Galaxy Note10 ali »vse, kar vam je všeč pri tej liniji«
Matjaž Ropret 8. avgusta 2019 ob 06:31

Prvih nekaj let je bil ena glavnih zvezd sejma IFA v začetku septembra, potem pa ga je Samsung zaradi vsakoletnega septembrskega pompa okrog Applovih telefonov prestavil na sredino poletja. Tako smo pozno sinoči dobili uradne informacije o telefonih Galaxy Note10 in Galaxy Note10+, ki v Sloveniji prihajata v prodajo 23. avgusta, torej čez dva tedna.

Prvi Galaxy Note je razburkal sceno leta 2011, osem let kasneje je tu teoretično deveta, praktično pa osma generacija. Vmes so izpustili številko šest, da so ga uskladili s oznako Galaxyjev S, toda prav to nesrečno sedmico z eksplodirajočimi baterijami so manj kot dva meseca po predstavitvi dokončno umaknili. Kasneje so pripravili dva odlična, superzmožna, a tudi dokaj dolgočasna telefona. Vmes je namreč Samsung začel izdelovati tudi Galaxy S+, ki je običajno skoraj enako dober kot Note, le brez pisala S Pen. Liniji Note pa je nekako zmanjkala tista prava razlikovalna plat. Morda uspe deseticama znova vzpostaviti prepričanje, da prinašata nekaj novega in drugačnega.

Nisem sicer pristaš pretiranega drobljenja modelne palete, raje imam poenostavljeno na dva ali največ tri predstavnike. Samsung jih ima v zgornjem razredu zdaj že pet (od tega tri Galaxyje S10), če štejemo zraven še različice s podporo za 5G, pa še več. Pa mi je poteza z manjšim in večjim Galaxyjem Note10 vseeno več. Telefoni Note so v zadnjem času postajali preveliki, kar je dokaj oglata oblika še potenciarala. Letos bo manjši Note10 s 6,3-palčnim zaslonom (FHD+) izgledal skoraj kot palček. Vsaj po uradnih merah je kar precej manjši od Galaxyja S10+ in je »najožji« Note (le slabih 7,2 cm meri v širino), kar so jih doslej naredili. Zraven pa je še Plus z »največjim zaslonom v Noteu doslej«, ki ni samo opazno večji, je tudi precej težji. Njegov zaslon ima diagonalo 6,8 palcev in višjo ločljivost, oba pa sta vrste Dynamic AMOLED. To je očitno novo Samsungovo marketinško poimenovanje za ekran, ki lahko dinamično prilagaja barve, kontraste in svetilnost vsebini po standardu HDR10+.

Na predstavitvi so, tak občutek sem dobil, izpostavili dve področji. »Produktivnost« in foto-video. Najprej pa se za trenutek pomudimo pri pisalu, ki ga morajo vsako leto izboljševati in mu dodajati funkcionalnosti, da Note ostaja prepričljiva alternativa. Lani so mu vgradili bluetooth, da je uporaben za krmiljenje telefona na daljavo. Letos pa so dodali še šestosno zaznavanje premikanja, da je možno telefon upravljati z gestami. Na blizu ali na daleč. To bodo razvijalci aplikacij lahko uporabili in ponudili svoje zračne finte.

Kot fotoaparat Note10 v osnovi ne prinaša kakšne večje novosti, saj ima enako trojico objektivov kot esdeset. Sprednji fotoaparat, tokrat v izrezu, zaslonski luknji (manjši!) na sredini – naj se že odločijo, kje ji je mesto – je v primerjavi s predhodniki pridobil »nočni način«. Pri glavnem pa so novosti podrejene videu. Med drugim lahko snemalec, po vzoru kakšnih LG-jev izpred nekaj let, določa »izostritev« ne samo za sliko, ampak še za zvok. Pri videu pa je prvič možen še učinek zamegljevanja ozadja, kar bo najbrž komu prišlo prav, če bodo rezultati dobri, saj bo tako lahko ustvaril posnetke, ki bodo spominjali na tiste, ki bi jih dobil s precej težjo in večjo opremo. Prisoten pa je še objektiv za merjenje razdalje (s tipalom ToF), ki omogoča izdelavo 3D-modelov. Ta ideja sicer ni nova …

Glede resnega dela pa sta tu dodelani sistem DeX, ki telefonsko okolje prelevi v pravo namizje, če mobilnik priključimo na monitor, in vključitev telefona v okolje Windows. Glede slednjega je Samsung sodeloval z Microsoftom in tako je mogoče znotraj Oken poganjati aplikacije na telefonu, da pa se tudi elegantno prenašati vsebine z enega zaslona na drugega ter uporabljati oba hkrati ter v povezavi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pričakovano Note10 ponuja še kopico naprednih strojnih lastnosti, med drugim super hitro, dokaj hitro brezžično in povratno induktivno polnjenje (slušalk, ur, …), kar 256 GB ali 512 GB vgrajene shrambe, hiter procesor in še marsikaj. Po drugi strani pa je Samsungov predstavnik na odru izjavil, da »desetica prinaša vse, kar vam je všeč pri družini Note.« Vendar Note10 nima več niti razširljivega prostora za podatke niti izhoda za slušalke. Ker se je čitalnik prstnih odtisov preselil v zaslon, je odšlo še tipalo za merjenje srčnega utripa, in Samsung tudi ni več eden redkih proizvajalcev, ki je imel v ponudbi vrhunski telefon brez zareze ali luknje v zaslonu. »Trendi.« Precej manjša pozornost pa je očitno letos tudi na navideznem pomočniku, saj imena Bixby na predstavitvi sploh niso omenili.

Uradne potrditve slovenskih priporočenih cen še ni, toda manjši Note10 naj bi v prosti prodaji stal 949 evrov, večji Note10+ pa 1099 evrov (oz. 1199 s 512 GB shrambe).

Fotografije: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja