Google TV je zdaj tudi na tvojem telefonu
Matjaž Ropret 9. januarja 2022 ob 13:15

Google izredno rad spreminja in preimenuje svoje storitve in aplikacije. Tako je že pred dobrim letom na televizorje in večpredstavnostne predvajalnike namesto Androida znova postavil Google TV (potem, ko je slednjega pred leti opustil), zdaj pa je enako preimenoval še storitev Filmi Google Play. Za zdaj za slovenske uporabnike velikih sprememb še ni, z izjemo daljinskega upravljalnika v aplikaciji, a ponekod drugod je že na voljo nov uporabniški vmesnik, v ozadju pa je nedvomno želja poenotiti ponudbo vsebin na različnih napravah.

Na televizorjih in predvajalniku Chromecast je sprememba iz Android TV v Google TV pomenila v prvi vrsti prehod uporabniškega vmesnika iz osredotočenosti na posamezne aplikacije na predlaganje vsebin. V podobni maniri, kar je že pred tem znotraj storitve in na predvajalniku Neo uveljavil Telekom Slovenije. Tako sistem gledalcu predlaga, kaj naj gleda, druga možnost pa je iskanje, ali s tipkanjem ali z izgovarjanjem naslovov, igralcev oz. česar koli že.

V aplikaciji Google TV na telefonu za zdaj še vidim stari vmesnik »trgovine« s filmi (serij v Sloveniji Google ne ponuja) za izposojo ali nakup, medtem ko so ob obelodanitvi spremembe pred nekaj meseci – postopno jo uveljavljajo po svetu – predstavili povsem drugačen uporabniški vmesnik. Vidiš ga lahko na spodnji fotografiji, morda je pri kom že v aplikaciji, na njem pa je na domačem zaslonu nabor vsebin, ki naj bi gledalca glede na njegove navade in zanimanja najbolj pritegnile. Še vedno pa ostajajo trgovina, knjižnica s kupljenimi in izposojenimi vsebinami ter seznam želja.

Na »televizijskem« Google TV so med predlogi in izpostavljenimi vsebinami tudi tiste iz drugih storitev pretočnega videa, kot so Amazon Prime Video, Apple TV+, Netflix in druge. Skoraj zagotovo bo prej ali slej tudi na telefonu ter na tablici podobno in povsod bo uporabnik videl enako vsebino. Poanta bo predvsem v tem, da bo lahko na kateri koli naprav opravil nakup ali izposojo in jo na to na kateri koli tudi gledal, morda začel ogled na eni in dokončal na drugi. Kar je bilo seveda možno že doslej, a z novim vmesnikom naj bi bilo že bolj preprosto.

Vsekakor si želim, da vsaj nekje ostane tudi klasična trgovina, po kateri se da brskati, kajti kot gledalec nimam vedno navdiha in predvsem ne vem, kaj vse je novega, zanimivega za morebiten ogled, sistem predlaganja pa vsaj na Chromecastu vsega tega ne prikaže. Pomemben je tudi nabor naslovov, ki trenutno vsebuje nekaj atraktivnih, denimo filma Dune in Respect (biografija Arethe Franklin), ki sta bila še nedolgo tega v kinematografih, na voljo pa sta tudi v razločljivosti 4K.

Daljinski upravljalnik daje možnost z zaslona telefona krmiliti podprte naprave, ki so v istem domačem omrežju. Med temi je Chromecast z Google TV, zagotovo še televizorji s tem sistemom (denimo Sonyjevi), pa tudi Telemachov sprejemnik EON. Za pomikanje med elementi v uporabniškem vmesniku ima gledalec krogec, ki ga premika znotraj pravokotnika, lahko bi bile verjetno tudi smerne tipke, a so se v Googlu odločili za malo drugačen pristop. Spodaj so še tipke nazaj, domov in glasovno iskanje, v povsem spodnji vrstici pa upravljanje glasnosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Na sistemu iOS, kjer znotraj Googlove storitve ni možnosti izposoje in nakupa, zgolj ogled že pridobljenih vsebin, je ta čas še stara aplikacija, ne dvomim pa, da jo bodo tudi tam kmalu preimenovali.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.