Galaxy Z Fold 4: Najbolj vsestranski gedžet kliče po preoblikovanju
Marjan Kodelja 5. decembra 2022 ob 06:00

Samsung je s Foldom 4 dosegel zenit, zato bo moral kmalu poseči po drastičnem preoblikovanju zasnove, če bo želel ohraniti primat v kategoriji telefonov s prepogljivim zaslonom.

Še predno je Apple svet prelisičil z Iphonom 13 Pro v novi preobleki in z novim imenom, je nekaj podobnega storil Samsung. Pionirskega Folda je dodelal ravno dovolj, in niti za milimeter več, da so opravičili novo generacijsko številko. Kajti, če bi bili pošteni, prešteli izboljšave in jih matematično ovrednotili, potem bi lahko kvečjemu govorili o Foldu 3.5. Da gre kaj takšnega sploh skozi brez kazni, je posledica Samsungovega dominantnega položaja na zahodnih trgih. Ne bi ga imel, če bi imeli dostop do prepogljivih naprav Xiaomija, Viva, Honorja (in še koga), oziroma ko Huawei, ki nudi konstrukcijsko zanimivo zasnovan Mate Xs 2 in strojno bolj izpopolnjen Mate X2, ne bi plaval z mlinskim kamnom okoli vratu. Po drugi strani Samsung popolnoma razumem. Pred leti so izdelali solidno osnovo in čemu bi se z njo pretirano trudili ali jo celo zamenjali z novo, ko jih v kaj takšnega nihče ne sili.

Pred kratkim sem zasledil mnenje, da je Fold najbolj vsestranski gedžet zaradi sposobnosti transformacije v manjšo tablico in procesorskih zmogljivosti, ki so praktično kos vsaki nalogi. Kar, mimogrede, zlahka rečemo za vsak telefon s trenutno najboljšimi procesorji. Moja kritika ne leti na Folda kot takega, temveč na spremembe oziroma nadgradnje, ki jih je bil deležen letošnji model v primerjavi z lanskim. Kajti tisto o vsestranskosti ravno tako velja za Folda 3. Oziroma za večino telefonov s po višini prepogljivim zaslonom, ki jih je iz leta v leto več.

Tehnični podatki

ProcesorQualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 (1 x 3,19 GHz Cortex X2, 3 x 2,75 GHz Cortex A710, 4 x 1,8 GHz Cortex A510) v 4 nm, grafika Adreno 720
OmrežjaGSM/ HSPA/ LTE / 5G
Zunanji zaslondinamični AMOLED 2X, diagonala 15,75 cm (6,2 palca), ločljivost 904 x 2.316 slikovnih pik, razmerje stranic 23,1 : 9, zaščiten s steklom Corning Gorilla Victus+, dinamično osveževanje do 120 Hz
Notranji zaslondinamični AMOLED 2X, diagonala 19,3 cm (7,6 palca), ločljivost 1.812 x 2.176 slikovnih pik, gostota 373 pik na palec, 90,9-% razmerje med zaslonom in telesom, zaščiten s plastičnim filmom, podpora za HDR10+, dinamično osveževanje do 120 Hz, svetilnost 1200 nit
Glavna kamera50 MP, zaslonka f/1.8, goriščna razdalja 23 mm, velikost slikovne pike 1,0 µm, PDAF, optična stabilizacija
Širokokotna kamera12 MP, zaslonka f/2.2, goriščna razdalja 12 mm, velikost pike 1,12 µm
Tele-kamera10 MP, 3-kratna optična povečava, velikost slikovne pike 1,0 µm, PDAF, optična stabilizacija
Kamera spredaj10 MP, f/2.2, goriščna razdalja 24 mm, velikost pike 1,22 µm
Kamera notranjega zaslona4 MP, f/1.8, velikost pike 2 µm
VideoDo 4K s 60 sličicami na sekundo
VmesnikiBluetooth 5,2, WiFi 6e, satelitski sprejemnik (GPS, Glonnass, BDS in Galileo), NFC in priključek USB-C
Biometrijatipalo prstnega odtisa v tipki za vklop
Operacijski sistemAndroid 12L s Samsung One UI 4.1.1
Pomnilnik12 GB RAM in 256 ali 512 GB; ni reže za pomnilniške kartice
BaterijaLi-Po 4400 mAh s podporo za brezžično (15 W) in hitro žično polnjenje (25 W)
MaterialUtrjeno steklo, kovinski okvir
Mere zložen155,1 x 67,1 x 14,2-15,8 mm
Mere razprt155,1 x 130,1 x 6,3 mm
Teža263 g

