Google je še bolj kriv za Androidno zmedo kot LG-ji in Samsungi
Matjaž Ropret 23. novembra 2016 ob 10:30

Proizvajalci uničujejo uporabniško izkušnjo! Toliko podvajanja aplikacij, kup nepotrebnih funkcij, grde preobleke, ki povrh vsega še upočasnjujejo delovanje telefona! Vedno znova ob korejskih, japonskih in kitajskih telefonih poslušamo ene in iste gikovske pritožbe. Marsikaj od tega drži, še zdaleč pa ni vse črno-belo. Niso Samsugi in LG-ji samo slabi fantje in Google je daleč od angelčka.

Androidni, bolj natančno guglovski puristi se pri vseh ostalih telefonih, ki nimajo oznake nexus ali pixel, pridušajo nad podvojenimi aplikacijami, ki da begajo uporabnike. Gmail in e-pošta. Google foto in galerija. In tako naprej. Ampak vedno bi s telefona spravili tiste od proizvajalca, nikoli Googlovih. Mogoče so slednje res boljše, čeprav se da zagovarjati, da kakšna druga e-poštna aplikacija omogoča več od tiste za Gmail in da Google foto še zdaleč ni najboljša galerija. Toda zakaj bi morale na telefonu v vsakem primeru biti prednameščene in neodstranljive Googlove aplikacije? Je Android Googlov ali odprtokoden operacijski sistem?

Domači zaslon nexusa in … no, nenexusa.

Google ga promovira kot odprtokodnega, prosto dostopnega, zastonjskega. Ampak vsak proizvajalec telefona ali tablice mora prednamestiti cel komplet Googlovih aplikacij, če želi na to napravo dodati tudi trgovino Play in storitve Google Play. Te pa so nujne za normalno delovanje sistema, ker je Google vanje prenesel velik del kode, da gredo lahko nadgradnje mimo operaterjev in so sprotne. Če se izdelovalec igra z odprtokodnim Androidom (AOSP), izgubi dostop do Googlovega, s tem pa postane nezanimiv za večino kupcev. Ameriška korporacija izkorišča, marsikdo bi rekel zlorablja, svoj monopolni položaj. Vsem vsiljuje svoje pogoje, sicer na trgu nimajo možnosti. Android po namenu ni operacijski sistem, ni softver, ki sam po sebi prinaša denar, kot so (bila) Okna, ampak je sredstvo za mamljenje in navezovanje ljudi na Googlove aplikacije in storitve ter prikazovanje oglasov skozi platforme tega istega podjetja. Ko je pred leti podobno prakso izvajal Microsoft, ki je vsiljeval svoj brskalnik in druge programe, so varuhi konkurence ukrepali in mu naložili rekordne kazni. Zdaj v Bruslju že več let meljejo pritožbo proti Googlu v zvezi s tem.

Pri Applu so zadeve jasne – pravila postavlja on sam in nihče drug. In njegov tržni delež je malo premajhen, da bi regulatorji lahko posegli in povečali konkurenčnost znotraj njegove platforme. Pri Androidu pa imamo na eni strani hlinjenje odprtosti, na drugi strani pa jasno Googlovo pogojevanje in trdo roko nad razvojem sistema. Če jim gre za prevlado, naj se pri spletnem orjaku nehajo sprenevedati, zaprejo Android in vsem proizvajalcem zapovedo, v kakšni podobi ga morajo nameščati na telefone in tablice. Če pa je ta sistem odprt, naj ga kot takega tudi obravnavajo in naj bo na trgu izbira. Če Google tega ne zmore, je čas, da mu zapove Evropska komisija. Tako se bom kot kupec lahko odločil, katera polovica podvajanja in kateri izgled mi ne sede.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja