Gemini je žepni računalnik za nostalgike
Matjaž Ropret 3. marca 2018 ob 18:08

V začetnih letih svetovnega spleta je bila ena najbolj naprednih možnosti za delo in zabavo na poti serija žepnih računalnikov Psion. Ti so imeli polno tipkovnico, sivinski zaslon z diagonalo nekaj čez pet palcev (ločljivosti 480 x 160 in kasneje 640 x 240) in so bili dovolj majhni, da jih je bilo mogoče imeti v žepu (suknjiča). Za skok na internet jih je bilo mogoče po infrardeči povezavi spojiti s kakšno nokio in ericssonom in operacijski sistem EPOC, ki je kasneje postal Symbian, je omogočal marsikaj, hkrati pa je bil izjemno učinkovit glede porabe sistemskih sredstev in prostora. Ob prelomu tisočletja so prevelika ambicioznost, ki je proizvajalec in razvijalci programske opreme niso mogli izpolniti, ter konkurenca ameriških dlančnikov (Palm, HP iPaq) Psione poslali v pokoj. Zdaj poskuša novo podjetje Planet Computers, v njem so tudi nekateri originalni snovalci žepnih računalnikov izpred dveh desetletij, obuditi duh nekdaj najbolj zaželenih mobilnih naprav. Tako se je rodila naprava Gemini, ki bo vsaj nostalgike zagotovo vznemirila.

Od blizu je Gemini kot malo debelejši preklopni telefon. Ali kot nekateri od Nokijinih komunikatorjev, če bo komu ta primerjava bližje. Po merah sploh ni tako zelo velik, samo za centimeter daljši in pol cm širši kot Galaxy Note8. Zato pa seveda konkretno debelejši, a še vedno s 15 mm čisto sprejemljiv. Tudi 320 g mase ni pretirana, nekje na ravni kakšni osempalčne tablice. Najbolj nas je zanimalo, kako bo z vzmetnim odpiranjem, vendar trdijo, da bi moralo zdržati 50 tisoč odpiranj.

Glavna je kajpak tipkovnica, ki sega skoraj od roba do roba, ne sicer tako ekstremno kot pri Psionu 5, in ima presenetljivo dosti hoda. Se je pa treba velikosti tipk malo navaditi, ker so napake na začetku kar pogoste. Pa tudi nekoliko »plavajoče« je vse skupaj, ampak tipkanje je vseeno lahko hitro. Ne vem, če bi ravno ustvarjal takle prispevek na tej tipkovnici, zagotovo pa ne bi bilo težav z daljšimi e-poštnimi sporočili in zapiski.

Zaslon je danes standardni šestpalčni z raztegnjeno polno visoko ločljivostjo. Ker pa ima naprava dva priključka USB-C, ga ni problema priklopiti na zunanji monitor (in ga hkrati polniti). Tako je to lahko s kakšno zunanjo tipkovnico in miško (po kablu ali bluetoothu) tudi pisarniški ali dnevnosobni računalnik. Poganja ga Mediatekov desetjedrni procesor Helio X27 (naenkrat delujeta dve najhitrejši, štiri srednja ali štiri varčna jedra), ki mu pomagajo štirje gigabajti pomnilnika. Shrambe je 64 GB, mogoče pa jo je razširiti s kartico microSD. Baterija s 4220 mAh naj bi zdržala cel dan uporabe, a bo ta zagotovila seveda treba preizkusit, preden jim bomo verjeli.

Gemini je mogoče dobiti zgolj s podporo za brezžična omrežja (wi-fi), lahko pa se povezuje tudi v mobilna omrežja (LTE). Ta različica stane 599 dolarjev, na tejle povezavi pa je znižana za sto dolarjev. Kar v evrih pomeni približno 405, ne vem pa natančno, od kod zadevo pošljejo, ali neposredno s Kitajske ali iz Velike Britanije. Čez nekaj mesecev bo na voljo tudi različica z integrirano kartico SIM (e-SIM) namesto klasične. Kot ena redkih mobilnih naprav ima ta žepni računalnik samo »sprednji« fotoaparat. Torej predvsem namenjen spletnim pogovorov. Za pravo fotografiranje pa je mogoče dokupiti fotomodul, ki pa s petimi milijoni točk ni posebej napreden.

Najbolj zanimiva je programska stran te naprave. Na njej lahko teče Android in v dvojnem zagonu še Linux, kar pomeni, da je mogoče uporabljati Libre Office ali Gimp. Za Gemini pa so prilagodili tudi operacijski sistem Sailfish. V Androidu izgleda zelo uporabna tipka, ki prikliče vrstico z različnimi bližnjicami na dni zaslona. Za določena opravila se ta naprava zdi bolj primerna od klasičnega »telefona«. Po drugi strani pa ni tako enormna, da je ne bi bilo mogoče imeti za telefonske naloge. Zaprta sicer prikazuje, da se kaj dogaja, samo z lučkami. Kakšen zaslonček na zunanji strani pride v prihodnjih izvedbah, če bodo sledile tem začetnim Dvojčkom.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja