Google iz zakladnice podatkov izvleče ogromno, kar pa mu še vedno nič ne pomaga pri prodaji
Matjaž Ropret 9. oktobra 2018 ob 19:52

Google je na ogled postavil nove izdelke, Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel Slate in Home Hub, ki bodo Slovenijo verjetno znova zaobšli. Prav tako niso pretirani zanimivi s strojnega ali oblikovnega vidika, pa naj se v ameriški korporaciji hvalijo z nagradami za dizajn, kolikor se hočejo. Niti cenovno niso privlačni, razen enega, da bi se zaradi tega organiziralo množična romanja v tujino. Zato pa znova premikajo meje v izkoriščanju strojnega učenja in umetne inteligence, kakršna obstaja trenutno.

 

Predstavili so ju na koncu, pa vseeno dajmo v ospredje telefona Pixel 3 in Pixel 3 XL. Letos imata oba zaslon z daljšim razmerjem (18:9 oz. 18,5:9), deluje pa manjši bistveno bolj eleganten, saj je brez zareze, ki je pri XL-u res ogromna. In ker je pri manjšem diagonala 5,5 palcev, bi utegnil biti povsem dovolj velik. Večji ima kar 6,3-palčni zaslon in višjo ločljivost  (QHD+ namesto FHD+). Toda Pixlov se ne kupi zaradi zaslona, niti ne zaradi procesorja (Snapdragon 845) ali kakšne druge strojne lastnosti, temveč zaradi dvojega. Res naprednega fotoaparata in programske opreme. Sledna je kajpak pretežno čisti Android, pač z Googlovimi poudarki, kot je Pomočnik na skoraj vsakem koraku.

Toda fotoaparat. Dvojka še zdaj dokazuje, da je Google pred vsemi ostalimi proizvajalci, s trojko pa so menda storili še korak ali dva naprej. Še naprej je glavni fotoaparat enojen, uporablja pa znova tipalo z dvojnimi točkami (za merjenje globine). Toda poleg hdr+, sistema, ki zajema množico različno osvetljenih fotografij in jih sestavlja v eno samo z včasih neverjetnim dinamičnim razponom in lepimi detajli, so zdaj dodali še kopico drugih trikov iz arzenala računske fotografije. Med drugim umetna inteligenca zna zajeti posnetek z nasmehom ob pravem času in ga ponuditi, četudi je uporabnik na sprožilec pritisnil malo kasneje ali prej. Funkcionalnost Super Res Zoom zajame več fotografij, vsako za nekaj »pikslov« premaknjeno, da iz teh dodatnih informacij lahko ponudi bolj čisto povečavo, kot če bi samo povečevala eno sam posnetek. V slabi svetlobi naj bi fotografije odpihnile iPhone XS. Možno je določiti, kam naj aparat ostri med premikanjem. Spredaj pa sta objektiva dva. Eden z običajno goriščnico in drugi, ki ponuja 184 odstotkov več širine kot iPhone. Primerjanje z bližnjo konkurenco je pač pomembno. Osebno pa se mi zdi najpomembnejše, da Google strojnega učenja in vseh opisanih računskih trikov ne uporablja za to, da bi fotografije naredil bolj vizualno privlačne, temveč so dejansko boljše in še vedno naravne.

Googlova primerjava z iPhonom.

Od ostalega je pri Pixlih novost brezžično polnjenje in če (bo)sta poveznjena na novi polnilnik, se jima bo spremenil uporabniški vmesnik ob zaklenjenem zaslonu. Namenski čip Titan skrbi za varnost podatkov in občutljivih informacij na telefonu. Zvočnika na sprednji strani sta skoraj pol glasnejša in menda tudi zvenita bolje. Poleg črne in bele so dodali še ne-rožnato barvo. Kar pa ostaja enako, je slaba distribucija, v Evropi bosta telefona znova naprodaj samo v Franciji, Italiji, Nemčiji, Španiji, Veliki Britaniji in na Irskem. In pa cene, saj Google še naprej posnema Apple in ne razume, da nima ne znamke, ne tako iskanih proizvodov, odnosov z operaterji in razvejane mreže, da bi bil lahko na enakem nivoju kot Apple ali Samsung. Pixel 3 bo v Nemčiji stal 849 ali 949 evrov (64 oz. 128 GB), Pixel 3 XL pa 949 ali 1049 evrov. Medtem se dvojko dobi že za petsto evrov. Novo.

Tretja Googlova naprava je Pixel Slate. Tablica, ki se jo z ovitkom-tipkovnico (ta ima tudi sledilno ploščico) spremeni v priložnostni prenosnik. Na njej teče sistem Chrome OS, precej predelan za tablično uporabo, zdaj z možnostjo uporabe dveh aplikacij naenkrat, pa tudi nameščenja programov za linux. Tablica ima »molekularni« zaslon, karkoli že to pomeni, z 12,3-palčno diagonalo. Poganjajo jo Intelovi procesorji osme generacije, od Celerona, prek m3 do i5 in i7.  Na voljo bo samo v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji, cene pa se bodo začele pri 599 evrih, brez ovitka. Ta bo stal dodatnih dvesto evrov. Najbolj smiselna konfiguracija z i5, 8 GB pomnilnika in 128 GB diska se bo ustavila na okroglem tisočaku. Najdražja (i7, 16/256 GB) bo veljala 1599 dolarjev. Skratka, kupaj s tipkovnico je vse skupaj v teritoriju resnih ultrabookov, zato v tem izdelku ne vidim dosti smisla.

Precej več bi ga lahko bila v napravici Google Home Hub. Ta bo imela prijazno ceno – 149 dolarjev. Bo pa to zvočnik za Googlovega Pomočnika, vendar s sedempalčnim zaslonom. Torej nekakšna kuhinjska ali dnevnosobna tablica, ki je mogoče uporabna še za pogovarjanje in ukazovanje. Všeč mi je, da nalašč niso vgradili kamere, in tako ljudem pustili nekaj zasebnosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Matjaž pozdravljen,naslednji teden dobim naročen Huawei Mate 20 Pro,-polnočno modre barve z hrapavo teksturo,-ob prebiranju vašega prispevka o kameri na Google Pikslu pa bom venomer imel občutek,-da je tam nekje še boljši telefon.Ampak na Youtube so pa primerjave med tema dvema telefonoma takšne ,da se ne vidi velike razlike in je v nekaterih primerih celo Huawei boljši.V glavnem bravo za vaše prispevke o telefonih in še tako naprej.Pomagajo nam pri odločanju za nakup in -nas tudi spravljajo v stisko:premalo je denarja za vse dobre telefone.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.