Gigantsko brezžično omrežje za mlade športnike v Mariboru
Tehnozvezdje 18. septembra 2023 ob 11:13

Veliki športni dogodki zahtevajo dodatno komunikacijsko infrastrukturo poleg siceršnje, ki zadošča za običajno vsakodnevno število uporabnikov. V Sloveniji letos ni bilo na sporedu zgolj svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici, saj je Maribor konec julija gostil Olimpijski festival evropske mladine, ki se ga je udeležilo več kot 3600 športnikov, starih od 14 do 18 let. Z njimi so bili trenerji in drugi spremljevalci, zanesljiva, hitra in varna omrežja pa so potrebovali še sodniki, delavci na prizoriščih, novinarji in seveda obiskovalci. Za povezave je poskrbel Telekom Slovenije.

Po številu udeležencev in prizorišč je bil olimpijski festival letošnji največji športni dogodek v Sloveniji. Temu primerna je bila zahtevnost Telekomovega projekta. Kot je povedal njegov vodja Gregor Bizjak, so po Mariboru potegnili za 15 km kablov in postavili približno 800 dostopnih točk za brezžično omrežje. Vseh 50 prizorišč v Mariboru in njegovi okolici so povezali v enovito omrežje Wi-Fi, ki je imelo neprestano podporo nadzorno-operativnega centra in operativnega centra kibernetske varnosti. Projekt je otežilo število, vsaka od športnih disciplin je potekala na dveh lokacijah, in razpršenost prizorišč ter nastanitvenih objektov.

Enovito omrežje za organizatorje in športnike je po besedah Telekomovih predstavnikov ključno za odlično uporabniško izkušnjo, veliko objav na družabnih omrežjih, kakovost prenosov, spremljanje tekmovanj prek spleta in delovanje sistema po najvišjih standardih mednarodnih naročnikov. Podobno kot doma je na tovrstnih dogodkih še bolj pomembno, da lahko naprave ves čas ostanejo povezane v Wi-Fi, potem ko se uporabniki enkrat prijavijo vanj, ne glede na to, kje se potem gibljejo na tekmovališčih.

Telekomovi tehniki so med prizorišči vzpostavili optične povezave, na samih lokacijah pa večina lokalni ethernet, na katerega so nato priklopili posamezne dostopne točke. Teh je bilo, kot rečeno, približno 800, med seboj so bile tipično oddaljene od 20 do 25 metrov, delovale pa so v standardu Wi-Fi 6. Skupno so za IKT-rešitve uporabili več kot 2500 kosov različne opreme. V celotnem poteku tekmovanj se je na omrežje prijavilo več kot 12 tisoč različnih naprav, največje število hkratnih uporabnikov pa je več kot 4200. Hitrosti za posameznega so šle do 300/300 Mb/s.

V največjem slovenskem operaterju poudarjajo zahtevnost dela na terenu. »Vsako prizorišče je bilo potrebno na novo ožičiti z optičnimi in bakrenimi povezavami. Zapletene so bile montaže v starem mestnem jedru, zahtevno je bilo tudi delo v  dvorani Tabor, kjer so potekala gimnastična tekmovanja. Pripravili smo dva kilometra ožičenja za sodniško ekipo, vsi kabli so bili natančno odmerjeni in speljani po tleh na način, da niso motili tekmovalcev. Da smo brezžično omrežje zagotovili tudi v študentskih domovih, pa smo vključili več kot 600 kosov različne opreme,« je povedal vodja izvedbe projekta Boštjan Podrepšek.

Delo v mestnem jedru je bilo zahtevno zaradi omejitev, ki izhajajo iz varstva kulturne dediščine, postavljanja opreme na višini pet metrov, in tudi zaradi vsakodnevnih neviht ter vetra. Pri tem poudarjajo izkušnje iz postavljanja komunikacijske infrastrukture na velikih športnih dogodkih v Planici, Kranjski gori ali na Pokljuki. V dvorani Tabor so morali inštalacije namestiti tako, da niso motile tekmovalcev v gimnastiki, torej niso smele potekati pod tepihi, hkrati kabli tudi niso smeli biti vidni.

Fotografije: Telekom Slovenije

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja