Matjaž Ropret 20. oktobra 2016 ob 22:01
20-nintendo-switch
Nintendo switch bo tablica, ki bo obenem dnevnosobna in prenosna konzola. Foto Nintendo

Nintendo je v zadnji generaciji izpadel iz igre. Po nepričakovanem velehitu nintendo wii je prišel wii u in popolnoma pogorel v konkurenci z veliko bolj sofisticiranima in zmogljivima playstationom 4 in xboxom one. Ker Sony in Microsoft v prodajo pošiljata še izboljšani inačici svojih naprav, je moral japonski igričarski staroselec pohiteti z razvojem konzole naslednje (devete) generacije. Danes je objavil prve podatke o njej.

Nintendo switch (angl. zamenjava, sprememba ali stikalo) je lahko konzola za dnevno sobo ali za na pot. Wii in DS (ali, če vzamemo primer iz starejših časov igričarstva, super nintendo in gameboy) v eni napravi. Zasnova je modularna, ideja pa v osnovi podobna, kot je bila že pri wii u. Samo izvedena izgleda bolje in atraktivneje.

Switch bo pravzaprav tablica in kadar bo v stojalu z izhodi v dnevni sobi in priključena na TV, se bo obnašala kot standardna konzola. Ko jo bo uporabnik vzel iz podstavka in nanjo ob straneh nataknil krmilnika, pa se bo spremenila v prenosno konzolo, še naprej pa bo na njej tekla ista igra. Doma bo mogoče iz polovic s tipkami in dodatnim vmesnim delom sestaviti brezžičen igralni plošček ali pa si bo mogoče omisliti običajnega. Tablica ima še poklopno stojalce, da je sama kot majhen televizor in polovici igralnega ploščka si lahko razdelita dva, ki potem tekmujeta eden proti drugemu. Na pikniku ali kje drugje. Se je pa Nintendo, tako ko že pred njim Microsoft, očitno dokončno odrekel kriljenju pred TV-jem, ki je bilo osnova za velepriljubljenost prvega wii-ja. In prav nič ne kaže, da bi ga zanimala navidezna resničnost, ki jo kot svojo veliko prednost vidi Sony.

Switch prihaja marca prihodnje leto, kakšna bo cena, pa Nintendo še ni oznanil. Konzolo bo poganjal Nvidijih procesor s grafično enoto, ki temelji na enaki arhitekturi kot najbolj zmogljive grafične kartice za PC-je. Igre bodo na posebnih pomnilniških karticah in že na začetku naj bi bila na voljo večina Nintendovih najpomembnejših naslovov, kot sta Mario in Zelda. Če je bitka konzol intenzivna že zdaj, ko sta v ringu samo dva resna pretendenta, bo še bolj zanimiva od prihodnje pomladi naprej.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.