Galaxy Z Flip je po mnenju Samsunga modni dodatek, ki bo spremenil naše dojemanje pametnih telefonov
Matjaž Ropret 11. februarja 2020 ob 20:42

Samsung je nocoj tudi uradno predstavil svoj drugi telefon s prepogljivim zaslonom, pričakovano imenovan Galaxy z Flip. Za razliko od modela Galaxy Fold je to preklopni telefon v slogu takih, kot smo jih poznali pred dobrim desetletjem. Le da je bila takrat na spodnji polovici številčnica in zgoraj zaslon(ček), zdaj pa skoraj celotno odprto površino zavzema velik, 6,7-palčni zaslon AMOLED. Zložen je telefon pol manjši (a seveda malo več kot dvakrat debelejši).

Samsung ta izdelek predstavlja z izpostavljanjem dveh vidikov. Najprej obljube, da Galaxy Z Flip spreminja izkušnjo uporabe pametnega telefona, da je nekaj povsem novega in drugačnega, da omogoča nove načine uporabe. Še bolj pa kot predmet poželenja, kot modno ikono, izstopajočo napravo v množici enakih ali podobnih. Poudarjajo, da je v zaprtem stanju oblikovalski dosežek (presežek?), v odprtem pa navdušuje s svojim zaslonom. Na voljo bo sicer v treh barvah – črni, vijolični in zlati, ki pa bo omejena na določene države.  

Prepogljivi zaslon je vpet v tečaj, ki ima obilico zobnikov, a je menda izjemno tanek, predvsem pa omogoča, da je telefon odprt pod različnimi koti. Tako kot prenosnik. To je sicer do določene mere mogoče tudi pri Foldu, vendar mora biti del s kamerami spodaj, sicer se zaslon prekucne. Tu naj bi bil tečaj izrecno narejen tako, da drži zadevo. Vgrajene ima tudi najlonske resice, ki naj bi poskrbele za odstranjevanje prahu in umazanije. Prav ta je eden največjih sovražnikov prepogljivih zaslonov. V Samsungu trdijo, da bo zaslon zdržal več kot 200 tisoč prepogibanj in da vsako od njih zvija tudi fizikalne zakone. Zato, ker je zaslon prekrit z ultra tanko plastjo pravega, prepogljivega stekla, ne zgolj s folijo, kot pri Foldu. Za sprednji fotoaparat je v ekranu luknjica, ni več komično velike zareze.

O strojnih lastnostih niso povedali skoraj ničesar, razen tega, da so omenili dvojni fotoaparat. Procesor naj bi bil Snapdragon 855+, pomnilnika pa 8/256 GB.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Galaxy z Flip bo po naših inforamacijah tudi v Sloveniji naprodaj že konec meseca, cena pa naj bi bila 1569 evrov. Kupci bodo zraven dobili naročnino na storitev Youtube Premium.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja