Google in Xiaomi za aktualnejši Android
Matjaž Ropret 5. septembra 2017 ob 18:51

Androidna fragmentacija je težava že vse odkar je operacijski sistem postal najbolj razširjen na pametnih telefonih. Google nikoli doslej ni udaril po mizi, z mehkimi metodami pa proizvajalcev – pričakovano – ni spodbudil k večji zavzetosti za promptno in dolgo trajajočo podporo vsem modelom. Zdaj korporacija poleg Pixla, ki je nasledil nekdanjo družino izdelkov Nexus, uvaja še dve novosti. Z različico Oreo (Android 8.0) prehaja na »trojno« zgradbo sistema, vrača pa tudi iniciativo Android One. In prvi rezultat te je telefon Xiaomi Mi A1, ki bi bil povsem lahko zanimiv tudi za slovenske kupce.

Doslej je bil Android sestavljen tako, da je bilo vse skupaj – od jedra do gonilnikov in proizvajalčeve preobleke. Po novem pa bo jedro povsem ločeno, proizvajalci naprav in dobavitelji čipov ne bodo nič posegali vanj, kar bo že pospešilo pripravo nadgradenj. Poleg tega izbira jedra (linuxa) ne bo več poljubna. Gonilniki in ostale prilagoditve bodo nivo višje, kjer bo ogrodje, v katerega se bodo povezovali proizvajalci procesorjev in ostali. Na tretjem nivoju pa bodo prilagoditve proizvajalcev telefonov in operaterjev. Ker se ti ne bodo več igračkali z jedrom, bo vsaj v teoriji vse skupaj lahko teklo hitreje. Google pa tako tudi počasi »zapira« Android v lastniški operacijski sistem, kar je že v štartu storil s sistemoma Android Auto in Android Wear.

Android One je nekoč že bil program poceni telefonov za trge v razvoju, a se ni prijel, ker konkretni izdelki niso ponujali kaj dosti dodane vrednosti v primerjavi s siceršnjo ponudbo. V novi preobleki je danes kitajski Xiaomi v Indiji predstavil model Mi A1 z dokaj zanimivo strojno zasnovo in povsem čisto namestitvijo Androida, brez kakršne koli navlake v obliki vmesnika MIUI ali česa drugega. Še bolj pomembna pa je širitev te iniciative po svetu, Xiaomi je namreč napovedal, da bo telefon uradno prodajal tudi ne v nekaterih evropskih državah.

Mi A1, ki naj bi stal približno 250 evrov, premore kovinsko ohišje, 5,5-palčni zaslon polne visoke ločljivosti, procesor Snapdragon 625, dvojni fotoaparat z običajnim in približanim pogledom (dvakratna povečava), 4 GB pomnilnika in 64 GB shrambe, čitalnik prstnih odtisov in baterijo s kapaciteto 3080 mAh. Torej specifikacije skoraj na ravni pred dnevi predstavljenih Moto X4 ali Alcatela Idol 5s, ki bosta stala 400 evrov. Edini resen spregled je po pregledu lastnosti izostanek NFC-ja. In hecno je, da je različica operacijskega sistema še 7.1.2, ne že takoj 8.0. Zato pa naj bi Mi A1 podpiral vse za Slovenijo relevantne frekvenčne pasove.

Xiaomijev čisti androidnik med drugim prihaja na Madžarsko, Češko in Slovaško. Podjetje je pretežno izbralo države, ki nimajo najvišjega BDP-ja in kjer ne bodo pretirano zmotili tekmecev, ki bi jih utegnili tožiti zaradi morebitnega nespoštovanja patentov. Slovenije na seznamu podprtih držav ni, skoraj zagotovo pa se bo dalo reč po kakšnem spletnem kanalu uvoziti tudi k nam. In zelo verjetno se bo programu Android One pridružil še kakšen proizvajalec.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • Lahko pa že danes za slabih 200€ naročiš Xiaomi Note 4 in z malo dela nastaviš gor uradno verzijo Lineage OS-a. Pa dobiš zelo podoben telefon s precej večjo 4000mAh baterijo. Je pa treba pazit, da naročiš verzijo z 1800 MHz in SD 625 procesorjem. Edina pomankljivost je garancija, ki je ni ali pa je zelo kratka.

  • Jaz sem ga naročil preko spletne strani Geekbuying s kuponom za 189€. Držim pesti, da bo šlo čez carino, tako kot je šel moj Redmi 4x 32gb global (z lte bandom 20), ki sem ga dobil za smešnih 105€. Glede Xiaomi mi A1…Za tak denar je to neverjeten telefon…Tudi sodeč po vseh testih, ki so že na netu (Youtube, predvsem ). Sploh ne vem, zakaj bi plačeval več za telefone in za “uveljavljene znamke”…Prepriča pa predvsem stock Android, kar kitajskim telefonom z njihovim softwarom manjka (redne nadgradnje, varnost itd). Daleč, daleč najboljši telefon za denar…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja