Google gre z oblačnimi cenami na Applov nivo
Matjaž Ropret 15. maja 2018 ob 10:30

Brez shranjevanja fotografij in ostalih datotek v oblak si življenje težko še predstavljamo. Priročnost in dostopnost podatkov od kjerkoli daleč presega morebitne pomisleke glede varnosti in zasebnosti. Cene pa tudi niso pretirane, čeprav so se v zadnjih letih ustalile na določenem nivoju in nobene od večjih ponudnikov ni poskušal spodkopati ostalih samo s cenejšimi naročninami.

Pravzaprav je bil v zadnjem času edini z večjo spremembo Apple, ki je to zaradi nekonkurenčnosti in negodovanja uporabnikov moral storiti. Zdaj pa je nove cene pod imenom Google One napovedal še androidni konkurent. V tem paketu, ki bo v Sloveniji na voljo še v naslednjih mesecih, bo Google poleg več prostora v oblaku ponudil še možnost družinske souporabe in dostop do strokovnjakov ob težavah in vprašanjih. Uradna stran pravi, da bo pri uporabnikih, ki plačujejo za dodaten prostor v shrambi Google Drive paket »samodejno nadgrajen na Google One.«

Nove cene pri Googlu pa so naslednje: za 100 GB na mesec bo treba plačevati 1,99 evra (kar je enako kot že zdaj), za 200 GB 2,99 evra (te opcije doslej ni bilo), za 2 TB 9,99 evrov (zdaj za tak znesek dobiš 1 TB), medtem ko cene z večje pakete ostajajo enake in za domače naročnike verjetno niti niso relevantne. Zelo podobne so Applove cene, saj je za 50 GB v shrambi iCloud treba plačevati po 99 centov mesec, za 200 GB 2,99 evra in za 2 TB 9,99 evrov. Dropbox ponuja en terabajt za 9,99 mesečno oz. 99 evrov na leto, medtem ko je pri Microsoftu daleč najbolj smiselna naročnina na Office 365, ki za 99 evrov prinaša še terabajt oblačnega prostora, 50 GB prostora v poštnem nabiralniku Outlook.com in 60 minut pogovorov v Skypu.

Obstaja še kopica ponudnikov, omenjeni štirje pa so najbolj razširjeni in ker razen Dropboxa vsi obvladujejo vsaj en operacijski sistem (Android, iOS, Windows 10), se veliko lažje prituhnejo kot privzeta možnost. Dropbox pravzaprav zdaj ostaja edini brez dodatnih prednosti, razen pregovorne hitrosti in zanesljivosti, kar pa so tudi drugi že zdavnaj izboljšali. Google bo z naročnino One dovolil deljenje plačane shrambe s še petimi družinskimi člani, kar je, razen z najcenejšo naročnino, možno tudi pri Applu v okviru možnosti Family sharing (ta velja tudi za aplikacije, glasbo in plačilno sredstvo). Medtem kot Microsoftova naročnina na Office 365 prinaša pet namestitev za pisarniške programe in potencialno petkrat po en terabajt prostora, če namestitve izkoristijo različni uporabniki z različnimi uporabniškimi računi. Glede brezplačnega prostora ni sprememb in še naprej je najbolj radodaren Google, ki ga ponuja 15 GB. Pri Microsoftu ga je sedem, pri Applu pet in v Dropboxu samo dva gigabajta. Pogosto pa je mogoče z nakupom te ali one naprave za določene obdobje pridobiti več prostora v oblaku.

Večina shramb ponuja aplikacije in integracijo v večino najbolj uporabljanih operacijskih sistemov, rahla izjema je Apple, ki ignorira Android. Zato je ta shramba primarno namenjena kupcem jabolčnih naprav, vanjo nenazadnje sinhronizirajo nastavitve svojih telefonov, tablic in računalnikov, da jih lahko brez težav postavijo na novo. In po navadi že to vzame začetnih pet gigabajtov. Moje nasvet je že nekaj časa enak. Oblačni prostor je dovolj poceni, da se lahko naročiš na vsaj najmanjši plačljiv paket in tako pokriješ večino potreb glede oddaljenega in povsod dostopnega shranjevanja datotek. Če potrebuješ pisarniško programje in še posebej, če je v družini ali prijateljskem krogu več takih uporabnikov, pa se mi zdi daleč najboljša ponudba Office 365.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Ravno iščem najbolj cenovno dostopno oblačno shrambo, saj mi 50 GB pri MEGA ne zadostuje več. Kot kaže, bomo usekali Google Drive, takoj, ko bo na voljo tale “trievrska” možnost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja