Galaxy S21 FE je Samsungov izgubljeni in znova najdeni vmesni člen med serijama Galaxy A in Galaxy S
Matjaž Ropret 4. januarja 2022 ob 10:33

V težavnem letu 2020 je bil Samsung Galaxy S20 FE po našem izboru telefon z najboljšim razmerjem med ceno in kvaliteto, saj je na zgornjem robu srednjega razreda ponujal skoraj vse, kar ponujajo modeli višjega razreda, le z malo manj sloga. Lani smo dobili zgolj osvežitev s podporo za omrežja 5G, pravi naslednik pa je, verjetno zaradi težav z dobavami procesorjev, izpadel. A ga je Samsung predstavil danes in že v prihodnjih dneh prihaja v prodajo. Toda, ali je Galaxy S21 FE svoj trenutek že zamudil?

Ideja tega telefona je bila znova enaka kot pri tistem, ki nam je bil všeč (zaradi tega, kar je ponujal, ne toliko po izgledu in občutku pri uporabi). V osnovi vzeti dobre lastnosti serije Galaxy S21 in z nekaj kompromisi znižati ceno. Telefon ima z diagonalo 6,4 palcev celo večji zaslon (OLED) od dražjega »malega« S21 (6,1 palcev), medtem ko S21+ in S21 Ultra nudita še nekaj več zaslonske površine. Na voljo je 120-herčno osveževanje in 240-herčno zaznavanje dotikov, ni pa osveževanje dinamično, to je pri Samsungu še naprej rezervirano zgolj za modele z oznako Ultra.

Na računa malce manjšega zaslona v primerjavi z S20 FE, pri tem je diagonala merila 6,5 palcev, je telefon tudi za nekaj mm nižji. Bolj zanimiv je dizajn, saj so uporabili rešitev iz serije S21, da se obod na tistem delu, kjer so objektivi, nadaljuje v foto-video izboklino, ki tako tvori nekakšno zaključeno celoto. Okvir telefona je kovinski, hrbtišče pa plastično, a v znani samsungovski maniri matirano, zaradi česar se bodo verjetno manj poznali prstni odtisi in stvar ne bo pretirano drseča. Barve so črna, bela, zelena (»olivna«) in rožnata (»sivka«).

V osrčju naj bi bil tokrat procesor Snapdragon 888, zraven pa 6 ali 8 GB pomnilnika ter 128 in 256 GB prostora za podatke. Nabor objektivov je vsaj na papirju enak, kot ga poznamo. Spredaj je selfijevska kamera z 32-milijonskim tipalom, zadaj pa trojica različnih objektivov – glavni in ultraširokokotni s preverjenima 12-milijonskima tipaloma in 3-kratni teleobjektiv z osmimi milijoni pik. Seveda se nadejamo izboljšanih fotografij in videov zaradi naprednejše obdelave signala. Baterija je ostala na kapaciteto 4500 mAh, prav tako je hitrost polnjenja enaka – 25W po kablu in 15W brezžično. Telefon je zaščiten pred vdorom vode in prahu po standardu IP68, kot je bil že predhodnik.  

Kolikor je telefon obetaven in ima večino tistih lastnosti, ki smo jih lani pri večini iz (zgornjega) srednjega cenovnega razreda pogrešali, vendarle vidim nekaj potencialnih ovir na poti do uspeha. Prva je že v tem, da v bistvu ni kaj dosti drugačen od predhodnika. Glavni razliki sta v dizajnu (in velikosti) ter novejšem procesorju, večina ostalih lastnosti pa je ali enakih ali na ravni S20 FE. Potem je tu izhodiščna cena, ki naj bi za različico s 128 GB podatkovnega pomnilnika znašala 749 evrov. To je več kot stanejo Xiaomi 11T Pro in podobni in tudi za sto evrov več, kot je bilo treba ob prihodu na trg odšteti za predhodnika. Res je, da je izvedba 5G kasneje stala enako, a zdaj bi že moralo biti konec obdobja s »5G-davkom«. Vendar bodo, kot vedno, relevantne operaterske cene. In kot tretje, čez dober mesec verjetno sledi predstavitev serije Galaxy S22. Ti telefoni bodo seveda dražji, verjetno od 900 evrov naprej, vendar pričakujemo vrnitev k steklenemu hrbtišču, nadgrajene kamere, še novejši in zmogljivejši procesor z grafičnim delom, razvitim v sodelovanju s podjetjem AMD (ki izdeluje grafične kartice Radeon), svetlejši in lepši zaslon in morda še kakšen bonbonček. Poleg tega je tu še preklopni Galaxy Z Flip3, ki se bo kmalu znašel v kakšni akciji. Za nekatere uporabnike je vse našteto nepomembno, za druge pač ne. Zato bomo v kratkem opravili bolj podrobno primerjavo tovrstnih opcij.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.