Samsung Galaxy S21 Plus: Napovedali revolucijo in nato stopili korak nazaj!
Marjan Kodelja 16. februarja 2021 ob 06:50

Izjema je osvežen procesor, v drugih lastnostih pa je enak ali celo slabši od lanskega modela S20+ (5G). Podpore za peto generacijo, če niste naročnik Telekoma Slovenije ali niste pripravljeni plačati za odtenek hitrejšega prenosa podatkov, pravzaprav ne potrebujete!

Če od atleta pričakujete, da bo vsako leto dosegal boljše rezultate in to počel v nedogled, vas bo vrglo na zadnjo plat, ko bo nazadoval. Natanko to se je zgodilo Samsungu. S21 in S21 plus ne v imenu, še manj v tem kar nudita, nista dostojna naslednika lanskih »dvajsetic«. Pa naj mislijo in trdijo, kar hočejo. Gledano iz perspektive tehničnih podatkov je namreč napredek v 5-nanometrskem sistemu na čipu, UWB radijskem vmesniku, za 300 mAh večji bateriji in programskih nadgradnjah, s katerimi lahko, če želijo, nadgradijo lanske in celo starejše modele.

Iz česa za vraga je hrbtišče?

Načeloma mi je popolnoma vseeno, iz kakšnega materiala je hrbet, plastike ali stekla, saj ima vsako prednosti in slabosti, vendar je Samsung dodobra zapletel stvari. Občutek imam, da vem, kaj sem imel v rokah. S21 in S21+ z enakima hrbtiščema. Trdota in toplota ni bila primerljiva steklu, torej je šlo za plastiko. Zdaj pa na spletu opažam, da naj bi imel večji tako kot model Ultra hrbet iz stekla? Morda je kasneje prišlo do sprememb oziroma »plastični« material, iz katerega je brez dvoma manjši model, tako dobro imitira steklo, da je preslepil mene in še nekatere, ki s(m)o imeli oba v rokah. Zna biti celo vseeno. Telefon boste večino časa tako ali tako imeli v ovitku in hrbta ne boste ne gledali ne tipali. (Morda je stvar tudi v premazu, ki ga uporablja Samsung, tudi pri modelu Ultra, zaradi česar vsa hrbtišča dajejo podoben občutek, ne glede na uporabljeni material. op. Matjaž)

Vse zapisano velja tudi za model S21, kajti razen v velikosti zaslona in baterije, podpori radijskemu vmesniku UWB in morda hrbtišču, gre drugače za identično napravo.

Tu so stopili korak (ali dva) nazaj

Robova 6,7-palčnega zaslona nista več zakrivljena proti hrbtu, sta ravna, česar v družini nismo videli od modela S6, medtem ko so razločljivost znižali na polno visoko (1080p). Nič več razločljivosti QHD, po kateri so dragi Samsungi zadnja leta sloveli. Najvišja hitrost osveževanja ostaja 120 Hz, a jo telefon prilagaja. Dinamično glede na vsebino zaslona med 48 in 120 Hz. Če želite, da je ves čas enaka, potem je lahko le 60 Hz. Lanska sta pri tej hitrosti osveževanja ponujala jasnejši pogled za tiste s sokolskimi očmi. Vsi ne vidijo razlike, a vseeno gre za korak nazaj.

V sklopu zadnjih kamer ni globinskega tipala (TOF), kar morda celo kaže, da ni nujno. Vsaj ne za učinek zamegljenega ozadja, ki ga ta in še cel kup drugih telefonov ravno tako dobro ustvarja izključno z golo močjo procesorja. Čeprav nikdar še nisem rabil ležišča za pomnilniške kartice, zna biti odsotnost v luči Googlove ukinitve brezplačne neomejene spletne shrambe fotografij in video posnetkov večja težava, kot je videti na prvi pogled.

Korak naprej?

Nedvoumno je to procesor in kot kažejo nekateri podatki, končno skoraj ni več razkoraka med različicami s procesorji Exynos in Snapdragon. Manjše razlike so, na primer v energijski učinkovitosti na vat in posledično vzdržljivosti baterije, vendar kaže, da ni več pomembno, s katerim procesorjem je telefon opremljen. Če se bo trend nadaljeval tudi v prihodnjih letih, smo dokončno zaključili z razprtijami glede prodaje slabših izdelkov za višjo ceno na tej strani Atlantika.

Praktično to pomeni, da so modeli S21 zmogljivejši in energijsko učinkovitejši od lanskih S20, vendar je vprašanje, koliko (če sploh) boste to opazili. Premijski pametni telefoni s sistemom Android so že nekaj zadnjih let hitri in nimajo večjih hib, ki bi se kazale v slabšem poganjanju zahtevnih aplikacij.

Telefon mi je posodil Telekom Slovenije, kjer si prav tako lahko preberete njegov podrobnejši test!

Ostaja enako

Bolj kot to, česa ni in kaj je bolje, zna biti pomembno, kaj je enako. To pa je vse drugo, kar vsebuje pametni telefon, v prvi vrsti kamere. Te so v strojnem pogledu enake kameram lanskega modela. Glavna in širokokotna imata 12-milijonsko tipalo, medtem ko ima kamera s povečavo 64-milijonskega. Prav tako ostaja njena posebnost, to pa je, da 3-kratno hibridno povečavo doseže s kombinacijo 1,1-kratne optične povečave in izreza iz fotografije. Enaki strojni deli pomenijo enako kakovost fotografij (in video posnetkov). Zagotovo!

Motiv sicer ni enak, a je podoben. Svetlobne razmere so podobne, oddaljenost prav tako in vse tri kamere S21 so se enako dobro obnesle. Najslabše kamera s širokim objektivom (skrajno leva fotografija), kajti na njej je največ nejasnosti. To ni težava drugih dveh, kjer je opaziti več podrobnosti. Barve so povsod naravne in kaj je najbolj pomembno, konstantne na vseh treh fotografijah.

Razlike med lanskimi in letošnjimi fotografijami oziroma večji kontrast letošnjih je posledica različnih prizorov in smeri svetlobe. Letos sem namenoma fotografiral v sonce, česar lani nisem. Kljub temu je kakovost fotografij primerljiva.

Naslednje fotografije so nastale lani brez uporabe nočnega načina fotografiranja. Opaziti je, da je svetlobno najmanj občutljivo tipalo kamere s širokim kotom (Ahilova peta letošnjega in lanskega modela), medtem ko druge dve naredita bolj svetli fotografiji na katerih je videti več podrobnosti. Upoštevati morate še to, da so bile lanske posnete v slabši svetlobi kot letošnje, medtem ko je njihova kakovost na enaki ravni.

Samsung je znan po pretiranem ostrenju robov, kar je sicer stvar obdelave fotografij, in kot kaže ta značilnost ostaja. Sicer sta za bližinsko fotografijo najbolj uporabni glavna (desno) in kamera s povečavo, zlasti slednja (levo), saj so njene fotografije bolj mehke. Barve, podrobnosti, dinamika pa je povsod na ravni, ki jo od najboljših telefonov pričakujemo.

Poglejmo še dva primera fotografij kamere s široko kotnim objektivom. Medtem ko geometrijskega popačenja ni opaziti, je opaziti izgubo ostrine proti robovom. Drugače je kakovost lanskih in letošnjih fotografij kajpada primerljiva.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:
 • Lepše oblikovan sklop zadnjih kamer
 • Zmogljivost letošnje različice procesorja Exynos
 • Vsestranske in uravnotežene kamere
GRAJAMO:
 • Premajhen (če sploh) napredek v primerjavi z lanskim modelom S20+ 5G
 • Ni ležišča za pomnilniške kartice
 • Raven zaslon le polne visoke razločljivosti
Samsung Galaxy S21+
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIJE
 • CENA
4

Naj kupim?

S20+ (oz. S20+ 5G) ali S21+? To je zdaj vprašanje, medtem ko je odgovor zapisan v ceni! Telefona sta vrhunska in bosta v zmogljivostih zadostila potrebam in željam vsakega nadpovprečno zahtevnega uporabnika. Tistim najbolj zahtevnim je Samsung pač namenil model Ultra. Ne glede na različno oblikovana sklopa zadnjih kamer je estetika obeh na visoki ravni in enako velja za ergonomijo rabe. Baterija bo v obeh primerih zdržala do konca dneva, malce dlje pri modelu S21, vendar razlika ni tolikšna, da bi si zaradi nje pulili lase. Na koncu odloča cena. Za lanski model bi se brez razmišljanja odločil pod pogojem, da je cena vsaj za pol stotaka nižja, a zna biti celo več. Toliko bolje. Medtem ko pride S21+ v poštev, če sta ceni tam nekje in je obstoječ telefon starejši od dveh let in bi ga radi menjali.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.