Galaxy Watch: Še vedno okrogla in z večjo baterijo!
Marjan Kodelja 9. novembra 2018 ob 06:12

Samsungova pametna ura nadomešča modela Gear S3 Sport in Frontier. Sočasno so preimenovali tudi aplikacij, ki po novem sliši na ime Galaxy Wearable. Sicer ne ura ne aplikacija nista v ničemer »revolucionarni«, da bi bilo preimenovanje potrebno, zato gre bolj kot ne za Samsungovo »marketinško« kaprico. Kar se tiče dizajna ura, tudi ni skoraj nobene vidne spremembe v primerjavi z modelom S3. Kar se je izkazalo za dobro, tega pač ne spreminjaš. Ostaja okrogla, obdržali pa so tudi vrteč obroč, ki je prepoznan kot ena boljših pogruntavščin zadnjih let. Je pa ura sedaj v dveh velikostih. Manjši premera 42 mm, ki ima v primerjavi zaradi tega hendikep v trajanju baterije, ki je poleg v črni na voljo tudi v rožnati zlati barvi ter večji 46 mm v srebrno črni kombinaciji.

Na zapestju kot vsaka druga

Pomeni, da je prijetna za nošenje, k čimer največ pripomore mehak pašček iz silikona, je pa večja različica manj primerna za ožja ženska ali otroška zapestja. Tudi zato, ker je za nekaj gramov težja. Imamo pa pripombo na pašček manjše ure, ki je predolg. Na tanjši »roki« ura ne bo trdna pripeta tudi, če bo zapeta v zadnji luknjici, kar ni samo zoprno, zaradi tega bo tipala srčnega utripa še malce bolj nenatančno. Težavo pa je relativno preprosto odpraviti, saj je pašček zamenljiv, pritrditve pa so standardne. Uri imata različno velika zaslona, ne glede na to, pa sta enake ločljivosti ter svetilnosti. To pomeni, da je zaslon dobro viden tudi v malo močnejši neposredni sončni svetlobi, vendar ne odlično, kot pri nekaterih športnih urah s transreflektivnimi LCD zasloni. Površina ure je zaščitena z Gorilla steklom, žal pa ne s kristalom safirja, ki je še za odtenek manj občutljiv na praske.

Galaxy Watch
  • OBLIKA IN IZDELAVA
  • BATERIJA
  • ZMOGLJIVOST
  • PROGRAMSKA OPREMA IN APLIKACIJE
  • MOŽNOSTI
3.9

Naj kupim?

Žal je tako, da v svetu pametnih ur vso slavo pobira Applova, pa čeprav deluje le v povezavi z iPhoni. Na drugi strani je ponudba razdrobljena, predvsem pa je na voljo cel kup modelov, po različnih cenah in zmogljivostih. Posledična pa nobena, tudi Samsungova, ne dosega prodajnih številk, ki bi se lahko »kosale« z Applovimi. Dodatna težava je tudi, da se nobena pametna ura ne more kosati s športnimi, ko gre za beleženje športnih dejavnosti. Če bi radi imeli dobro pametno uro, ki zna beležiti dejavnosti in deluje v okolju vseh sistemov, potem pa je Galaxy Watch ta hip gotovo na vrhu seznama.

Deluje, kot se od nje pričakuje

Delovanje je ure kar se da mehko, brez opaznih zakasnitev, uporaba pa preprosta in razumljiva. Vrtljiv obroč okoli zaslona smo hitro premaknili čisto do konca, pa je sistem premiku sledil brez opaznih težav. Za odtenek hitrejši je tudi zagon aplikacij, ki pa jih je zaradi lastnega sistema manj, kot pri sorodnih urah z Googlovim sistemom. Še vedno pa ima manjšo težavo, ki smo jo opazili že pri predhodnikih. Zaslon ure je večino časa ugasnjen, kajti tako je nižja poraba energije, a naj bi se prižgal, ko ura zazna, da dvigujemo roko. A če je dvig počasen in največkrat je, potem zaslon ostane ugasnjen in pritisniti moramo gumb ali potrkati po zaslonu, da se ura »zbudi«. Še bolj izrazita je težava med kolesarjenjem, ko zapestje med držanjem krmila le zasučemo, da bi videli »na uro«, pa se to ne zgodi.

Na mesečne obroke je moč uro kupiti pri operaterju mobilne telefonije.

Po zagotovilih Samsunga lastni procesor in operacijski sistem Tizen pripomoreta k boljši energijski učinkovitosti. Kljub stalnim pogledom na zaslon, nekaj samodejnih in vsaj enim zagnanim beleženjem dejavnost vsak dan, je baterija manjše različice zdržala dva dneva in pol ter je imela v sebi še nekaj energije. Po našem izračunu na pamet »ta velika« zdrži vsaj tja do pet dni. Manj kot trdi Samsung, a najmanj še enkrat več kot model S3, ki skoraj nikdar ni zdržal celih 48 ur. Kajpada to velja pri našem vzorcu uporabe. Če boste na primer dejavnost beležili cel dan, pri tem pa bo aktiven GPS sprejemnik v uri, potem bo tudi nova težko zdržala do večera.

V senci Applove ure

Poleg osebnega pomočnika Bixbja in Samsung Pay, prvi razume le angleško, zato je v našem prostoru manj uporaben, pa še slabši je od Googlovega, plačilna storitev pa tu ne deluje, ima ura še nekaj uporabnik trikov. Ko nas zjutraj zbudi, dobimo na pladnju vse informacije o dnevu pred nami, kaj nam je treba storiti, kaj bi lahko, kakšno vreme nas pričakuje in podobno. Na njej je moč poslušati ali pa le nadzirati uporabo storitev pretočne glasbe, Spotify je prvi na seznamu, no je še ena od tistih storitev, ki nam uradno (še) ni na voljo. V skrajnem primeru lahko glasbo prenesemo tudi na pomnilnik ure in jo predvajamo od tam na brezžične slušalke.

Galaxy Watch najbolje deluje v povezavi s Samsungovimi telefoni, dobro z večino telefonov s sistemom Android, čeprav se lahko pojavijo težavi v sinhronizacije, še najslabše (a še vedno uporabno) pa z Applovimi telefoni, pri katerih nekatere možnosti niso na voljo (na primer odgovarjanje na sporočila). Obvestila, katera označimo, da bi jih radi dobivali, »priletijo« tako rekoč takoj oziroma v najslabšem primeru z minimalno zakasnitvijo. Na sporočila lahko celo odgovorimo, to pa tako, da iz seznama izberemo najbolj uporabne besedne zveze v slovenskem jeziku. In kot pri predhodniku lahko klic sprejmemo na uri, če nam je vseeno, da nas bo sogovornik na drugi strani morda slabše slišal. Priznati moramo, da smo marsikaj od tega redno uporabljali, ko smo uro preizkušali, pa čeprav se nam je prej zdelo nepotrebno ali celo praktično neuporabno. Udobno je namreč ležati na kavču in ostati v ležernem položaju ko zazvoni, telefon pa ni ravno v dosegu roke.

Ura vseskozi nekaj meri

Kot se spodobi, je opremljena z optičnim merilnikom srčnega utripa. Za razliko od modela S3, ki ima na hrbtišču fizično manjše tipalo, je tokrat to večje, kar navdihuje z upanjem, da je tudi natančnost boljša. Žal pa ima optična tehnologija merjenja veliko omejitev, na natančnost pa vpliva veliko »spremenljivk«, zato tudi za ti tipalo velja podobo kot za vsa ostala. Lahko je solidno natančno, če mirujemo, premikanje, premalo zategnjen pašček, temnejša koža, preveč vlage na zapestju, pa vpliva na natančnost zaznave srčnega utripa. Ura lahko meri srčni utrip 24 ur in vse dni v tednu (merjenje vsakih 10 minut), »gibanje« srčnega utripa pa nato spremljamo na zaslonu ali pa veliko bolj podrobno na zaslonu aplikacije S-Health. Če pa imamo to možnost v nastavitvah izklopljeno, potem srčni utrip meri le med ročno sproženim beleženjem dejavnosti.

Tako kot vsak telefon, tudi pametne ure štejejo korake, nadzora nad delovanjem pa nimamo. Ne moremo nastaviti natančnosti števca, če menimo, da je preveč ali premalo občutljiv – našteje preveč ali premalo korakov. Tudi ga ne moremo po mili volji ponastaviti, temveč se to zgodi vsakič ob polnoči, nakar lahko v aplikaciji ali na zaslonu ure spremljajo trende fizične dejavnosti za nekaj dni ali daljše časovno obdobje. Glede na izkušnje merilnikov korakov tako na telefonih, kot tudi pametnih urah, Galaxy Watch sodi med konservativnejše. Našteje manj korakov, kot jih dejansko naredimo, pa tudi lažnih, ko krilimo z rokami, v resnici pa smo pri miru, je manj.

Samodejno in ročno beleženje

Model Gear S3 ima sposobnost, da sam zazna dejavnost (šport) in samodejno zažene beleženje. Nam se je to največkrat dogodilo med hitrejšo hojo ali kolesarjenjem, ura je obe dejavnosti začela beležiti po kakšnih desetih minutah, ko je bila gotova, da ne gre za lažni alarm. Galaxy Watch možnost samodejne zaznave širi na šest športov. Zadeva dobro deluje, zna pa biti za nekatere malce moteča. Ko se zjutraj peljemo s kolesom v službo, si verjetno ne želimo vse te poti imeti zabeležene kot dejavnost, s podrobnim zajemom podatkov. Uporabnejša pa se nam zdi funkcija, ki nas samodejno po predolgem sedanju opomni, da bi bil že čas, da se pretegnemo, ponudi pa nam tudi opis vaj, ki so tisti trenutek najboljše. Poleg tega samodejno šteje stopnice, ki smo jih tisti dan prehodili, celo spodbuja nas, da jih prehodimo še kaj, zna pa beležiti tudi spanje, če ponoči ure ne snamemo iz zapestja. Koliko so vsi ti podatki v resnici uporabni, je že druga zgodba, če se odločimo za nakup pametne ure, potem nas beleženje verjetno ne moti.

Druga zgodba pa je beleženje na zahtevo, pri čemer ura, tako kot še vrsto drugih, podpira cel kup športov in dejavnosti. V takih primerih beleženje zaženemo zavestno, zato si želimo čim bolj natančnih podatkov za kasnejšo analizo. Tozadevno se je Galaxy Watch skupaj z aplikacijo S-Health izkazala za dokaj solidno, čeprav se ne morejo meriti z najboljšimi športnimi urami na trgu. Kot se te ne morejo meriti z njo v pametnih funkcijah. Dobro pa je na primer vedeti, da ura med samodejnim beleženjem ne vključi sprejemnika GPS, da ta ne bi vplival na porabo energije, med ročno zagnanim beleženjem, pa pridobiva tudi te podatke. Pred kratkim je bila nadgrajena tudi Samsungova aplikacija, kjer veliko lažje pregledujemo zbrane podatke, tudi za daljše časovno obdobje, kot je to mogoče na zaslonu ure same.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki