Gigabyte G34WQC: Ultraširoki igričarski monitor za širše »LJUDSKE« množice!
Marjan Kodelja 24. maja 2021 ob 06:42

Zaradi širine in rakle ukrivljenosti se lažje potopite v dogajanje na zaslonu, vendar so bili še nedolgo tega ultra široki monitorji igričarjem primernih zmogljivosti za večino cenovno izven dosega. To pa ne velja za monitor Gigabyte G34WQC!

Velikost je hkrati prednost ali slabost. Odvisno, za kaj ga boste potrebovali, in predvsem, ali ga lahko postavite na optimalni razdalji. Ravno pravšnji. Ne preblizu, ker bi potem morali premikati glavo levo in desno, da bi videli, kaj je na robovih, in ne predaleč, kajti potem se izgubi smisel ukrivljenega zaslona. Ultraširoke z zaslonskim razmerjem 21:9 radi uporabljajo digitalni ustvarjalci, čeprav so popolni za igranje iger, še posebej prvoosebnih strelskih iger in simulacij. Pri obeh je namreč pomembno in dovolj, da s kotičkom očesa ves čas spremljajo dogajanje v perifernem vidu.

Z dobrih 86-centimetrsko (34-palčno) diagonalo in širino 81 centimetrov ne sodi med najširše, kar je za večino uporabnikov pravzaprav dobra novica. Redko kdo ima pred sabo dovolj prostora za večji ultraširoki monitor. V primerjavi s Samsungovim in Philipsovim, ki sem ju preizkusil pred časom je pravi malček, kljub temu nudi veliko zaslonsko površino in zlahka zamenja dva samostojna monitorja. Če vam to kajpada ustreza. Zaslon monitorja je nameščen na robustnem in stabilnem držalu, katerega slabost je relativno majhna višina in s tem kratka 10-centimetrska razdalja za prilagajanje zaslona po višini, naklon prilagajate na intervalu med -5 in 20 stopinjami, medtem ko ne dopušča vrtenja levo ali desno. V tem primeru je treba zavrteti monitor s stojalom vred. To ne moti toliko kot višina, kajti če boste v praksi želeli nastaviti zaslon, da bo središče v višini oči, bo treba spustiti stol. Škoda, kajti daljša roka bi močno zboljšali možnosti za prilagajanje in s tem za ergonomijo rabe.

Vsestranskost povezljivosti s sodobnimi napravami zagotavljata po dva priključka Display Port 1.4 in HDMI 2.0. Zraven je še analogni avdio priključek, kajti slušalke so nujen dodatek vsakega resnega igričarja. Ker je monitor njim prilagojen, v na zaslonskem meniju, do katerega pridete z majhno večnamensko tipko na hrbtu, najdete vse pomembne nastavitve in možnosti prilagajanja. Vgrajeni sta tudi tehnologiji AMD FreeSync Premium (prilagodljivo prilagajanje hitrosti osveževanja med 48 do 144 Hz) in G-Sync. V primeru uporabe priključka DisplayPort lahko pričakujete najvišjo hitrost osveževanja, medtem ko je pri rabi priključka HDMI omejena na 100 Hz. Odprtine za hlajenje so obrnjene navzgor in na zgornjem robu hrbta, medtem ko so spredaj robovi okoli zaslona za oko prijetno debeli.

Razlika v izkušnji igranja bo ogromna, če boste na ta monitor prešli iz 27 ali celo 24-palčnega razmerja 16:9.

Podjetje Gigabyte se je potrudilo in ponudilo soliden monitor za relativno ugodno ceno, približno pol manj od tisočaka, kolikor so še nedolgo stali podobni. Toda očitno je, da je vse podrejeno zahtevam igračarjem, katerim 34-palčni monitorji razločljivosti 1440p pomenijo najboljše razmerje med ceno in zmogljivosti, saj so modeli razločljivosti 4K še vedno občutno dražji (in zahtevajo tudi veliko zmogljivejši računalnik). Poleg hitrega osveževanja 144 Hz, zakrivljenosti v polmeru 1500 mm, svetilnosti 350 cd/m2 in uradno navedenim odzivnim časom 1 ms (meritev GTG), zaslonska tehnologija VA poskrbi za 90-odstotni barvni razpon DCI-P3. Ločljivost 1440 x 3440 svetlobnih pik zagotavlja gostoto pik 109 pik na palec, kar je glede na razdaljo gledanja solidno. Podprta ste še standarda visoke jasnosti HDR10 in HDR 400. Gigabyte G34WQC bomo zlahka uporabili tudi za raznovrstno pisarniško delo, medtem ko za digitalne ustvarjalce zaradi slabše natančnosti barv ni najbolj primeren. Delta E namreč presega vrednost 3, ki velja za dobro. Poleg tega, da monitor prikaže nekoliko poudarjene (nasičene) barve in da je nekoliko preveč modre. Nič takšnega, česar se ne bi dalo do nekje omiliti v nastavitvah monitorja. Izbor zaslonske tehnologije VA na drugi strani omogoča globljo črno barvo in višje kontrastno razmerje (1: 3000), ki še posebej pride do izraza v zatemnjenem prostoru.

HVALIMO:
 • Visoko kontrastno razmerje in posledično visoka jasnost (HDR)
 • Soliden prikaz barv in ločljivost
 • Hitrost osveževanja 144 MHz in odlični odzivni časi za zaslonsko tehnologijo VA
 • Podpora tehnologijam FreeSync in G-Sync
GRAJAMO:
 • Nizko stojalo
 • Bela na barvnem razponu sRGB je prehladna
 • Ni priključkov USB
 • Ne najboljši zvočniki (2 x 2 W)
Gigabyte G34WQC
 • KAKOVOST SLIKE
 • PRIROČNOST UPORABE
 • VSESTRANSKOST
 • PORABA ENERGIJE
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO
4

Naj kupim?

Monitor je kakovostno narejen in marsikoga ne bo motilo, da nima očem všečne osvetlitve RGB. Sodi v srednji cenovni razred, vendar za trenutno okoli pet stotakov (odvisno od trenutnih akcijskih ponudb) nudi veliko. Izdelovalcu je ceno uspelo znižati, ne da bi pri tem trpele pomembne funkcije ali zmogljivosti, z izjemo natančnosti barv. Vendar ta ni presodnega pomena za igričarje, zato zna biti, da G34WQC sodi med redke ultraširoke monitorje, ki vam ne bodo pretirano osušile denarnice.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.