangulacijo se te informacije da uporabiti za dokaj natančno določanje posameznikove lokacije.

Googlovo najnovejšo dejavnost so odkrili pri spletnem portalu Quartz, kjer so preučevali, kateri podatki se stekajo k omenjeni korporaciji. Ta pa je zbiranje podatkov potrdila.

Januarja letos smo začeli spremljati podatke o lokacijah baznih postaj, da bi s tem izboljšali in pohitrili dostavo sporočil na telefone. Vendar podatkov nismo nismo vključili med tiste, ki jih sinhroniziramo z našim omrežnim sistemom, zato so se takoj zbrisali.

V Googlu so tudi zagotovili, da od konca meseca takega sledenja uporabnikov ne bodo več izvajali. Kot ugiba Gizmodo, naj bi to počeli zaradi izboljšanja trajanja baterije. Ker naj bi s tem androidni telefoni manj pogosto locirali bližnje bazne postaje in tako porabljali manj energije.

V vsakem primeru je tako nabiranje informacij nesorazmeren poseg v zasebnost in netransparentno. Uporabniki o tem niso vedeli nič in tudi niso mogli izključiti zadeve. Vse skupaj je bilo povsem neodvisno od nastavitev lokacije na telefonu. Če bi hotel, bi Google lahko precej natančno rekonstruiral, kje so se gibali, tudi za tiste uporabnike, ki imajo v nastavitvah Googlovega računa izključeno kompletno shranjevanje zemljepisnih podatkov. Poleg tega bi podatke lahko potencialno prestregel še kdo drug. Upajmo vsaj, da v Googlu ne lažejo, ko trdijo, da jih niso shranjevali, temveč sproti pošiljali v digitalni nepovrat.

To sicer ni prvič, da so Google zasačili pri zbiranju kočljivih informacij. Pred časom je denimo podjetje vohunilo za podatki domačih brezžičnih omrežij, medtem ko je z avtomobili snemalo ulice za storitev Streetview. Vse bolj očitna pa je težnja Silicijeve doline uporabnikom preprečiti popolni odklop. Apple je denimo iOS 11 spisal tako, da samodejno vklaplja nazaj wi-fi in bluetooth, četudi ju posameznik v bližnjicah izključi. Razlogi za tovrstne metode, vsaj uradni, so vedno v smeri »boljšega delovanja določenih funkcionalnosti«. Resnični motivi pa so jasni. Nagrmaditi čim več podatkov in v praksi udejanjiti Velikega brata. Ne nujno za nadzor in ustrahovanje, temveč za čim bolj natančno posredovanje oglasov in drugih ponudb.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja