Google izvaja čistko med alternativnimi aplikacijami za Youtube
Matjaž Ropret 15. marca 2022 ob 12:10

Oglasi na platformi Youtube marsikateremu uporabniku zvišujejo krvni tlak, Googlu in ustvarjalcem vsebin z milijonskim občinstvom pa postavke na bančnih računih. Zato gre omenjena korporacija brez milosti nad razvijalce aplikacij, ki poskušajo ponujati alternativo brez oglasov. Zadnja tovrstna žrtev je priljubljeni klon Youtuba Vanced.

Razvijalci aplikacije Vanced so v minulih dneh dobili »grozilno« pismo Googla, naj odstranijo vse omembe Youtuba in povezave nanj ter spremenijo logotip, sicer jih časa poziv na sodišče, je na Discordu razkril nekdo iz ožje upravljavske ekipe. Glede na to, da je (bil) Vanced preimenovan Youtube brez oglasov in z nekaterimi dodatnimi možnostmi (denimo povsem črnim ozadjem), odstranitev vsega, kar je povezano z omenjeno platformo za video vsebine, pomeni konec. Tako so se razvijalci odločili, da projekt ugasnejo, kajti njihove možnosti proti Googlu na sodišču bi bile pičle. Že zaradi denarnih vložkov, pa verjetno tudi vsebinsko.

Razvijalci so na Twitterju obelodanili konec, se zahvalili za podporo uporabnikov in pripisali, da se zadevajo, da ta poteza ne bo nikogar razveselila, vendar ni šlo drugače. Dodali so še, da obstoječe namestitve delujejo nemoteno (na novo aplikacije ni več mogoče nameščati) in bi lahko še kaki dve leti, dokler Google ne bo opravil večje spremembe, zaradi česar bi aplikacija postala zastarela. Omenjena korporacija je sicer že pred časom utišala glasbena bota Groovy in Rythm, nekatere alternativne aplikacije pa še delujejo, vendar te večinoma delujejo na drugačen način kot Vanced, saj v osnovi prenašajo (downloadajo) posnetke in imajo uporabniški vmesnik, ki v ničemer ne spominja na izvirni Youtube.

Z aplikacijo Vanced, ki (je) za namestitev zahteva(la) nekaj več dela od običajnih, so se nekateri verjetno prvič srečali po uveljavitvi ameriških sankcij, zaradi česar Youtube ni bil več na voljo za telefone Huawei, to pa je bila dokaj spodobna rešitev. Mnogi drugi pa so se na ta način znebili nadležnih oglasov, brez da bi Googlu plačevali naročnino na Youtube Premium (7,19 evrov na mesec).

Vanced je bil na pogled povsem enak Youtubu.

Google že tradicionalno ni naklonjen temu, da bi Youtube spremljali še kje drugje in na kakšen drug način, kot to sam omogoča. Že ves čas trdim, da je bila prav odsotnost uradne aplikacije za to platformo ena ključnih težav operacijskega sistema Windows Phone. Aplikacije noče pripraviti niti za Amazonove naprave Fire, na katerih teče predelan Android brez Googlovih storitev. Izogibanje oglasom pa podjetju še posebej ne diši in ni v interesu.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.