Cesar z novimi oblačili

Težko kaj novega zapišem o Foldu 4, ko je vendarle konstrukcijo enak predhodniku. Sprednji zaslon je še vedno ožji od običajnih telefonov, kar vpliva na razmerje prepogljivega notranjega zaslona, ohišje je razmeroma debelo in med obema polovicama v zloženem položaju zija konkretna reža. Ta me ne moti, ker bi kakorkoli vplivalo na delovanje, temveč, ker ni videti lepo in ker so tekmeci dokazali, da reža ni absolutno nujna. Ohišje je zaščiteno proti vodi, a ne tudi proti prahu, kar je verjetno povezano z zasnovo tečaja. Ta je dovolj mehak, da odpiranje ne zahteva pretirane sile, in, kot smo pri Foldu vajeni, ostane v vsakem položaju. Zgoraj in spodaj sta reži obeh zvočnikov, medtem ko sta kombinirana in tipka za vklop na desnem boku. Na isti strani, toda na drugi polovici je reža s pladnjem za kartice SIM in na spodnjem še priključek USB.

Da je naprava ožja, je hkrati dobro in slabo. Udobnejše jo je držati v roki med snemanjem videa, kjer mimogrede njena debelina ne pridi pretirano do izraza. Toda zaradi tega ni preprostost uporabe z eno roko nič večja. Slabost je povezano z ožjim zaslonom, natančneje z nestandardnim zaslonskim razmerjem, ki mu niso prilagojene aplikacije in še manj za prikaz na mobilni napravi prilagojene spletne strani. Rezultat so stisnjena besedila in na primer manj istočasno izpisanih rezultatov iskanja.

Prepogljivost povzroča težave s hlajenjem

Strojne komponente so v veliki meri enake lanskim. Še najbolj je to opazno pri obeh zaslonih. Odlična sta. O tem ni dvoma. Kajti takšna sta bila že lani. Zaslona, prednji in zložljivi sta primerno svetla za uporabo na prostem, barvita in nudita 120-herčno osveževanje. Osveževanje je pričakovano dinamično, sistem hitrost samodejno prilagaja sliki, da je porabe energije manjša. Na sredi zložljivega zaslona je guba, ki je bolj opazna, ko je svetel. Je pa edini predel, kjer začutite, da ta ni popolnoma raven.

V zmogljivostih se Fold kosa z vsakim telefonom. Zlahka imamo hkrati odprtih pet ali celo več aplikacij, pa ne bo niti »kihnil«. Brez težav poganja zahtevne igre ali urejamo video posnetke. Toda med takšnimi opravili in med dolgim snemanjem v razločljivosti 4K se kar občutno segreje. Odvajanje toplote je dokaj velika težava vseh zložljivih telefonov, ki se kaže v postopnem upočasnjevanju hitrosti jeder. V primeru Folda zmogljivosti celo padajo hitreje, ko je zložen. Razlog se skriva v tečaju. Predstavlja namreč oviro, ki preprečuje, da bi se toplota enakomerno razprostrla po vsem ohišju. Polovica s procesorjem se dokaj hitro segreje, medtem ko druga ostaja bolj kot ne hladna.

Čeprav kapaciteta baterije ni pretirano velika, Fold zdrži do konca dneva. Pri še tako pogosti in zahtevni uporabi, zvečer nikdar ni padla pod 25 %. 30-minutni obremenitveni test kaže podobno sliko. Padec napolnjenosti je v povprečju 13 odstoten, kar pomeni skoraj 4 ure delovanja pri polni obremenitvi. Na voljo je še hitro in brezžično polnjenje. Glede na tip naprave sta stereo zvočnika solidna in tudi bočno nameščeno tipalo prstnega odtisa je hitro in v večini primerov takoj odklene napravo.

Udobje dela na večjem zaslonu

Uporaba sprednjega zaslona je zaradi nestandardnega razmerja omejena nujna opravila. Nekaj časa sicer traja, da se navadite na ožji zaslon, a potem za silo gre. Telefona ne bo treba razpreti za najbolj običajna opravila, ko je fotografiranje, hitro branje sporočil in podobno. Dlje časa trajajoča in zahtevnejša pa je lažje in udobnejše opravljati na večjem zaslonu. Ali je zato na zaslonu vedno prikazane več vsebine, je vprašljivo. Nekatere aplikacije so na večjem zaslonu smešno povečane, medtem ko imajo druge manj težav pri prilagajanju na Foldu lastno zaslonska razmerja. Toda bistvo zasnove z dvema zaslonoma je drugje. V izboljšani produktivnosti sočasne uporabe dveh aplikacij, ene poleg druge. Samsung je tudi letos izboljšal uporabniški vmesnik, da bolj izrablja danosti. A prostor za izboljšave kot vedno ostaja.

Pod razprtim zaslonom je tako kot lani skrita kamera z ločljivostjo primerno kvečjemu video klepetu, a je bolje skrita. Zakriva jo namreč več pik, zato je, ko ni v uporabi, skoraj ne opazite.

Tokrat so se pri fotografijah bolj potrudili

Nobenega smisla nima za vsak model razvijati lasnega fotografskega sklopa, zato ni absolutno nič narobe, da je enak onemu v Galaxy S22 in S22+. Troedinost leč, glavne, širokokotne in z optično povečavo se je izkazala kot najbolj vsestranska. Čeprav tipala in objektivi niso enaki, Fold zagotavlja enakost barv, medtem ko so največje razlike v občutljivosti na svetlobo. Barve so sicer za moj okus nasičene, da je prikaz na zaslonu telefona očem všečen, čeprav zaradi tega vedno ne izražajo dejanskih barv prizora.

Fotografije so v dobrih svetlobnih razmerah dobre in jim ne morem česarkoli pomembnega očitati. Širokokotne fotografije so sicer robovih nekoliko manj ostre, toda ne toliko, da bi pretirano motilo.

Razlike so najbolj očitne v svetlobno slabših razmerah (ponoči). Medtem ko so fotografije glavne kamere dobre, imata tako širokokotna kot tele-kamera težave z ostrenjem. Njune fotografije so manj svetle, manj jasne in bolj »zamazane«.

Sprednja (selfi) kamera pretirano ne izstopa, vendar zadostuje potrebam večine. Še posebej v dobrih svetlobnih razmerah. Na voljo imate ožji in širši pogled ter še cel kup učinkov in filtrov, da ste vsaj na lepši, kot ste v resnici.

Hvalimo:
 • Zmogljivosti procesorja
 • Kakovost obeh zaslonov
 • Robusten tečaj
 • Vsestranska fotografija
Grajamo:
 • Ožji sprednji zaslon
 • Debelina
 • Slabše termične lastnosti
 • Nepopolno zlaganje polovic (med njima zija špranja)
 • Malo novosti v primerjavi s predhodnikom
Samsung Galaxy Z Fold 4
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLONA
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
 • UPORABNOST
 • CENA
3.9

Naj kupim?

Galaxy Fold je namenjen ožji skupini ljudi, ki želi imeti pri sebi napravo, kakršne si večina ne more privoščiti. Samsungu je uspelo spodbuditi zanimanje za svoje prepogljive naprava, a roko na srce, ker praktično nima tekmecev, to zanj ni bilo pretirano težko. Na ožje in debelejše ohišje ter na režo med polovicami bi se navadili, saj je zato na voljo velik razprti zaslon, ki omogoča načine uporabe, kakršnih na običajnih telefonih nismo vajeni ali jih preprosto niso zmožni. Poleg tega lahko pohvalim še premijsko oblikovano in izdelano ohišje, fantastična zaslona in stabilnost tečaja v katerem koli položaju. Še vedno pa ima nekaj slabših plati. Nekatere aplikacije ne znajo izkoristiti večjega zaslona, zunanji je milo rečeno nenavadnega razmerja in kamera nad notranjim zaslonom je le pogojno uporabna.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.