Galaxy Note7 so iztirile slabo izdelane baterije, dodatni testi pa zamaknili predstavitev Galaxyja S8
Matjaž Ropret 23. januarja 2017 ob 10:01

Kar se je zdelo skoraj nemogoče, je Samsung z interno preiskavo vendarle potrdil. Za težave s telefoni Galaxy Note7 so bile namreč krive baterije. Bolj natančno, dve različni napaki v proizvodnem procesu pri dveh različnih dobaviteljih.

Pri prvi seriji baterij se je lahko zgornji desni kot malce deformiral, kar je pomenilo, da je konec negativne elektrode prešel v krivino, namesto, da bi se končal na ravnini, še preden se baterija ukrivi. Zato se je lahko zgodil stik med negativno in pozitivno elektrodo, kar si lahko predstavljamo tudi kot neke vrste kratek stik in pri tem se sproži kemična reakcija, kar pomeni vžig baterije. Glavni razlog za možnost take deformacije pa je bilo pretesno ohišje baterije. Po odpoklicu je Samsung nadomestil baterije z novo serijo, pridobljeno pri drugem dobavitelju. Vendar so bile tudi te baterije izdelane nekvalitetno. Ker se je mudilo, so očitno pri varjenju nastale izbokline, kar je pomenilo, da je baker predrl izolirni trak nad pozitivno elektrodo in ločilno snov, in tako se elektrodi spet lahko stikali. V nekaterih baterijah so celo pozabili na izolirni trak, tako da je bila verjetnost za kratek stik še večja. Baterije sta sicer dobavila Samsungova hčerinska družba Samsung SDI kitajsko podjetje Amperex Technology. Vsi testi polnjenja čez USB-C in z indukcijo ter ostalih naprednih funkcionalnosti tega izdelka niso pokazali težav.

Šef Samsungovega oddelka za mobilne naprave Koh Dong-jin (po navadi se v tujini predstavlja kot DJ Koh) je zagotovil, da jih je lekcija izučila in da bodo storili vse, da si povrnejo zaupanje uporabnikov. Zato so po novem za testiranje baterij uvedli osemstopenjski postopek. To bo očitno tudi zamaknilo predstavitev Galaxyja S8, saj je Koh za Reuters izjavil, da tega telefona ne bodo predstavili ob robu sejma MWC v Barceloni čez dober mesec, tako kot so zadnje tri modele iz te družine. Pred tem je bil Galaxy S vedno deležen svojega dogodka, nazadnje aprila 2013 za S4 v New Yorku. Tam bi utegnilo korejsko podjetje natančno štiri leta kasneje razkriti tudi osmico.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.