Gigabitne hitrosti v omrežju 5G so realnost, če ni veliko uporabnikov in operater ne postavlja omejitev
Matjaž Ropret 19. junija 2021 ob 06:35

Od tega tedna tudi v Sloveniji nekaj baznih postaj za omrežja 5G deluje na frekvencah, ki omogočajo resne hitrosti, blizu »pravim« pa so že tudi odzivni časi. Prav to dvoje je tisto, kar bomo uporabniki prit tej novi mobilni tehnologiji najbolj občutili. V praksi smo se prepričali, kaj se da doseči v za zdaj še praznem Telemachovem omrežju. Medtem so v Telekomovem, ki ima že nekaj več uporabnikov, hitrosti pričakovano nižje.

Telemach je za zdaj s signalom 5G pokril strogi center Ljubljane, del Bežigrada (okrog študentskih domov), del Šiške in BTC. Predvsem, kot so se izrazili, tista območja, kjer se sprehaja veliko ljudi.

»Logično je, da smo začeli v Ljubljani, ampak to ne pomeni, da ne bomo delali tudi drugod. Na 700 MHz bomo kmalu dosegli večje pokrivanje, z višjimi frekvenčnimi pasovi po mestih bomo bolj izbirčni. Glede pokrivanja avtocest trenutno ne vidimo pravega smisla. Glavno, da ljudem ponudimo kapacitete in hitrosti. V vsakem primeru pa bomo na vseh področjih začeli delati takoj, ko bomo zaznali potencialno uporabnost in poslovni model.« Tako glede širjenja omrežja 5G odgovarja glavni izvršni direktor slovenskega in hrvaškega Telemacha Andrian Ježina.

Peto generacijo so testirali že pred časom in tudi razmišljali o podobni rešitvi za čimprejšnjo vzpostavitev omrežja, kot jo je z dinamičnim deljenjem spektra med LTE in 5G ubral Telekom Slovenije, vendar se nazadnje za to niso odločili. »Glede na prejšnji frekvenčni spekter smo izvlekli maksimum. Zdaj, po dražbi, imamo s 3,5-kratnim povečanjem spektra odprta vrata za nadaljnjo rast,« je prepričan Ježina. Bazne postaje, ki jih uporabljajo, so še naprej Huaweijeve. Omrežne naprave, ki imajo karkoli opraviti z uporabniškimi podatki, pa nameravajo sčasoma zamenjati, ampak se še niso odločili za dobavitelje. Prav tako še niso sprejeli odločitve, ali bodo morda ugasnili katero od starejših tehnologij in ali bi bila to 2G ali 3G. »Nismo še blizu izklopu 2G ali 3G, v omrežju je še veliko veliko naprav, ki se povezujejo prek teh tehnologij, predvsem m2m (povezovanje naprav z napravo). S toliko frekvencami niti ni razloga za izklapljanje česar koli,« pojasnjuje prvi mož Telemacha.

Za povezovanje v omrežje 5G pri Telemachu za zdaj ni treba plačati, prav tako hitrosti prenosa podatkov niso omejene. Vendar Ježina pravi, da še ni sprejeli odločitve, kako bo s tem ob širitvi omrežja. Ta čas pač pustijo peščici uporabnikov, da uživa v hitrem »kurjenju« v paket vključenih megabajtov. Teoretično naj bi bila novotarija na voljo vsem naročnikom na pakete Več, a v praksi operater zadevo po poslanem sms-u s ključno besedo 5G na številko 7070 vklopi samo tistim uporabnikom, ki imajo ustrezen telefon. Enega od redkih modelov, ki jih je Telemach doslej potrdil. To sta Huaweija P40 Pro in Mate 40 Pro ter Xiaomi Mi 11 Lite 5G. Kot zatrjujejo, se jim bodo v roku tedna ali dveh pridružili še določeni Samsungovi telefoni (zagotovo serija Galaxy S21 in morda še kakšen), pa kmalu še kateri od Xiaomijev. Večja težava utegne biti iPhone, še posebej, ker dotični operater ni uradni prodajalec teh naprav. Razmerje je tu tudi nekoliko drugačno, saj zadevo diktira Apple, ki mora operaterja »podpreti« v operacijskem sistemu iOS. Kar se lahko zgodi z naslednjo posodobitvijo tega sistema ali pa čez nekaj let. Pri mojem poskušanju sem sicer moral kartico SIM vstaviti v štiri različne telefone, oba omenjena Huaweija, Galaxyja S21 Ultra in še Xiaomija Mi 11i, preden je bil vklop storitve nazadnje uspešen z Mate 40 Pro.

Hitrosti so v centru Ljubljane izvrstne. Skoraj pri vsakem testu, ki sem ga opravil z omenjenim telefonom, je pritočna hitrost presegla gigabitno. Največ je bilo nekje blizu 1200 Mb/s, nekateri testi pri Telemachovih predstavnikih so šli celo do 1400 Mb/s. Odtočna hitrost (upload) je dosegla približno 100 Mb/s. Odzivni časi so bili večinoma med osmimi in desetimi ms, kar je malce bolje kot pri LTE, ni pa še spektakularno hitro. Z večanjem števila uporabnikov bomo seveda vse manj pogosto deležni gigabitnih hitrosti proti uporabniku.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja