Googlova družina za aplikacije, vsebine in oblak
Matjaž Ropret 4. januarja 2019 ob 06:49

Programi, oblačni prostor in vsebine so vezani na uporabniške račune, zato se življenje marsikomu komplicira. Težko je uporabljati različne prijave in deliti kupljeno ali naročeno med člani gospodinjstva. Na srečo pa večji ponudniki omogočajo povezovanje v »družino«, običajno s petimi ali šestimi člani, tako tudi Google.

Že lani pomladi so v Googlu napovedali preimenovanje oblačne shrambe iz Google Drive v Google One in hkrati njeno obogatitev. S tem v kompletu pa je decembra, vsaj v Slovenijo, prišla tudi možnost vzpostavljanja družine. Uporabnik jo najde na naslovu families.google.com, prinaša pa rešitev večine zadreg s souporabo vsebin in prostora v oblaku. Kot pri večini ostalih »družin«, denimo Applovi ali Microsoftovi z Office 365, je tudi tu prostora za šest članov. Skrbnika in še peterice zraven. Glava družine torej lahko pošlje vabilo še na pet uporabniških računov pri spletnem velikanu in nastavi, kaj ti uporabniki dobijo od njega in kaj imajo lahko v skupni uporabi.

Uporabnih pridobitev vzpostavitve družine je več. Za vse uporabnike androidnih telefonov in tablic je prva zagotovo možnost nameščanja vseh v družini kupljenih aplikacij in iger. Tako jih ni (več) treba kupovati vsakomur posebej, kar velja tudi za glasbo, filme in publikacije (slednje v Sloveniji sicer niso na voljo). Zbirka aplikacij in vsebin je privzeto v souporabi, se pa mora vsak nov član družine vseeno prijaviti v družinsko knjižnico. To naredi tako, da gre v Trgovini Play v nastavitve, poišče možnost Prijavite se za družinsko zbirko in vse skupaj potrdi. Pri čemer lahko še izbere, ali mu bodo na voljo vsi stari nakupi ali samo novi od trenutka prijave naprej. Smisel ima seveda prva možnost.

Za nakupe je lahko nastavljena tudi »družinska« kreditna kartica (skrbnikova). Torej lahko vsi kupujejo na očetovo kartico. Vendar, brez skrbi, tega ne morejo početi kar nenadzorovano. Šef lahko nastavi, da so za nakupe potrebne njegove odobritve. To prav tako stori v nastavitvah Trgovine, če pogleda pod Plačilna sredstva in potem možnost Skupina družinskih članov, kjer lahko vsakemu posamezniku določi, za katere nakupe potrebuje odobritev. Za otroke je sicer mogoče ustvariti tudi posebne račune, ki so tudi del družine in pri katerih imajo starši še večji nadzor. Za razliko od Appla pa ni nujno, da si družina deli plačilno sredstvo. To je namreč lahko precej  zoprno, če so povezani odrasli iz različnih gospodinjstev, ki bi radi vsak po svoje gledali filme in nameščali plačljive aplikacije.

Naslednje, kar si lahko družina deli, je prostor v shrambi Google One (Drive). Tu je postopek obraten kot pri vsebinah. Souporabo plačanega prostora mora vključiti naročnik, ki je verjetno tudi glava družine. To stori tako, da gre v aplikaciji ali na spletnem mestu shrambe (one.google.com) v nastavitvah »premakne stikalo« pri možnosti Skupna raba storitve Google One z družinskimi člani. Tako bodo tudi ti (samodejno, brez kakšnega vklapljanja) videli enako skupno kapaciteto, kot jo skrbnik plačuje (denimo 100 ali 200 GB za 20 oz. 30 evrov na leto). Je pa preračun malce kompliciran, saj se v to šteje tudi osnovnih, brezplačnih 15 GB.

Še ena pomembna storitev ima možnost družinske naročnine z istimi člani, vendar na žalost ne v Sloveniji. Govora je seveda o pretočni glasbi Google Play Music. Nanjo se je še naprej mogoče naročiti samo posamično. Cena je sicer ugodna, saj zadeva mesečno stane 5,99 evrov, toda Apple (za 8,99) in Deezer (za 10,49 evrov) že nekaj časa tudi v Sloveniji ponujata družinsko naročnino, pri kateri v glasbi lahko uživa šest poslušalcev na različnih napravah.

Je pa v Googlovi skupni rabi še nekaj drugih zadev, ki so tudi potencialno lahko koristne. Med njimi skupen koledar. Če kdo kaj vpiše nanj, se to prikaže vsem članom družine. Druga tovrstna zadeva pa so zapiski Google Keep. Dovolj razlogov torej za vzpostavitev družine. Tudi brez glasbe, za katero pa ne dvomim, da je bomo prej ali slej deležni. Kot bomo verjetno storitve Android Auto in plačilne platforme Google Pay, samo v ameriški korporaciji se morajo odločiti, da to vključijo še za Slovenijo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja