Garminova »solarna« tehnologija obeta, ampak…
Marjan Kodelja 5. septembra 2019 ob 16:15

Opremiti športne ure s sočnimi celicami, da bi podaljšali siceršnjo avtonomijo baterije, ni neumnost. Ideja je na mestu, žal pa vsaj za enkrat, ne prinaša omembe vrednih izboljšav. Bo pa zanimivo opazovati napredek tehnologije prvič videne v športni uri Garmin Fenix 6 Solar, prikazani na berlinskem sejmu IFA 2019.

Garmin je eden redkih izdelovalcev pametnih in (ali) športnih ur, ki vsako leto predstavi ne en, temveč več novih modelov. Ker je težko vsako leto iznajti stvari, ki nekaj pomenijo, gre dostikrat za manjše izboljšave. Kot so bili predlani zemljevidi v modelu Phenix 5X, lani pa tipalo ravni kisika v krvi. Nekaj podobnega smo zaznali tudi letos. Poleg novih družin v nižjih cenovnih in zmogljivostnih kategorijah, je nova tudi družina Fenix, ki nosi oznako 6, v njej pa je tudi model 6X Solar z vgrajenimi sončnimi celicami. Pravzaprav sta površini z njimi dve. Ena je pod zaslonom in zaseda celotno površino številčnico ure, je ne vidimo, nanjo pa pade le 10 odstotkov sončne svetlobe. Druga pa je zelo tanek trak okoli zaslona, ki ima sicer zelo majhno površino, zato pa sprejme vso sončno svetlobo. Tudi vidimo ga, saj se sveti, ko je osvetljen. Garmin priznava, da sončne celice ne zadoščajo za delovanje ure, po njihovo pa v idealnih pogojih podaljšajo avtonomijo baterije za do 15 odstotkov.

Ure Venu edine z na dotik občutljivim zaslonom AMOLED


Venu

Športne ure imajo največkrat zaslon refleksivnega tipa. Porabi manj energijo, pa še odlično je videti pod neposredno sončno svetlobo. Vendar nimamo lepih barv in višje ločljivosti. Družina Venu nagovarja posameznike, ki jim je lepota zaslona pomembnejša od vsega drugega, hkrati pa nudijo možnost poslušanja glasbe, plačilni sistem Garmin Pay, zmogljivo beleženje dejavnosti in telesnih znakov ter 5-dnevno avtonomijo baterije.

VivoActive 4 za srednje zahteve


VivoActive 4

V tej družini so ure dveh velikosti 40 in 44 mm z za športne ure običajnim zaslonom, nudijo podobno kot družina Veno, z daljšo avtonomijo baterije; do 8 dni. Manjši model je namenjen osebam s tanjšimi zapestji oziroma predvsem ženskam, ki bodo znale ceniti funkcijo spremljanja menstrualnega cikla. Za moške je kajpada neuporabna, bodo pa morda zato bolj cenili funkcijo sledenje kakovosti spanja. Pri vseh novih modelih je izboljšana, saj znajo ure poleg ritma dihanja spremljati tudi raven kisika v krvi. Oboje pa je eden od kazalnikov kakovosti spanca.

VivoMove za ljubitelje klasičnega sloga


VivoMove

Nekateri posamezniki bi radi imeli športno uro, vendar si ne želijo, da je že na daleč očitno, kaj je. Raje imajo klasičen slog, zato je zanje primerna družina ur VivoMove. Imajo namreč mehanske kazalce pod njimi pa na dotik občutljiv zaslon. So tudi edine brez sprejemnika GPS, po potrebe pa jim lahko lokacijske podatke zagotovi pametni telefoni, s katerimi so povezane. Na voljo so v dveh velikostih in dveh slogih.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Najbolje, kar Garmin ta hip zna

Fenix 6

Družina Fenix 6 z več modeli, ki se razlikujejo v velikosti in podpori nekaterih funkcij, je namenjena najbolj zahtevnim rekreativcem in profesionalnim športnikom. Poudarek so načini za varčevanje z energijo ter nov sistem upravljanja z njo. Nekaj podobnega, kar je lani uporabnikom prinesla športna ura Suunto 9. Podobne bodo tudi cene, z izjemo modela »Solar«, katerega cena bo verjetno presegla tisočaka. So pa to ure, ki če z njimi ravno ves čas ne beležimo dejavnosti, zdržijo tedne, ne da bi jih bilo treba polniti.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja