Godox Movelink M1/M2: Lekcije o zvoku
Alan Orlič 20. septembra 2022 ob 06:09

Dokler se ukvarjaš le s fotografijo, ti je zvok zelo postranskega pomena. Tudi kakšen kratek video gre brez težav, še posebej na telefonu, kjer snovalci že dolgo časa vedo, kaj delajo.

Drugačna zgodba so praktično vse ostale naprave, ki redko od sebe dajejo tako kvaliteto zvoka, kot bi si je želeli. Med te sodijo fotoaparati, akcijske in 360-stopinjske kamere. Večinoma so vse opremljene ne le z enim, ampak več mikrofoni, nekatere tudi s šestimi. A to bore malo pomaga, če je govorec v vetrovnem vremenu ali v ne povsem tihem okolju samo meter ali dva oddaljen od snemalne naprave. Lekcija sledi pri obdelavi, ko slišimo vse ostalo, le govornika ne.

Tu nastopijo svojo vlogo zunanji mikrofoni in tokrat smo si pogledali Godoxov brezžični komplet Movelink M1. Sestavljen je iz mikrofona oddajnika in sprejemnika, iz katerega dobimo avdio signal. Na voljo je tudi Movelink M2, ki ima dva mikrofona oddajnika in glede na razliko v ceni vsekakor priporočamo nakup slednjega. Godoxovi inženirji niso odkrivali tople vode, ampak so se zgledovali po enem od najzanimivejših brezžičnih mikrofonov, Rode Wireless Go. Oba, tako oddajnik kot sprejemnik sta na zunaj praktično identične oblike, razlika je le v številu gumbov in izhodu, ki ga mikrofon nima. Da bi se original in kopija vseeno razlikovala, ima Godox tudi dodaten izhod za slušalke, zaslon je črnobel ter ima malo več gumbov, s katerim upravljamo. Poleg tega je v kompletu priložen še Lavalier mikrofon, po domače bubica, in če kupite M2, dobite poleg dodatnega mikrofona še posebno zaščitno škatlo, ki je obenem tudi brezžični polnilec za vse tri enote. Mikrofon ima tudi priloženo zaščito pred vetrom (»mačka«), ki se presenetljivo dobro obnese tudi na kolesu pri višjih hitrostih.

Baterija naj bi zdržala do 6 ur snemanja, uporaben doseg do 50 metrov, frekvenčno območje, na katerem deluje, pa je klasičnih 2,4 GHz. V praksi to pomeni, da naj bi bila zadeva dokaj odporna na motnje in ker praviloma mikrofone uporabljamo v relativni bližini snemanja, težav ne bi smelo biti. Uporaba mikrofona je preprosta, oddajnik namestimo na želeno mesto za govorca, vklopimo, na sprejemniku po potrebi nastavimo ojačanje signala in preko 3,5 mm izhoda povežemo s snemalno napravo. Od tu naprej le še preverimo, če signal res pride do našega snemalnika in nato lahko posnamemo željeni videoposnetek.

Mikrofon Movelink je namenjen predvsem snemanju pogovora, zajeto frekvenčno območje je od 50 do 20.000 Hz. Dinamični obseg znaša 120 dB, a ga samodejno stisne na 100 dB. V praksi to pomeni, da bo mikrofon že sam porezal premočan vhodni signal in ga znižal na sprejemljivo jakost in v posnetku ne bo hreščanja zaradi premočnega signala. Priložena zaščita proti vetru je uporabna tudi proti šumu drgnjenja obleke. Tako oddajnik kot sprejemnik imata vsak svoj zaslonček, kar olajša pregled nastavitev. Glede na to, da je edini izhod iz sprejemnika analogni, je Godox izdelal prilagojene sprejemnike za mobilne telefone, na katere lahko povežemo oddajnike, na voljo sta različici z vmesnikoma Lightning in USB-C. Za tiste, ki bi radi izgledali bolj resno, je na voljo še dodatek, ki mikrofonu doda držalo in gobico, da slednji tako postane reportersko orodje. Mikrofon smo preizkusili skupaj z Rode Wireless Go II in ugotovili, da bistvenih razlik v kvaliteti zvoka ni bilo opaziti. Wireless Go je pustil več visokih tonov, ki jih je Movelink porezal, a v praksi je to za povprečnega poslušalca nepomembno. Glede na to, da sta oba namenjena snemanju pogovora, pravega zmagovalca na osnovi kvalitete snemanja med njima ni.

Movelink je torej zanimiv odgovor na  original, Rode Wireless Go. Slednji je na nek način začel z revolucijo, saj kar naenkrat ni bilo več potrebno dodatnih naprav za preprost brezžični pogovorni sistem. Z drugo različico je Rode šel še korak naprej, mikrofonski del obenem zmore tudi istočasno snemanje v vgrajeni pomnilnik, oddajnik lahko povežemo na telefon preko kabla USB-C brez posebnega vmesnika, a po drugi strani moramo doplačati za bubico in nima brezžičnega polnjenja. Godox je tudi cenovno ugodnejši, res sicer nudi malce slabšo kvaliteto zvoka, a za veliko večino nas, amaterjev, je še vedno več kot zadovoljiva.

Posodil: Foto-klik

Cena: 139 evrov oz. 210 evrov

HVALIMO:
  • Preprost komplet za delo z brezžičnim zvokom
  • Kvaliteta zvoka blizu kompletu Rode Wireless Go (2)
  • Nekaj priloženih dodatkov
GRAJAMO:
  • Modul za priklop sprejemnika na telefon je treba dokupiti posebej
Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.