Godzila 2: Kako so Američani zlorabili japonsko pop kulturo
Marjan Kodelja 29. julija 2020 ob 06:37

Zadnja filma o starodavni pošasti Godzili sta dokaz, česa je sposoben Hollywood, ko se loti amerikanizacije tujih zgodb!

Predstavljajte si, kakšna bi bila Hollywoodska ekranizacija Kekčevih prigod. Kekec ni nagajiv, simpatičen pastirček, temveč »kavboj«, ki se z Rožletom za krmilom neuničljivega terenskega vozila in z mitraljezom v roki bori proti zlobnima preprodajalcema drog Pehti in Bedancu v južnoameriškem pragozdu. Podobno so izrabili tudi japonske zgodbe o pošastih kaiju, vendar ima film izpred več desetletij, ko po New Yorku pustoši zaradi jedrskih poskusov mutiran Galapaški kuščar, več soli kot kasnejša poskusa oživljanja mitološke Godzile. Zgodbi sta preprosto rečeno preveč banalni in čisto nič ne pomaga, da so vmes v filmu King Kong: Otok lobanj poskušali povezati velikansko gorilo s starodavnimi kralji planeta in obelodanili organizacijo Monarch, ki naj bi skrbela zanje!

V drugem delu organizacija nadzira lokacije z brlogi pošasti, jih raziskuje in se obenem bori proti nekaterim politikom, ki v njih vidijo grožnjo za obstoj človeštva. Upravičeno, glede na to, kaj počnemo s planetom in še kako domače, glede na vzpon desnosučnih politikov avtoritarnega načina vladanja. Ljudje starodavna bitja po novem imenujejo Titani, po prvih bogovih, kar je glede na njihovo moč in pomen za planet kar primerno. Izkaže se namreč, da je področje njihovega uničenja kmalu očiščeno strupov in polno novega življenja. Dr. Emma Russell zdaj dela za organizacijo Monarch in uporablja napravo Orca za nadzor vedenja Titanov.

Ko v laboratorij vdrejo ekoteroristi ter jo ugrabijo skupaj s hčerko Madison, se mora na sceno vrniti doktor Mark Russell, njen bivši mož. Par se je namreč razšel po smrti sina v prvem delu filma. Izkaže se, da Emma verjame v sporno hipotezo bujenja Titanov, ki bodo med lomastenjem po svetu sicer ubili veliko ljudi, vendar očistili okolje in dali preživelim novo priložnost za izgradnjo lepše prihodnosti v sožitju z njimi. Nihče ne ve, kje je Godzila, zato zbudijo Pošast Nič, ki velja za drugega »alpho«. Žal se izkaže, da ni del prvotnih zemeljskih organizmov, temveč tuje bitje, ki je na Zemljo prišlo, da bi jo spremenilo po svojih potrebah. Edina rešitev je tako spet Godzila in kajpada junaška ameriška vojska, ki naredi vse, da bi v boju pomagala.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Tisto malo zrn soli, ki so v zgodbi in zapletu, pa raztopijo slabe podrobnosti. Ameriška vojska se bahavo prepričana v svojo moč nameni uničiti Pošast Nič, vendar skoraj onesposobi Godzilo. Nato pa ji pomaga, da hitreje povrne moči, pri tem pa žrtvuje nič koliko vojakov. Po nepotrebnem, le da je zgodba bolj napeta oziroma so želeli, da bi bila. Da ne govorim o prejšnji popolni neuničljivosti troglave pošasti, grški Hidri podobni zveri s tremi glavami in krili, ki nazadnje morda ni tako neuničljiva. Ogromno akcije, vendar brez smisla in razumevanja, kaj se pravzaprav dogaja. Oziroma drugače povedano. Ko se zvrti zadnji kader, pozabite, kaj banalnega ste gledali zadnji dve uri, zatorej vam ne moremo priporočati ogleda tega filma!

  • Kaj: Godzila 2 Kralj pošasti
  • Kje: HBO
  • Ocena: 2 (bolj banalno zgodbo bi si težko izmislili)
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.