Google bo testno odklenil del svojega vrtička
Matjaž Ropret 24. marca 2022 ob 06:43

Že leta se (predvsem veliki) razvijalci aplikacij in ponudniki storitev borijo proti visokim provizijam in zapovedanemu plačilnemu mehanizmu v ključnih mobilnih platformah – Androidu in iOS-u. S tem so začeli resno ukvarjati regulatorji, nekatere države so že sprejele zakone, ki zapovedujejo alternative. Zdaj bo Google testno izbranim »partnerjem« omogočil uporabo lastnih plačilnih sistemov poleg plačila za aplikacijo, igro, digitalne dobrine ali naročnino neposredno skozi Trgovino Play (v bistvu sistem G Pay). Medtem Apple ne popušča.

Južna Koreja je Applu in Googlu že zapovedala, da morata ponudnikom aplikacij omogočiti sprejemanje plačil še po kakšni drugi poti, ne zgolj na način, ki je vgrajen v samo platformo in ki v vsakem primeru prinese provizijo omenjenima korporacijama. Slednja je običajno 30-odstotna, v nekaterih primerih se spusti na 15 odstotkov. Podobno so Applu naložili na Nizozemskem, vendar zgolj za »zmenkarijske« aplikacije. Prav zaradi te provizije pri nekaterih ponudnikih pretočne glasbe in videa, pa še kakšnih drugih naročnin slednjih ni mogoče skleniti znotraj aplikacije za okolje Android ali iOS ali pa je ta dražja, ker »pokriva« še provizijo, ki je na spletu ni.

»V zadnjem času se je razvila razprava o izbiri plačilnih mehanizmom znotraj tržnic z aplikacijami. To razpravo pozdravljamo, zato smo oblikovali nov pilotni projekt,« so testiranje večje uporabniške izbire v nekaterih državah, predvsem pa olajšanja za razvijalce, v dobrohotno sporočilo zavili pri Googlu. Povedali so tudi, da so to storili na osnovi izkušenj v Južni Koreji, kjer so alternativno plačevanje že omogočili, vendar zamolčali, da tega tam niso storili prostovoljno in verjetno tudi nikoli ne bi, če jih ne bi prisilil zakon.

Prvi partner za novost, ki bi lahko sčasoma prerasla v eno največjih sprememb, odkar sploh obstajajo tržnice z aplikacijami, bo Spofity. Ta ponudnik naročniške glasbe je verjetno najglasnejši kritik Applovega netoleriranja kakršnih koli alternativ ali vsaj delnega odpiranja svojega tesno zaprtega vrtička. Kmalu naj bi v aplikaciji, naloženi na telefon iz Trgovine Play, poleg možnosti plačila po isti poti (G Pay) ponudil še možnost alternativnega. Ta bo verjetno odpeljala na stran z vnosom podatkov o kreditni oz. debetni kartici ali na kakšno drugo metodo (PayPal, …).

Z uporabo druge plačilne metode naj bi se ponudnik izognil Googlovi proviziji, vendar tega sporočili za javnost, tako Googlovo kot Spotifyjevo, pričakovano ne omenita niti z besedico. Morda se tudi ne bi, a potem nasprotniki zdajšnjega sistema niso dosegli veliko, zgolj alternativne poti denarja. Cena bo verjetno enaka, drugače bo zadeva izpadla čudno. Kako bo Spotify ali kakšen drug razvijalec povedal uporabniku, kaj je pravzaprav glavni namen te izbire, torej izogibanje proviziji, bo zanimivo videti. Ali pa bodo zgolj upali na to, da ljudje izberejo alternativno metodo, in gre tako manj denarja Googlu ter več ponudniku.

Apple česa podobnega še ni napovedal, tudi uresničitvi Nizozemskega zakonskega določila se z različnimi triki izogiba. Sam pa je iz aplikacije Apple TV za platformo Android TV oz. Google TV nedavno umaknil možnost kupovanja in izposojanja filmov, kajti potekel je dogovor z Googlom za nižjo provizijo, s »polno« 30-odstotno pa Apple prav tako ne želi prodajati, čeprav jo od vseh ponudnikov na svoji platformi z velikim veseljem vzame.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.