Google s pridruženim Fitbitom in Samsung družno nad Apple Watch
Matjaž Ropret 19. maja 2021 ob 11:43

Zadnje mesece so se vztrajno pojavljale govorice o Samsungovi nameri za prihajajoči pametno uro Galaxy Watch 4 po več letih premora znova uporabiti Googlov operacijski sistem WearOS namesto lastnega Tizen, na katerem temeljijo ure vseh generacij Galaxy Watch. Vse do sinočnjega dogodka Google I/O ta zamenjava ni imela veliko smisla, zdaj pa vemo, da bosta od jeseni Tizen (za pametne ure) in WearOS eno!

Google je torej napovedal združitev »urarskih« operacijskih sistemov WearOS in Tizen. Iz tega, kar je podjetje izpostavilo, tudi lahko hitro najdemo motivacijo za partnerstvo s korejskim podjetjem. Obljubljajo namreč, da bodo dosegli za 30 odstotkov bolj gladko delovanje na najnovejših procesorjih (kateri to so, ne vemo) in precej manjšo porabo baterije. S tem bodo ure lahko konstantno merile srčni utrip brez pretiranega vpliva na avtonomijo, kar seveda mnoge druge platforme brez večjih težav omogočajo. Upamo tudi na podobno izboljšavo med merjenjem vadbe.

Prihajajo tudi spremembe v uporabniškem vmesniku, zanj bo sicer osnova zdajšnji WearOS, bodo pa proizvajalci ur imeli možnost do določene mere prilagajati grafično podobo. Med drugim bo mogoče hitreje preklapljati med zadnjimi odprtimi aplikacijami. Razvijalcem bodo na voljo enotni programski vmesniki za programiranje aplikacij. »Upamo, da bo nova platforma spodbudila razvoj aplikacij in da bo njihovo število močno povečalo,« so zapisali v Samsungu. Novi oz. združeni sistem bo še naprej na voljo tudi ostalim proizvajalcem, tako da lahko hkrati z novimi urami Galaxy Watch in Fitbit, pa morda še Pixel Watch, pričakujemo naslednje modele podjetij, kot sta Fossil in Mobvoi (TicWatch).

Ali bodo obstoječe ure z WearOS deležne posodobitve na združeno platformo in aplikacij zanjo, je ta čas še neznanka. Samsungove bodo prejkoslej ostale na sistemu Tizen, napoveduje pa proizvajalec zanje kljub vsemu tri leta posodobitev.

Namen vsega skupaj je jasen – znova poskusiti zamajati Applovo prevlado na področju pametnih ur. Ta je pravzaprav impresivna, glede na to, da Apple Watch deluje zgolj v povezavi s telefoni iPhone, z androidnimi ne, zaradi česar že v osnovi odpade vsaj tri četrtine potencialnih uporabnikov. Toda tiste, ki Apple Watch ne morejo ali nočejo uporabljati, prej kot prav pametne ure prepričajo športne s pametnimi zametki (Garmin, Polar, Suunto) ali nekaj vmesnega (Huawei, Xiaomi). Zagotovo pa pravega uspeha ne bo brez ustrezne strojne opreme, še posebej zmogljivih in učinkovitih procesorjev, za kar bo verjetno prav tako moral poskrbeti Samsung.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja