Garmin razume želje kupcev pametnih ur
Matjaž Ropret 31. avgusta 2017 ob 16:53

Garmin je eno od tistih podjetij, ki so se znala prilagoditi in najti nove tržne priložnosti, tudi ko je njihov nekdanji glavni posel zamrl. Navigacijske naprave so danes le še obrobna zadeva. Podjetje jih seveda izdeluje za avtomobilske in druge proizvajalce, domačim uporabnikom pa prodaja vse kaj drugega. Pretežno se je usmerilo v nosljive naprave in na sejmu IFA je predstavilo dve novi uri in zapestnico, ki vsaka zase kažejo odraščanje tega razreda izdelkov in boljše razumevanje kupcev.

Glavna med njimi je pametna ura Vivoactive 3, ki ima vgrajen GPS in merilnik srčnega utripa. Baterija naj bi zdržala cel teden ali 13 ur med uporabo satelitskega pozicinoranja. Zaslon je vedno vključen, kar pa očitno ne vpliva pretirano na trajanje baterije. Ob strani je na dotik občutljiva površina za upravljanje, sam zaslon pa ne podpira dotikanja. S to uro Garmin tudi uvaja svojo platformo za plačevanje z uro Garmin Pay, verjetno na začetku zgolj v ZDA. Na uri teče proizvajalčev lastni operacijski sistem, ne denimo Googlov Android Wear. Cena bo približno 300 evrov.

Vivomove HR izgleda kot klasična ura s kazalci, kar v osnovi tudi je. Toda na spodnjem delu ima zaslon, ki se ga takrat, ko je izključen, sploh ne vidi. Kadar je vklopljen, pa prikazuje obvestila, podatke o gibanju, ki ga spremlja ura, in drugo. Zdi se kot uspešna integracija analogne in pametne ure, ki naj bi tudi ponujala do pet dni delovanja z enim polnjenjem, ura pa ni pretirano debela. Cene se bodo gibale med dvesto in tristo evri, odvisno od paščkov in materialov ohišja.

Tretji Garminov novinec pa je tekmec sinoči predstavljenega Samsungovega Gear Fit 2 Pro. To je zapestnica Vivosport, ki ima sicer malo manjši zaslon, a tudi deluje tanjša in kljub temu obljublja kakšne štiri dni delovanja z enim polnjenjem baterije. Ob uporabi vgrajenega GPS-a pa sedem ali osem ur. Prisoten je tudi merilnik srčnega utripa. Skratka vse, kar danes zapestnica za 200 evrov mora imeti. Kupci pa bodo presodili, katera se jim zdi bolj atraktivna ali uporabna. Mogoče je Garminova prednost naprednejša aplikacija za spremljanje vadbe od Samsungove.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.