Google Pixel 4a bo odličen poceni telefon s slabo distribucijo
Matjaž Ropret 3. avgusta 2020 ob 18:21

Po mesecih prelaganj zaradi pandemije ali kdo ve česa je Google le obelodanil letošnjo cenovno dostopno izvedbo svojega telefona. Pixel 4a se bo na domačem trgu spustil v boj z iPhonom SE, od katerega bo kar opazno cenejši, drugod pa bo oglaševanje osredotočeno predvsem na pomoč Googlovega Pomočnika in »profesionalno« fotografiranje. Žal pri Googlu še vedno niso storili ničesar, da bi bili njihovi telefoni brez konkretnih podražitev na voljo v več državah.

Glavno pri Pixlu 4a je dvoje – cena in dejstvo, da je fotoaparat – z enim samim objektivom – kakovostno na ravni premijskega Pixla 4. Ameriški kolegi v testnih namreč trdijo, da ni bistvenih razlik med fotografijami z enega in drugega telefona. Za znižanje cene pa je Google seveda izpustil drugi, ultraširoki objektiv, pa tudi kakovost videa je slabša, verjetno predvsem zaradi manj zmogljivega procesorja. Mislim, da je pristop ponuditi eno res dobro kamero namesto ene solidne ter zraven še dveh ali treh (pod)povprečnih bistveno boljši. Kar se je navsezadnje za resnično izkazalo že pri iPhonu SE, ki je fotografsko, pa tudi glede videa nad vsemi ostalimi telefoni srednjega cenovnega razreda.

Tudi spredaj ima Pixel 4a en objektiv, ki pokriva tipalo z osmimi milijoni pik (zadnje jih 12 milijonov), in je prvič pri Pixlih v luknji ob robu zaslona. Zadnja kamera lahko snema v 4K, sprednja pa v polni visoki ločljivosti. Podobno kot objektiv je tudi barva samo ena – črna.

Cena Pixla 4a bo v ZDA 349 dolarjev, v Nemčiji pa 340,20 evrov, kar niti ni tako slaba konverzija. Ob tem bo telefon imel vgrajenih 128 GB prostora za podatke, kar pomeni, da v bistvu tekmuje s srednjo različico omenjenega iPhona. Ta je za 50 evrov dražja od osnovne in stane več kot 500 evrov (cene po državah se nekoliko razlikujejo). Poleg cenovne in pomnilniške prednosti (delovnega pomnilnika bo 6 GB) ima Pixel prednost še v zaslonu. Ta v diagonalo meri 5,8 palcev, ima polno visoko ločljivost in je vrste OLED. Telefon sicer poganja procesor Snapdragon 730, baterija ima kapaciteto 3140 mAh in se polni pri 18W (kot tudi iPhone z ustreznim polnilnikom in kablom, ki pa ga Apple za razliko od Googla ne prilaga). Ohišje telefona je kajpak plastično, tako da ima iPhone prednost najmanj pri materialih in zmogljivosti procesorja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V ZDA bo Pixel 4a naprodaj 20. avgusta, v Nemčiji pa se je za zdaj mogoče vpisati na čakalni seznam in zadeva naj bi bila na voljo »kmalu«. Če bi bilo Googlu v interesu in bi potencialnim uvoznikom te telefon ponudil po zmernih nabavnih cenah, bi jih tudi zunaj 13 državah, kjer bo telefon uradno na voljo, lahko prodal veliko. Jeseni sicer prihaja še različica s 5G, ki bo 150 dolarjev (ali evrov) dražja, pa tudi Pixel 5, ki pa naj bi bil letos tudi bolj v srednjem, ne v zgornjem cenovnem razredu.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Ali si bomo lahko Pixel 4a kupili tudi pri nas, glede na to da uradne distribucije ni? Na primer preko nemskega Amazona?

    • Pixel 3 je celo prišel do Slovenije (resda je bil predrag), tako da morda nekaj upanja ostaja. Je bila pa Googlova distribucija doslej res slaba in jo bodo morali izboljšati, če želijo kaj storiti na telefonskem trgu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.