Gigabajti za zdaj ostajajo glavno orodje mobilnih operaterjev
Matjaž Ropret 24. maja 2019 ob 11:07

Dve leti sta minili, odkar je storitve mobilne telefonije začel prodajati diskontni trgovec Hofer. Bolj natančno rečeno HoT mobil, pri katerem za ponudbo skrbi podjetje Ventocom, za oglaševanje in vse ostalo pa Hofer. V tem času se tarife in cene niso spreminjale, dodali so denimo neomejene minute v Sloveniji, večja novost pa je bila uvedba paketa za »hišni« internet. Zdaj pa HoT povečuje količino gigabajtov v dveh od treh tarif.

V srednji tarifi Hot Maxi, ki stane deset evrov za 30 dni, je po novem vključenih 30 GB prenosa podatkov v Sloveniji namesto prejšnjih 20 GB. Morda za koga kozmetična sprememba, za koga drugega pa je bilo dvajset gigabajtov ravno malce premalo. Enako pa se je za 10 GB povečala tudi količina v tarifi HoT Extra, ki za 15 evrov na mesec prinaša 60 GB prenosa podatkov. Količine, ki jih uporabniki lahko brez dodatnih stroškov porabijo v drugih državah EU ostajajo enake, saj so pogojene z veleprodajnimi cenami in formulo za njihovo izračunavanje, tu dotični operater zaradi narave svojega poslovanja ni bolj radodaren, kot mu zapoveduje evropska uredba.

Prav tako HoT ostaja pri zaprosilu za »vzdržnost« glede cen klicev, zaradi česar ima omejene brezplačne minute v tujini. Brez tega se mu namreč poslovni načrt ne bi izšel, vendar so v operaterju prepričani, da nekaj sto minut veliki večini uporabnikov zadostuje. Komur ne, pa se lahko odloči za drugega ponudnika, pri katerem je količina minut v tujini enaka kot doma. SMS-i so neomejeni, sporočila MMS še naprej ostajajo dodatno plačljiva in glede hitrosti prenosa podatkov ni sprememb – osnovna je 20/5 Mb/s, za dva evra na mesec (opcija LTE+) pa jo je mogoče povišati na 50/10 Mb/s.

Tarife HoT po novem izgledajo takole:

Tarifa Naročnina Minute (SLO) Minute (EU) Prenos podatkov (SLO) Prenos podatkov (EU)
HoT Mini 6,99 € 1500 100 3 GB 1,91 GB
HoT Maxi 9,99 € neomejene 200 30 GB 2,73 GB
HoT Extra 14,99 € neomejene 300 60 GB 4,10 GB

Hkrati s povišanjem količine gigabajtov je HoT novim uporabnikom obljubil še povrnitev petih evrov, kolikor stane prenos številke k drugemu operaterju. Ta denar dobijo v obliki dobroimetja na svojem uporabniškem računu. In komur se ne hodi v eno od Hoferjevih trgovin po kartico SIM, si jo lahko brezplačno naroči na spletni strani operaterja.

HoT je sicer v dveh letih pridobil dobrih 70 tisoč uporabnikov, s čimer so zadovoljni, do konca leta pa načrtujejo, da bodo dosegli številko 90 tisoč. Toliko uporabnikov je menda v najboljših časih imel Debitel. Od navideznih operaterjev, če ga lahko štejemo mednje, je v Sloveniji višje prišel le Bob.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja